Borba za veće plate
7

Saga u tuzlanskom zdravstvu: Ljekari tvrde da su u štrajku, direktori domova zdravlja to negiraju

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zdravstveni radnici iz Tuzlanskog kantona, prema tvrdnjama sindikata, jutros su stupili u generalni štrajk. S druge strane, resorna ministrica navodi da je obavještenje koje je dobila od direktora zdravstvenih ustanova suprotno te da se radni proces odvija nesmetano.

S obzirom na to da do danas nisu postigli dogovor sa nadležnima, više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu pokrenulo je generalni štrajk. Da je on kao takav na snazi, svojim potezom potvrdio je v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

S druge strane, u ostalim zdravstvenim ustanovama, prema tvrdnjama iz resornog kantonalnog ministarstva, iz kojeg se pozivaju na obavještenje direktora domova zdravlja, situacija je drugačija. No, bio štrajk na snazi u punom obimu ili ne, zdravstveni radnici nisu dobili traženo povećanje plata.

A kada je riječ o samom načinu funkcioniranja zdravstvenih radnika u generalnom štrajku, prema riječima predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijada Latifovića, on je na snazi na način da ga pacijenti neće osjetiti u narednih sedam dana jer će usluge dobivati u punom obimu. U tom razdoblju očekuje se da će sindikati i radna grupa Vlade TK sjesti za pregovarački stol.

"Upućujemo javni poziv premijeru Irfanu Halilagiću i pregovaračkom timu Vlade TK da nastavimo pregovore. Satnica zdravstvenih radnika trenutno je 2,51 KM. Mi smo prvenstveno tražili da ona bude tri marke, ali smo onda popustili na način da tražimo povećanje za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu od 16 feninga. Za nas je to neprihvatljivo", navodi Latifović, istaknuvši da su zdravstveni radnici svoju zadnju ponudu od 2,81 KM spustili ispod inflatorne skale, na osnovu koje su se i odlučili pokrenuti borbu za veća primanja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iz sindikata su kazali da su ranije najavljeni generalni štrajk prolongirali u nadi da će Vlada TK imati empatije prema pacijentima i zdravstvenim radnicima. Međutim, trenutak za taj potez je došao.

"Generalni štrajk je od 29. septembra od 8 sati ujutro počeo u svim javim zdravstvenim ustanovama u Tulanskom kantonu. Da bismo zaštitili naše građane i pacijente, tokom noći i jutra smo donijeli određene odluke u skladu sa našim pravila o organiziranju štrajkova. Shodno tome, štrajkački odbor je odlučio da se u narednih sedam dana zdravstvena zaštita obavlja u punom obimu i kapacitetu. Na to imamo pravo, bez obzira što će nekome zvučati nesmisleno", ističe Latifović.

Prema stavu kantonalne ministrice zdravstva Dajane Čolić, zahtjevu zdravstvenih radnika nije udovoljeno u izvornom obliku jer novca za tu namjenu u ovom trenutku nema. Također, novca dovoljno nema ni za nižu satnicu koju su zacrtali zdravstveni radnici, a u ovom trenutku, jedino povećanje je moguće sa 2,51 na 2,67 KM.

"To bismo pokrili s tri miliona maraka već osiguranih u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i namijenjenih zdravstvenim ustanovama. Ponudili smo ono što imamo na raspolaganju, a za bilo šta više od toga bi bila laž jer niko ne može garantirati da ćemo ispuniti, s obzirom na to da naš mandat završava ove sedmice. Ako dobijemo poziv za novi sastanak, mi ćemo ga prihvatiti", naglasila je Čolić, istaknuvši da za sada neće tražiti sudsku zabranu generalnog štrajka jer on se kao takav ne održava u zdravstvenim ustanovama.

Skoro jedna polovina zdravstvenih radnika iz Tuzlanskog kantona zaposlena je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Denijal Tulumović kaže da je već pokrenuo proceduru zabrane održavanja generalnog štrajka.

"Mislim da nije trenutak da se na ovaj način ispoljava nezadovoljstvo zdravstvenih radnika. Ja jesam zdravstveni radnik i uvijek sam uz njih, ali mislim da je u ovom trenutku sitno politikanstvo pojedinaca dovelo do toga da zdravstveni radnici krenu u štrajk. Ovom prilikom obećavam da na kliničkom centru proces rada neće biti ugrožen", navodi Tulumović.

Zdravstveni radnici su već pozvali nadležne na novi sastanak, a kada će cijela saga doživjeti svoj epilog za sada je nepoznanica.