Crvena linija
60

Banjalučki SDP neće učestvovati na današnjoj sjednici NSRS-a: Ne želimo gurati ičije dijete u rat

M. G.
S jutrošnje press konferencije
S jutrošnje press konferencije
Na jutrošnjoj press konferenciji u Banjoj Luci, Saša Grbić, šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, iznio je oštru osudu političkih elita bh. entiteta Republika Srpska.
Naglašavajući zabrinutost za budućnost zemlje, Grbić je upozorio na opasnost od novih sukoba.

Grbić je istakao da su želja za vlašću i etnonacionalni populizam zaslijepili političke elite do te mjere da su spremne na korake koji bi mogli dovesti do novog nasilja. Izrazivši svoju ličnu zabrinutost, Grbić je postavio pitanje šta slijedi u danima koji su pred nama.

"Naravno, možemo raspravljati o političkim stavovima, ali moramo imati razum i poštovanje prema suprotnim mišljenjima", rekao je Grbić.

On je dodao da sazivanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske s takvim dnevnim redom predstavlja crvenu liniju koju Socijaldemokratska partija neće preći.

"Nije mi želja gurati bilo čije dijete u rat. Zbog toga, naša poslanička grupa neće učestvovati ni u zasjedanju ni u odlukama koje bi mogle dovesti do podjele države", naglasio je Grbić.

Apelujući na političare da pronađu razum, Grbić je upozorio na teške dane koji bi mogli slijediti ukoliko se ne preduzmu odgovorne odluke.

Ova oštra reakcija dolazi uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je izazvala široku pažnju javnosti zbog spornog dnevnog reda na kojoj se, između ostalog nalaze Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, i usvajanje prijedloga entitetskog izbornog zakona.