"U čemu smo uspjeli?"
59

Bivši drugi čovjek Mossada upozorio Izrael: Gubimo rat u Pojasu Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ram Ben-Barak, član izraelskog parlamenta, koji je služio kao zamjenik direktora Mossada, govorio je za izraelski javni radio u subotu i upozorio da Izrael gubi rat u Pojasu Gaze.

"Ovom ratu nedostaje jasan cilj i evidentno je da ga nedvosmisleno gubimo. Prisiljeni smo sudjelovati u borbama na istim područjima i na kraju izgubiti više vojnika. Suočavamo se i s neuspjesima na međunarodnoj sceni, naši odnosi sa SAD-om su se značajno pogoršali, a izraelska ekonomija je u padu", kazao je Ben Barak.

Nakon toga je kazao: "Pokažite mi jednu stvar u kojoj smo uspjeli".

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što su brigade al-Qassama, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, saopćile da su ubile 15 izraelskih vojnika istočno od najjužnijeg grada Gaze Rafaha ranije. Izraelska vojska nije objavila da je pretrpila gubitke do sada.

Prema glasnogovorniku Brigade Qassam Abu Obeidi, u proteklih 10 dana palestinski borci gađali su 100 izraelskih vojnih vozila, uključujući tenkove, oklopne transportere kao i buldožere.

Izrael je do sada priznao da je u operacijama u Pojasu Gaze poginulo 280 njegovih vojnika.

Borbe bjesne u Gazi dok Izrael intenzivira svoju kopnenu invaziju na Rafah unatoč međunarodnoj zabrinutosti za stotine hiljada raseljenih Palestinaca u južnom gradu.

Rafah, koji je nedavno bio utočište za više od 1,4 miliona palestinskih civila, vidio je kako je oko 640.000 njegovih stanovnika pobjeglo u druga područja zbog prijeteće potpune invazije Izraela.