Novine bliske Vučiću
92

Ovako su tabloidi u Srbiji vidjeli glasanje u UN-u o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

N. Ž.
Foto: Kolaž
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čime je 11. juli postao Međunarodni dan sjećanja na žrtve ovog genocida.

Za ovu rezoluciju glasale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 zemalja je ostalo suzdržano.

Upravo veliki broj suzdržanih država bio je dovoljan razlog da tabloidi bliski predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću krenu "u napad" sa svojim sutrašnjim naslovnim stranama.

Prednjačio je Informer, posebno poznat po bliskim odnosima s Vučićem, koji je za sutrašnju naslovnicu odabrao poruku: "Srbi nisu genocidni", uz veliku fotografiju predsjednika Srbije.

Sličnu poruku imao je Srpski Telegraf, koji je na naslovnicu stavio poruku: "Svijet stao uz Srbiju", dok su Novosti odabrali: "Poraz Zapada". Naravno, uz sve naslove je išla fotografija Aleksandra Vučića obavijenog srbijanskom zastavom.

Kurir je napisao: "Moralna pobjeda", dok je Alo izabrao poruku: "Blamčina: Dvije trećine svijeta protiv rezolucije."

"Vesti" su odabrale naslov: "O našim žrtvama se šuti", dok je Blic iskoristio Vučićev citat i napisao: "Ja sam se već poklonio žrtvama i položio cvijet u Srebrenici."

Najbenigniji naslovi dolaze od nominalno opozicionih listova. Tako je Danas za naslovnicu odabrao poruku: "Rezolucija: Odgovornost za genocid je individualna", uz zanimljivu ilustraciju o Vučiću.

Također, list Nova je imao sličnu ideju kao Blic, te na njihovoj naslovnici stoji: "Vučić: Rezolucija nam neće donijeti promjene."