Za Klix.ba
19

Petritsch: Paddy je jačao cijelu BiH, a danas je bosanska politika u uobičajenoj blokadi

Piše: A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, kojeg je na ovoj funkciji 2002. godine naslijedio Paddy Ashdown, izjavio je za Klix.ba da ga je smrt njegovog kolege i prijatelja, prekaljenog britanskog političara, veoma pogodila.

On je naglasio da je lord Ashdown tokom svog rada kao visoki predstavnik napravio važne reforme i pokrenuo mjere kojim je ojačao cijelu državu, a među njima je bilo ujedinjavanje entitetskih vojski. Sve to je Ashdown, rekao je Petritsch, provodio velikom energijom i odlučnošću.

"Do prerane smrti, koja me je jako pogodila, on je vodio kampanju za Bosnu i Hercegovinu i uvijek je govorio kada je mislio da se nešto kreće u pogrešnom smjeru. Kao liberalno-demokratskom političaru, ljudska i građanska prava mog prijatelja Paddyja bila su posebna briga. Bio je protiv bilo kakvog etničkog nacionalizma i želio je tolerantnu i demokratsku Bosnu svih njenih građana. Međutim, Paddy Ashdown je također pridonio mnogo više nego što je to uradio u Bosni, politici Evropske unije u bivšoj Jugoslaviji, a to su bili presudni impulsi. Bio je pravi prijatelj Bosne i njenog naroda. Svima će nam mnogo nedostajati", naglasio je Petritisch.

Budući da je i Petritsch, jednako kao i Ashdown, upamćen kao visoki predstavnik koji je ''čvrste ruke" poduzeo niz hrabrih i odlučnih poteza radi integracije države, upitali smo ga da li upravo to danas nedostaje u BiH.

"Nažalost, predanost SAD-a i Evrope je godinama suviše slaba da bi se ostvarile stvarne i brze promjene. Ustvari, 2018. godine došlo je do novog početka za EU, razmišljanja o novoj strategiji za Zapadni Balkan u Briselu, desio se samit u Sofiji ili nastavak Berlinskog procesa. Susjedi su bolje iskoristili ove nove prilike nego Bosna. Srbija i Crna Gora ostvarile su dobar napredak na putu ka EU, a Makedonija i Albanija će uskoro početi zvanične pregovore o pridruživanju s EU. Nažalost, nakon oktobarske izborne kampanje bosanska se politika vratila u svoju uobičajenu blokadu, tako da se još jednom propušta dragocjeno vrijeme i ekonomske mogućnosti", tvrdi Petritsch.

Govoreći o situaciji u BiH, rekao je: "Svakako niko ne želi da vidi situaciju kao što je sada u Francuskoj, ali ja bih volio da vidim da bh. građani djeluju s većim samouvjerenjem i zahtijevaju bolje vođenje politike od brojnih članova parlamenata, vladinih zvaničnika i javne uprave".

"Posebno se to odnosi na mlade koji napuštaju zemlju u sve većem broju, jer mnogi ne vide nadu u svojoj domovini. Ali oni se moraju više uključiti. Demokratija cvjeta samo aktivnim učešćem, konstruktivnom kritikom se tek može doći do bolje politike. Već dugo se dešava ekonomska i socijalna stagnacija. To se mora brzo promijeniti. Da, istina je da bi EU u Bosni trebala pokazati više profila i podržati one koji su za promjenu", zaključio je Petritsch.