Bez tenzija
124

HNV BiH o usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: "Ovo je civilizacijsko pitanje"

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine reagovalo je na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Podrška usvajanju Rezolucije UN-a o Srebrenici predstavlja važan iskorak u procesu međunarodnog komemoriranja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine pred očima cijelog svijeta", poručili su iz HNV-a BiH.

Dalje kažu kako je ovo posebno priznanje za porodice preživjelih genocida u Srebrenici.

"Ovo je, nadalje, priznanje porodicama preživjelih da trodecenijski napori, koje su ulagali svjediočeći istinu unatoč sustavnim pokušajima diskreditacije i dehumanizacije, nisu bili uzaludni.

Usvojena Rezolucija o Srebrenici nije i ne smije biti materijal oko kojeg će se podizati tenzije jer pravo i sloboda preživjelih da o svojim iskustvima, koja su objedlodanjena i osvjedočena kroz presude relevantnih sudova, ne smiju biti zlorabljeni i usmjeravani za daljnju dehumanizaciju preživjelih.

Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini, osobito one u entitetu Republika Srpska, da se suoče sa stvarnošću i da konačno krenu u proces normalizaicje odnosa, suočavanja s prošlošću i gradnje mira", poručili su.

Posebno poznanje uputili su diplomatama naše zemlje u New Yorku, ali i direktoru Memorijalnog centra "Srebrenica-Potočari" Emiru Suljagiću.

"Diplomatskom predstavništvu BiH u UN-u, kao i rukovodstvu Memorijalnog centra u Srebrenici, odajemo ljudsko priznanje i zahvalnost za uložene riskantne napore da bi istina o genocidu u Srebrenici bila na ovaj način posvjedočena. Ostajemo odani saveznici u gradnji države Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti u njoj i žalimo zbog šutnje svih onih koji iz prikrajka pokušavaju ispratiti ovaj proces i prespavati ga.

Ovo je civilizacijsko pitanje i iziskuje jasan stav", kažu iz HNV-a BiH.