Dokumentacija ispravna
42

Stevanović o imenovanju Gavrankapetanovića: Komisija utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Saga u vezi imenovanja direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dalje traje. Ispostavilo se da je Komisija Vlade FBiH utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu, ali je dokumentacija Ismeta Gavrankapetanovića ispravna.

O ovom slučaju se oglasio član Privremenog Upravnog odbora (PUO) KCUS-a Dragan Stevanović.

"Dokumentacija prof.dr.Ismeta Gavrankapetanovića na čuvenom konkursu je potpuno ispravna tvrdi Komisija Vlade a što sam znao od početka (šta će sada branioci lika i djela ministra Rimca komentarisati baš me interesuje i čekam sa nestrpljenjem). E ta ista komisija tvrdi da postoji tehnička greška u samom konkursu pa će to vjerovatno biti razlog za nastavak trakavice. U suštini prava greška nije tehnička i u organizaciji je UKCS", kaže Stevanović.

U nastvaku je obrazložio svoje navode. Naime, ističe da je u nadležnom sudu UKCS registrovan kao javna ustanova čiji su osnivači PredsjedništvoRBiH i Skupština grada Sarajeva (dva organa koja trideset godina ne postoje).

"Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH 2010. godine precizirano je ko i kako može osnovati javnu zdravstvenu ustanovu pa i UKCS. Za 14 godina nikad nije donešen osnivački akt o osnivanju UKCS a kantoni osnivači koji nisu donijeli akt o osnivanju i sporazum o međusobnim osnivačkim pravima uredno delegiraju članove u UO i upravljaju UKCS (bez zakonske osnove). Statut UKCS na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja nema pravnu snagu jer nema na Zakonu propisanoj osnovi osnivača/ce i nije usklađen sa Zakonom", ističe.

Dodaje da je na prvoj sjednici Privremenog Upravnog odbora ukazao na ovo i tražio da nadležni (Vlada FBiH i vlade kantona suosnivača) postupe po Zakonu.

"Nisu do danas, a nisu već 14 godina ni prethodne vlade. Toliko o 'tehničkoj grešci' u konkursu i razlogu za nastavak trakavice oko izbora generalnog direktora UKCS. Greška nije tehnička nego sistemska i nije do PUO", zaključio je Stevanović.