Alarmantno
53

Štrajk ljekara u HNK: Ako država ne može izmirivati obaveze prema nama, mi odlazimo

R. D.
Nepoštivanje obaveza iz kolektivnog ugovora i isplate plata po starom natjerale su ljekare u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na štrajk upozorenja. Neki od njih jutros u 8:15 okupili su se ispred SKB Mostar te upozorili Vladu da ako ne osigura potrebna sredstva, oni 10. septembra stupaju u generalni štrajk.
Mateo Perić, specijalista anesteziologije i reanimacije, kaže kako je jučer radio cijelo svoje radno vrijeme, a kad je došao kući pozvali su ga da prati pacijenticu na transportu do klinike u Zagrebu.
Mateo Perić (Foto: R. D./Klix.ba)
Mateo Perić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Pored svega toga došao sam jutros da kažem kako kolege i ja radimo posao cijelih 24 sata, sve za naše pacijente. Dolazimo s godišnjih odmora, bez petka i svetka, dođe se, a nama naša prava potpisana u kolektivnom ugovoru blokiraju ljudi koji imaju radno vrijeme od osam do četiri i koji idu na kolektivne godišnje odmore", izjavio je doktor Perić.

Perić kaže da on ne vidi razloge zbog koji bih napuštao državu u kojoj je rođen, a da je zanimljivo da državu ne napuštaju ministri i premijeri, a "imamo ih na izvoz".

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Kako je biti ljekar u HNK? Mi smo treći najlošiji kanton po primanjima ljekara, a znate kakve su cijene u Mostaru", zaključio je Perić.

Marina Berberović, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK, kaže kako je današnji štrajk upozorenja poruka Vladi da krene ispunjavati preuzete obaveze i ne dovede ljekare u situaciju da moraju krenuti u generalni štrajk zakazan 10. septembra.

Marina Berberović (Foto: R. D./Klix.ba)
Marina Berberović (Foto: R. D./Klix.ba)

"Još jednom ih pozivam da poštuju dogovoreno i spriječe kolaps zdravstva", kazala je Berberović navodeći da imaju obećanja da će obaveze biti ispunjene.

Poštovanje dogovorenog vidjet će se iz iznosa plata za august koje bi trebale krenuti naredne sedmice. Kolektivni ugovor koji su ljekari u HNK potpisali s Vladom u julu prošle godine osigurao im je 30 posto povećanja u prošloj godini, ali i šest posto u ovoj.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u javnim zdravstvenim institucijama zaposleno je oko 700 ljekara, a na njihove plate odvaja se sedam posto od dijela budžeta za plate svih zdravstvenih radnika.

Resorni kantonalni ministar Goran Opsenica jučer je izjavio da ono što je potpisano treba i ispuniti te da je samo enigma ko treba osigurati sredstva za povećanje plata.

"Prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora dogovoreno je i jasno je rečeno da sredstva za ispunjenje kolektivnih ugovora treba tražiti jednakopravno na tri strane, Vlada HNK-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a i same zdravstvene ustanove. Ja mogu reći da će Vlada HNK-a osigurati dio sredstava koji je ona dužna osigurati", izjavio je Opsenica.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Zahtjeve Sindikata podržali su iz Kantonalnog odbora SDP-a HNK te ustvrdili da su ljekari shvatili da su prevareni od strane premijera "koji se u svakom javnom nastupu voli pohvaliti kako je pozlatio kanton od kad je došao".

"Vjerujemo da istrajavanje sindikata na poštivanju kolektivnog ugovora znači prije svega borbu da se zaustavi egzodus medicinskih radnika koji je na sceni već par godina i da građanima HNK sačuvaju pravo na zdravstvenu zaštitu", saopćili su iz SDP-a.