Klix studio s Emelom
126

Edin Ramić: Mogućnost ulaska SDA u vlast postoji pod jednim uslovom, Trojki su spaljene iluzije

A. Ku.
Gost novog izdanja Klix Studija s Emelom Burdžović bio je državni zastupnik i potpredsjednik SDA Edin Ramić. Između ostalog, prokomentarisao je i moguću prekompoziciju vlasti te otkrio da SDA ne "bježi" od ponovne koalicije sa SNSD-om.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona došlo je do nove krize u našoj zemlji. Ramić smatra da ova situacija ne predstavlja ništa novo, jer je Dodik isto radio i ranije.

"On se malo primiri kada treba podijeliti dio vlasti, ostvariti dio u budžetu, a onda se vraća se na retoriku koja mu donosi glasove", kaže Ramić.

Stava je da Dodik najbolje zna funkcionisati u vremenu krize.

Upitan da li postoji sigurnosna prijetnja u našoj zemlji, odgovara da se na području bh. entiteta Republika Srpska ne osjeća sigurnosna prijetnja već posljedice atmosfere koja je napravljena.

Da bi se Dodika i njemu slične obeshrabrilo smatra da je potrebno da preventivno djeluju međunarodne snage.

"S druge strane, njegova startna pregovaračka pozicija je daleko od onoga što je realnost i teško je postizati neki dogovor. Sve što radi sa tehničkim izmjenama Izbornog zakona ima veze s državnom imovinom", ističe Ramić.

Nametanje zakona

Ipak, isključuje mogućnost da Schmidt, makar za sada, nametne Zakon o državnoj imovini.

"Pokazao je do sada da nema hrabrosti nametati neke ozbiljne stvari. Pitanje državne imovine je ključno, jer ne žele da imovina bivše SFRJ pređe na BiH pa da se daje teritorijalno dijeli nego da bude na RS-u", ističe.

Ukoliko dođe do nametanja nekog zakona (državna imovina, Izborni zakon) kaže da će to značiti da je postignuta saglasnost među predstavnicima stranaka, bez obzira na to šta oni govore u javnosti. To je, kaže, pokazala i ranija praksa, a i iskustvo SDA.

"Ovdje se radi o tome da li će Trojka biti čvrsto na stavu da ne podržava takvu odluku međunarodne zajednice", navodi.

Dodaje da ukoliko Schmidt nametne zakon koji je nepovoljan po BiH to znači da je imao saglasnost Trojke.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona kaže da SDA, između ostalog, insistira na izmjenama koje bi omogućile licima koja su imala status prebivališta na mjestu 1991. godine ostvare pravo glasa na toj općini prebivališta bez obzira na to koja je općina prebivališta sada po povratku.

Ono što je loše u Schmidtovom zakonu je, kaže, što se ne sprovodi na predstojećim izborima.

"On nije omogućio da se taj zakon primijeni na ovim lokalnim izborima i sva priča o transparentnosti pada na tome", rekao je Ramić.

Nema promjene

Kaže i da je Dodik posljednjim dešavanjima pokazao da se nije promijenio.

"Prije svega su spaljene iluzije Trojke o novom Dodiku", rekao je.

Dodaje da je prošle godine bilo puno priča o budžetu i novom Dodiku, čega nema ove godine te se sada svi peru od njega.

Prokomentirao je i mogućnost prekompozicije vlasti te kazao da je SDA otvorena za mogućnost ulaska u vlast pod jednim uslovom.

"Ta mogućnost uvijek postoji zbog toga što SDA ima najsnažniji klub u državnom parlamentu. Što se nas tiče mislim da se trebaju završiti ovi odnosi između Trojke i međunarodne zajednice pa onda razgovarati o novom funkcionisanju", naveo je Ramić.

Smatra da SDA bolje poznaje SNSD za razliku od Trojke.

"Dodik je u ovoj situaciji zbog toga što je dobio sve pozicije koje pripadaju njemu, a značajan dio koje je trebala dobiti Trojka još nije postavila. Sada je on opet u poziciji da ucjenjuje. Mi smo stari partneri koji poznaju jedni druge i bolje znamo odnose. Trojka je tu poletila i sad ispašta", ističe Ramić.

Upitan da li treba pohvaliti činjenicu da je BiH dobila zeleno svjetlo za pregovarački status za članstvo u EU.

"Ovaj put se ta šansa iskoristila. Dobra stvar je da ćemo ranije dobiti pregled potreba za reformama. To hvalisanje Trojke da su oni to unaprijedili ne stoji, jer mi nismo tu kao padobranci pali u taj trenutak. Rješavane su teže reforme", rekao je.

HDZ-ov prijedlog

Navodi da međunarodna zajednica smatra Trojku svojom polugom vlasti, a o čemu je govorio i SNSD.

"SNSD kaže da Trojka ne smije donijeti odluku bez da prije toga nazove nekog u EU", rekao je.

Govoreći o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona kaže da je sporno to što ocrtava treću izbornu jedinicu, odnosno treći entitet.

Aktuelne tehničke izmjene, dodaje, ne idu na ruku HDZ-u. Smatra da manje stranke nemaju izborni inženjering poput HDZ-a te će se zbog toga odnosi promijeniti.

Kaže i da se SDA pokazala kao stranka koja zna bolje upravljati javnim institucijama.

"Mi smo stranka koja je ušla u vlast 2015. godine, zatekla teško stanje i nakon toga smo stabilizirali budžete, riješili statuse radnika koji su bili na ulicama. Danas godinu dana nakon preuzimanja njihove vlasti govorimo o novim krizama", kaže Ramić.

Na pitanje da li je potrebna smjena generacija u politici podsjeća da je Radojičić zamijenjen sa Stanivukovićem.

"Zamjena Dodiku bi bila Jelena Trivić, a ja bih uvijek prije bio za Dodika nego za Jelenu", istakao je.

Kada je riječ o lokalnim izborima kaže da će SDA popraviti svoj rezultat, a na općim ubjedljivo pobijediti.

Smatra da probosanske stranke u Srebrenici trebaju imati jednog zajedničkog kandidata, iako su SBiH, ali i SDP, NiP i Naprijed već izašle javno sa imenima svojih kandidata.

"Niti jedna od tih stranaka nema razvijenu strukturu u Srebrenici i mislim da će im to donijeti štetu. Nadam se da će doći do dogovora da bude jedan kandidat", zaključuje Ramić.

Gostovanje Edina Ramića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu.

Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.