Propala im sezona
20

Povratnici u RS još nisu dobili donaciju, a za učešće uplatili blizu 15 hiljada KM

I. Č.
Amel Muminović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amel Muminović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bošnjački povratnici u Republiku Srpsku, koji žive od poljoprivrednog rada, uplatili su po 14.700 KM za učešće u donaciji za program pomoći održivog povratka Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a poljoprivrednu mehanizaciju nisu dobili ni nakon isteka ugovorenog roka od 90 dana.

U Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica su u ponedjeljak za Klix.ba kazali kako je blizu 95 posto robe isporučeno za područje Bratunca i okolnih mjesta, te da im je ostalo da isporuče robu još nekolicini povratnika.

Informacije s terena se, međutim, ne poklapaju sa onima iz ministarstva.

Nema mehanizacije, nema sabura

Amel Muminović iz Konjević Polja jedan je od povratnika koji se prijavio na javni poziv "Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019. godine" i potpisao ugovor o donaciji.

Presa za baliranje sijena, jednoredni silikombajn, tanjirača 24 diska i plug za traktor mu ni nakon isteka ugovorenog roka nisu isporučeni.

Ukupna vrijednost donacije iznosi 36.762 KM od koje Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finansira iznos od 22.057 KM (60 posto), a poljoprivrednik 14.704 KM (40 posto).

"Prijavio sam se prošle godine, a tek sam početkom juna 2019. potpisao ugovor. Imali smo osam dana roka da uplatimo novac firmi ITC iz Zenice. Uz pomoć kredita smo to nekako uspjeli. Kad je došlo vrijeme baliranja morali smo plaćati ljude koji to mogu raditi jer nama balirka nije isporučena. Međutim, nije se niko bunio jer ugovoreni rok nije bio istekao", rekao je Muminović.

Napominje da je sada ugovoreni rok istekao i da je došlo vrijeme da se radi na žitu, za šta će ponovo morati angažovati nekoga sa odgovarajućom mehanizacijom.

"Ne sumnjam ja u to hoće li nama mehanizacija biti isporučena, ali nama je sada novac blokiran. Uložiš pare i moraš se snebivati šta i kako, i uz to još kredit vraćat. Mi smo očekivali da će to biti realizovano za tri mjeseca. Da su nam odmah rekli da neće od toga biti ništa, mi bismo se snašli na drugoj strani. Ako sada dobijem mehanizaciju stajat će mi do sljedećeg ljeta", požalio se Muminović.

Muminović nije jedini kojem mehanizacija nije stigla u ugovorenom roku, ali je jedini koji je bio voljan govoriti o tome javno.

Osim mehanizacije, povratnicima u RS koji su se prijavili na javni poziv kasni i građevinski materijal.

Duge procedure, fitilji kratki

Sead Kopić, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, izjavio je za Klix.ba kako je moguće da postoje slučajevi da isporuka kasni nekoliko dana, ali da sa tim ne treba bacati sjenku na cjelokupan projekt koji je pozitivan i na koji je pristiglo blizu 6.000 prijava.

"Raspisali smo javni poziv za pomoć. Povratnici daju učešće 40, a mi 60 posto, kako bismo izbjegli slučajeve preprodaje mehanizacije. Kad oni uplate, mi skupimo sve ugovore s cijele regije da ne bismo pojedinačno potpisivali ugovore s dobavljačem. Kad potpišemo ugovor s dobavljačem, u ovom slučaju je to firma ITC iz Zenice, njima damo rok od 30 dana da isporuče robu, s tim da sačekamo još 15 dana da dostave garanciju. Tek kad nam dostave garanciju, onda njima važi ugovor od 30 dana da isporuče robu. Tako da niko ni teoretski ne može dobiti robu u roku od 30 dana", kazao je Kopić.

Naveo je kako stalno potpisuju ugovore s dobavljačima i kako oni još nikada nisu probili rok.

"Na ugovoru poljoprivrednika piše da će dobiti robu 90 dana od dana uplate, ali to je greška. Trebalo bi biti 30 dana otkako dobavljač potpiše ugovor. Teoretski je nemoguće kad oni uplate jer dobavljač nije ni dobio nalog. Dobavljaču se mora dati rok da prikupi robu i isporuči robu u Bratunac. Njima je roba u 95 posto slučajeva isporučena", rekao je Kopić.