Predizborni razgovori
50

SDP u Mostaru održao sastanak sa SDA, ali tvrde da nisu pregovarali o koaliciji

N. Ž.
SDP Mostar
SDP Mostar
Gradski odbor SDP-a u Mostaru objavio je pojašnjenje sastanka, koji je jučer, 17. marta, održan sa SDA u ovom gradu.

Kako su pojasnili, riječi je bilo o situaciji u Mostaru, ali nije došlo do bilo kakvih pregovora o predizbornoj koaliciji.

"Iako se u javnosti pojavio spin o pregovorima, dužni smo jasno naglasiti da se nije radilo ni o kakvim pregovorima.

Sastanak je realiziran isključivo na zahtjev novoizabranog rukovodstva mostarske SDA, te na njemu nisu ni razmatrani niti postignuti bilo kakvi konkretni dogovori o predizbornim odnosima", saopštili su iz SDP-a Mostar.

Naglasili su da je sastanak održan zbog "kulture dijaloga i međusobnog uvažavanja", te da se nadaju da će ovakvi sastanci "ojačati demokratiju" u Mostaru.

"SDP Mostar smatra da komunikacijska kultura dijaloga i međusobno uvažavanje mora postati standard političkih odnosa, jer samo tako možemo ojačati demokraciju u našem gradu i zajednički ponuditi građanima vrijednosti lokalne politike kakvu zaslužuju. Kada je u pitanju SDP Mostar, javnost je već ranije potpuno transparentno upoznata kako je Gradski odbor SDP BiH Mostar usvojio odluku da iz dobro poznatih iskustava prethodnih lokalnih izbora, SDP ne želi ulaziti u nikakve predizborne koalicije sa NES i SDA. U tom kontekstu smatramo da svi razgovori i javne špekulacije o toj temi odmah mogu prestati", rekli su iz SDP-a.

Naveli su i da je jedna od tema razgovora bila sprečavanje izbornih krađa te "osiguravanje fer i poštenih izbora" u Mostaru.