Poznati "Predator"
136

Huti objavili snimak rušenja američkog drona vrijednog 30 miliona dolara

F. H.
Screenshot
Screenshot
Jemenski Huti objavili su da suoborili još jednu bespilotnu letjelicu MQ-9 Reaper (Predator) američke vojske, emitirajući snimke dijelova koji odgovaraju poznatim dijelovima bespilotne letjelice.

Hutisu rekli da su oborili Predatora projektilom zemlja-zrak, što je dio obnovljene serije napada pobunjenika ove sedmice nakon relativnog zatišja u njihovoj kampanji pritiska zbog napada Izraela na Pojas Gaze.

Potpukovnik američke ratne avijacije Bryon J. McGarry, glasnogovornik Ministarstva odbrane, priznao je za Associated Press u subotu da se "dron MQ-9 američkog ratne avijacije srušio u Jemenu." Rekao je da je istraga u toku, ne navodeći detalje.

Huti su opisali da se rušenje dogodilo u četvrtak iznad njihovog uporišta u pokrajini Saada u zemlji.

Snimak, koji su objavili Huti, uključuje ono što su opisali kao ispaljivanje projektila koji je ciljao dron.

Snimka uključuje nekoliko krupnih planova dijelova drona koji uključuju logo General Atomicsa, koji proizvodi dron, i serijske brojeve koji odgovaraju poznatim dijelovima koje je izradila kompanija.

Otkako su Huti zauzeli sjever zemlje i njen glavni grad Sanu 2014., američka vojska je izgubila najmanje pet dronova računajući obaranje u četvrtak, 2017., 2019., 2023. i ove godine.

Predatori koji koštaju oko 30 miliona dolara po komadu, mogu letjeti na visinama do 15 kilometara i imaju izdržljivost do 24 sata prije nego što moraju sletjeti.

Do obaranja dronom dolazi u trenutku kada su Hutiji pokrenuli napade na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, zahtijevajući od Izraela da prekine rat u Gazi

Huti su od novembra pokrenuli više od 50 napada na brodove, zaplijenili jedno plovilo i potopili drugo, prema američkoj pomorskoj upravi.

Napadi Huta su se smanjili posljednjih sedmica jer su pobunjenici bili meta zračnih napada koje predvode SAD u Jemenu. Brodski promet kroz Crveno more i Adenski zaljev opao je zbog prijetnje.