Nezadovoljni uslovima
76

Prosvjetari u HNK stupaju u generalni štrajk: Tražili povećanje plata za 15 posto, dobili 2,5

V. K.
Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najavila je pokretanje generalnog štrajka zbog neuspjeha u pregovorima s Vladom HNK o povećanju plate.

Kako je naglašeno, sindikat je zahtijevao povećanje plate od 15 posto, ali je vlada ponudila znatno manji iznos.

"Nakon dva štrajka upozorenja i dva protesta te višemjesečnih pregovora i zahtjeva sindikata za povećanjem plaće od 15 posto, uslijedila je ponuda Vlade o povećanju za 2,5 posto. Sindikati osnovnih i srednjih škola su o ponudi Vlade sproveli ankete članstva. Članovi su se izjasnili da nisu zadovoljni s ponuđenim i odlučili su se za generalni štrajk", saopćeno je.

"Ova vlada nas je u svega 100 dana rada uspjela na ulice izvući dva puta, što Hercegova vlada nije uspjela ni za osam godina. Nastavimo li ovako postat ćemo turistička atrakcija, veća nego maškare u Čapljini", rekao je u februaru tokom protesta prosvjetara predsjednik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević Miličević.

Predsjednik Sindikata osnovnih škola HNK Edin Sarajlić podsjetio je da je nekada bilo čast biti prosvjetni djelatnik, a da su sada dovedeni na rub očaja.

"Sistemski uništavaju obrazovanje, a dobro znamo, ako hoćete sistemski uništiti državu, uništite obrazovanje, to im dobro ide",, poručio je u februaru Sarajlić.