Teške optužbe
36

RTV FBiH: Karamehmedović širi laži i po napuhanim cijenama kupuje sadržaj od bliskih produkcijskih kuća

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH u novom saopćenju upozorava radnike na, kako su rekli, "nove manipulacije koje provodi generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović šireći laži o neuplaćenim sredstvima od RTV takse koje je Elektroprivreda BiH uplatila 9. januara 2024. godine."
"Kao i svih prethodnih šest godina, od kada je Ugovor o naplati RTV takse na snazi, RTV Federacije je i ovaj put uplatila ukupna pripadajuća sredstva BHRT-u u skladu sa važećim zakonskim normama i računovodstvenim procedurama. Belmin Karamehemdović zna da je to bila praksa svih ovih šest godina od kada se RTV taksa naplaćuje preko Elektroprivrede BiH", naveli su.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH se, ipak, nada da će Karamehemdović bar u ovoj teškoj situaciji prekinuti jednu drugu praksu.

"Naime, svih ovih godina Karamehmedović, umjesto svojim radnicima, novac BHRT-a prioriteno uplaćuje bliskim privatnim produkcijskim kućama od kojih po napuhanim cijenama kontinuirano kupuje programske sadržaje. Opće je poznato da su se na taj način milioni maraka od BHRT-a slili u privatne džepove vlasnika ovih produkcijskih kuća. Nadamo se da će ovaj put novac biti iskorišten za uplatu plata i ostalih primanja radnicima BHRT-a", optužili su direktora BHRT-a.

Poslovodni odbor RTV Federacije se također nada da ova sredstava neće biti zloupotrebljena za nastavak selektivne uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje privilegiranim članovima menadžmenta i uredništva BHRT-a.

"S obzirom na to da je ovo i završna uplata iz Elektroprivrede BiH po važećem Ugovoru, pozivamo sve članove sindikata da pozitivno utječu na Karamehemdovića kako bi se potpisivanjem Aneksa nastavila jedina moguća zakonska naplata RTV takse na području Federacije BIH od koje ovisi egzistencija radnika oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu."