Direktor RTV FBiH
64

Džemal Šabić: Mi BHRT-u niti jednu marku nismo dužni, koriste radnike kao taoce

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić pozvao je danas menadžment BHRT-a da potpiše ili novi ugovor s Elektroprivredom kakav je bio u proteklih šest i po godina ili aneks ugovora na tri mjeseca i da se krene u nove razgovore s ciljem rješavanja problema.

"Vrlo poštujemo javne servise, barem mi u RTV FBiH i namjeru aktuelnog saziva u FBiH i na državnom nivou da pokuša riješiti probleme javnog servisa sa sjedištem u Sarajevu. Dobro je da se razgovara", kazao je Šabić nakon sastanka kojem su prisustvovali ministri Edin Forto, Elmedin Konaković, parlamentarac Saša Magazinović te direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Šabić kaže da je zaključak da ako BHRT potpiše ugovor s Elektroprivredom kakav je već bio na snazi šest i po godina ili aneks na tri mjeseca kako radnike niko ne bi držao kao taoce.

"FTV je tu naravno da napravimo naredni korak nakon potpisa ugovora s Elektroprivredom i da onda nastavimo razgovarati i unaprijediti oba Javna RTV servisa sa sjedištem u Sarajevu. Više odgovora možemo dobiti kada BHRT potpiše ugovor ili aneks koji je Elektroprivreda poslala da se potpiše", dodao je.

On je kazao da ne zna zašto je državna radio-televizija ušla u "ovakvu vrstu obmane i manipulacije i sebe i javnosti.

"Oni su se zagledali u vlastito menadžerski neupravljanje RTV koja je dovedena na rub egzistencije. Naše tvrdnje da mi ništa ne dugujemo mogu potvrditi revizije i inspekcije u proteklih 6,5 godina koje su bile česte", kazao je.

Istakao je da je RTV FBiH redovno uplaćivala i RTV taksu i korištenje resursa u zgradi BHRT-a.

"Mi BHRT-u niti jednu marku nismo dužni", dodao je.

Na kraju je kazao da menadžment BHRT-a razvlačenjem potpisa ugovora koristi radnike kao taoce, i BHRT-a i RTV FBiH.

"Meni je žao jer sam odrastao u toj kući. Mi se kockamo s time da izgubimo oba servisa sa sjedištem u Sarajevu. Zašto to neko radi, meni nije jasno. Žao mi je što toliko vole da manipuliraju i sa javnosti i sa radnicima."