Nastavak pomoći
2

Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH dodijelilo stipendije studentima iz povratničkih mjesta

B. R.
(Foto: Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH)
Dodjela stipendija studentima iz povratničkih mjesta (Foto: Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH)
Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine dodijelilo je 933 stipendije studentima povratnicima.

Kako su saopćili iz ovog ministarstva, za ovu namjenu je osigurano ukupno 1,05 miliona KM, što znači da je svaki student dobio stipendiju u iznosu od 1.100 do 1.200 KM. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći za studente iz 66 općina i gradova u Bosni i Hercegovini.

Resorni ministar Nerin Dizdar (SDP) je napomenuo da je riječ o studentima iz različitih povratničkih sredina. Najviše ih dolazi iz Stoca, Travnika, Bijeljine, Mostara, Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice.

"Ove godine je tri puta veći odziv nego u prethodnom periodu kada je ovaj javni poziv obuhvatao samo studente iz Republike Srpske. Sretni smo zbog toga i ovo je dio politika Vlade FBiH, populacijskih politika kojima želimo u značajnijoj mjeri podržati naše mlade ljude", izjavio je Dizdar.

Studenti koji su dobili stipendije su istakli da će nastojati nakon studija pokrenuti vlastite biznis u sredinama odakle dolaze. U tom cilju provode se i drugi programi Ministarstva, a uskoro će biti objavljeni javni pozivi za podršku pri zapošljavanju povratnika u organima javne uprave za područje RS-a. Rezultat toga bi trebao biti zapošljavanje povratnika, što predstavlja, kako su saopćili iz Ministarstva, put za održiv povratak na teritoriji RS-a.

Jedna od dobitnica stipendije Marija Đaković iz Travnika studira farmaciju na Univerzitetu u Sarajevu. Kako je kazala, Ministarstvo afirmiše njihov trud i zalaganje tokom studija, što je za svaku pohvalu.

"Studentima predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove. Stipendirajući povratnike, Ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati - mlade i obrazovanje", poručila je Đaković, saopćili su iz Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.