120 KM jedno testiranje
131

Testiranje na koronavirus između politike i biznisa: Zašto je izbačen privatni sektor

R. D.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Testiranje uzoraka za koronavirus u našoj zemlji rade samo laboratorije javnih zdravstvenih ustanova, opravdanje za to su regulative i dozvole koje ni ustanove javnog zdravstva ne zadovoljavaju.
Sve to korespondira s manjim brojem testiranja u našoj zemlji, a iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH kažu da su kapaciteti testiranja dosta manji nego što kažu eksperti iz privatnog sektora.

Doktor Rijad Konjhodžić iz Genetičkog centra Alea kaže kako im je odlukom kantonalne inspekcije zabranjeno testiranje na koronavirus do, kako kaže, stjecanja potrebnih dokumenata koje nema niko u Bosni i Hercegovini.

Naš portal je već pisao, pozivajući se na dopis Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kako nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim ni za testiranje na koronavirus.

Kolateralna šteta na kraju će biti privatni segment zdravstvenog sektora, posebno jer, kako kažu, postoji i pravilnik koji nalaže da testiranja uzročnika pandemija mogu raditi samo laboratorije iz ustanova javnog zdravstva.

"Kad smo se ponudili prije mjesec, mi smo željeli biti dio rješenja, a ne dio problema. Mislili smo da ćemo dići sve kapacitete, uključiti sve one koji mogu da pomognu, na kraju je ispalo nešto posve drugo", kaže nam Konjhodžić naglašavajući zadovoljstvo saradnjom s Općom bolnicom.

Genetički centar Alea radio je hitna testiranja za ovu instituciju javnog zdravstva te, kako nam kaže Konjhodžić, u tri sedmice izvršio oko 260 testiranja.

120 KM po testu

"Mi smo se ponudili, pokazali da možemo, a onda neka sistem bira kako će raditi. Nažalost, ovo se pretvorilo u politikantstvo", kaže on osvrćući se na špekulacije posljednjih dana.

Konjhodžić kaže kako je prema ugovoru koji je Alea imala s Općom bolnicom jedno testiranje trebalo biti plaćeno 120 KM, ali da on ne zna po kojim cijenama Zavod za zdravstveno osiguranje plaća tu uslugu drugim laboratorijama.

On se ne slaže s mišljenjem odgovornih u Federalnom ministarstvu zdravstva da naše institucije imaju kapacitet do 800 testiranja dnevno te smatra da samo Kanton Sarajevo ima deset puta veće mogućnosti.

"Postoje brojne javne laboratorije koje su mogle biti uključene u ovu priču. Postoji Institut za genetičko inžinjerstvo, Veterinarski fakultet, Medicinski fakultet, naravno KCUS koji to već radi. To je samo moje mišljenje, možda nadležni znaju nešto što ja ne znam", kaže nam on.

Stav inspekcije

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za Klix.ba su kazali kako su u postupku usmjerenog inspekcijskog nadzora u PZU Poliklinici "Alea dr. Kandić" - PJ AGC konstatovali da oni ne posjeduju rješenje Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zarazne bolesti (COVID 19) radi utvrđivanja dijagnoze, što je suprotno odredbama člana 14. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, temeljem člana 70. Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo i člana 14. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a rukovodeći se Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 17. marta 2020. godine i Kriznim planom pripravnosti KS vezanim za pojavu koronavirusa, doneseno je rješenje kojim je navedenoj zdravstvenoj ustanovi privremeno (do pribavljanja rješenja Federalnog ministarstva zdravstva) zabranjeno obavljanje laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zarazne bolesti (COVID 19) radi utvrđivanja dijagnoze", naveli su.

Preciziraju kako je navedeni član zakona preciznije određen važećim pravilnikom (Pravilnikom o uvjetima u pogledu stručne spreme uposlenika, tehničke opremljenosti, prostorija i drugih uvjeta kojima moraju udovoljavati zdravstvene ustanove koje obavljaju laboratorijsku izolaciju i identifikaciju uzročnika zaraznih bolesti, odnosno epidemije zaraznih bolesti i provjeru (verifikaciju) laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti radi utvrđivanja dijagnoze), kojim su propisani uvjeti koje laboratorija treba zadovoljiti u pogledu prostora, opreme i kadra.

U skladu s navedenim pravilnikom laboratorijsku izolaciju i identifikaciju uzročnika zaraznih bolesti, kao i provjeru laboratorijskog ispitivanja uzročnika zarazne bolesti radi utvrđivanja dijagnoze, obavljaju javnozdravstvene mikrobiološke laboratorije zavoda za javno zdravstvo kantona i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH te naučno-istraživačke mikrobiološke laboratorije zdravstvenih ustanova.