Nema profesora, ni rokova
299

Studenti Stomatološkog fakulteta tvrde da bi zbog KCUS-a mnogi mogli da izgube godinu

N. V.
Stomatološki fakultet Sarajevo
Stomatološki fakultet Sarajevo
Studenti Stomatološkog fakulteta u Sarajevu trpe očiglednu štetu zbog loše organizovane online nastave Medicinskog fakulteta. Zbog nepostojanja rokova i kadra na dva klinička predmeta neki bi mogli da izgube i godinu, te poručuju da dok oni strepe Univerzitet uživa u godišnjem odmoru.

Studenti na samom početku ističu da su njihovi studijski problemi zapravo vezani za političku scenu, a detaljno su iznijeli kako je došlo do toga da izgube rokove i "slušaju" loša predavanja.

Nakon obustave nastave studenti treće godine Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su bili zatečeni situacijom i posljedicama koronavirusa i nadali se pozitivnom ishodu međutim, kako kažu, problem ni danas nije riješen.

Treća godina na Stomatološkom fakultetu koncipirana je tako da pored stomatoloških predmeta studenti slušaju i određene medicinske predmete.

Kada su u pitanju predmeti sa Stomatološkog fakulteta kažu da nije bilo problema i da su profesori i asistenti dali svoj maksimum da se gradivo nadoknadi kako bi studenti mogli izlaziti na ispitne rokove bez problema. Problem međutim imaju sa kliničkim predmetima i profesorima na Medicinskom fakultetu, tačnije sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

"Fakultet zajedno sa prodekanesom i dekanom je tražio bezbroj opcija i solucija da se ove dvije strane dogovore, međutim studenti su ti koji nose na kraju dana teret na svojim leđima", poručuju studenti.

Dalje nam pojašnjavaju kako izgleda nastava na predmetima Hirurgija i Oftalmologija i zbog čega su oni ti koji najviše trpe takvim načinom rada:

"Ako je poslati 40-ak prezentacija (od kojih su neke napisane u crticama i sadrže sveukupno sedam slajdova) i video linkove sa Youtube-a na Viber grupu studenata online nastava onda smo stvarno zabrinuti kakav je naš obrazovni sistem u BiH. Osim što smo uskraćeni za 'živu riječ' i kliničke vježbe iz predmeta Hirurgija i Oftalmologija, uskraćeni smo i za rokove jer nije bilo plana za polaganje ova dva predmeta što implicira da su studenti izgubili otprilike pet rokova i šansi za polaganje ispita, a i idalje je sve na čekanju. Ako budu održani ispiti igrom slučaja, studenti će integralno morati polagati oba predmeta jer su im rokovi već uskraćeni što dodatno otežava situaciju", požalili su se studenti.

Nezvanične informacije koje studenti imaju za predmet Oftalmologija su da je odgovorna profesorica dobila otkaz, a da je docent samostalno napustio radno mjesto te je nedostatak kadra navodno problem od marta.

Univerzitet u Sarajevu na čelu sa rektorom Rifatom Škrijeljom, koji su još na kolektivnom godišnjem odmoru, bi trebalo da ovaj problem riješe. U to vrijeme studenti su "krajnje očajni i nezadovoljni što se loptice međusobno prebacuju".

Septembarski rokovi su krenuli, a studenti još uvijek, nakon više od pola godine ne znaju ishod. Pored toga njihova školarina je 7.000KM za jednu studijsku godinu pa se s pravom pitaju da li je ovakav način realizacije nastave proporcionalan cijeni i zašto ne postoji mogućnost neke vrste nadoknade s obzirom na to da studenti Medicinskog fakulteta imaju.

"Nastava se trebala nadoknaditi do 31. jula, ta stavka se prekršila, studenti su i dalje čekali i još čekaju međutim nema povratne informacije. Ako se vratimo na početak godine, javnost je jako dobro upoznata da Medicinski fakultet nije htio držati nastavu ostalim fakultetima koji su u medicinskoj grupaciji, mjesec dana i više - bili su protesti. Studenti su ti koji ispaštaju najviše sa zakonom ovakvim kakav jeste i jako lošom saradnjom između fakulteta i UNSA-e", naglasili su.

Objašnjavaju da će zbog cjelokupne situacije studenti biti primorani da "prenesu" sporna dva predmeta, ne svojom voljom, ne neznanjem, nego višom silom, dok bi neko zbog toga mogli izgubiti i cijelu godinu.