Govorio za Klix.ba
467

Denis Bećirović: Tri su razloga zašto je Rezolucija važna, ovo je nova prilika za katarzu na Balkanu

D. Be.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović javio nam se iz New Yorka nakon što je usvojena Rezoluciju o Srebrenici i iznio svoje viđenje glasanja, ali poslao i poruku svima u BiH, regiji i svijetu.

"Duže od 12 mjeseci radili smo na usvajanju Rezolucije o Srebrenici. Ovo je historijski dan za državu BiH i historijski dan za cijelo čovječanstvo. Tri su razloga zašto je Rezolucija važna. Prvi, jer je glasanjem očuvan kredibilitet UN-a jer su najviši sudovi UN-a presudili da je počinjen genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Drugi, jer je upućena planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za pravdu i istinu. Treći, trajno ostaje činjenica da je genocid u Srebrenici pravna i historijska činjenica koju negatori genocida žele izbrisati", istakao je Bećirović.

Tokom razgovora predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da su u njegovim mislima žrtve genocida i njihove porodice, posebno Majke Srebrenice koje se decenijama bore za istinu i pravde i da su mnoge od njih preselile na bolji svijet i nisu dočekale ovu Rezoluciju.

"Ipak, u ovom momentu želim reći da svi trebaju pokazati dostojanstvo i odgovornost i da nema razloga za euforiju. One države koje su bile suzdržane prilikom glasanja, u razgovoru sa njihovim ambasadorima, svi su potvrdili da priznaju presudove sudova Ujedinjenih nacija. Samo mala skupina država na planeti je glasa protiv, poput Putinove Rusije, Sjeverne Koreje, Venecuele i sličnih."

Bećirović ističe da se ratni zločinci ne smiju skrivati iza cijelih naroda.

"Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim uputiti jasnu poruku - ne postoje genocidni narodi. Ova Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko rasčišćavanje s onima koji su odgovorni za genocid. Neka se svi u našem regionu okrenu ka izgradnji trajnog mira i prosperiteta", dodao je.

Na pitanje da li zaista vjeruje da je katarza moguća sa aktuelnim političkim rukovodstvima Srbije i bh. entiteta RS, Bećirović kaže da nema sumnje da je ova Rezolucija nova historijska prilika za izgradnju povjerenja u regiji.

"U BiH i Srbiji ima puno politikanata, ali i u BiH i u Srbiji trebamo više državnika. Pozivam predsjednika susjedne Srbije da otvorimo novu stranicu u odnosima i da 21. stoljeće proglasimo stoljećem mira na Zapadnom Balkanu. Rezolucija nije upućena ni protiv jednog naroda. Nema potrebe da bilo ko vrši manipulacije i obmane. Treba jačati kulturu mira i raditi na procesu pomirenja i na osudi politika glorificiranja ratnih zločinaca i da cijeli svijet radi na prevenciji genocida", ističe Bećirović.

Na kraju je kazao da je u mjesec dana tri puta bio u New Yorku i da nema države na svijetu, osim autokratskih, s kojima nije direktno razgovarao.

"Moram pohvatili da smo koordinirano radili sa ambasadorom BiH u UN-u Zlatkom Lagumdžijom koji je odradio ogroman posao", zaključio je Bećirović.