Nametanje narativa
35

Mladen Ivanić i raspodjela državne imovine u "Maršalci": Pokušaj dezavuisanja javnosti i činjenice

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, govoreći u posljednjem intervjuu na temu državne imovine, kazao je da je imovina kasarne "Maršal Tito" u Sarajevo potpuno raspodijeljena i da su tu odluku donijele vlasti Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Vlada FBiH, a ne institucije BiH. No, to nije tačno i toga bi morao biti svjestan političar koji je godinama na bh. političkoj sceni.
Tema državne imovine bolna je za političare čije stranke imaju centrale u Banjoj Luci i dugo vremena je podvlače kao crvenu liniju, a Milorad Dodik prijeti i secesijom ukoliko bi visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo zakon o državnoj imovini.

Sada, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić u javnost iznosi netačne teze i pokušava dezavuisati javnost kada je u pitanju način raspodjele državne imovine tvrdeći da su u Sarajevu to radili niži nivoi vlasti. Krenimo redom.

Više od 44 hiljade kvadrata bivše kasarne "Maršal Tito" je 2005. godine odlukom institucija Bosne i Hercegovine, tačnije Parlamentarne skupštine BiH, prodato Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

To znači da su odluku o prodaji državne imovine donijele institucije BiH, a ne niži nivo vlasti kao što to sada čine entitetske vlade što je suprotno Zakonu o zabrani raspolaganja imovinom.

Iako je Ivanić u kratkoj izjavi za Klix.ba rekao da je mislio "generalno" na kompletno zemljište bivše kasarne "Maršal Tito" u centru Sarajeva, ni taj argument mu nije validan, a sada ćemo i objasniti zašto.

"Primjera radi, jedan od objekata koji je u centru Sarajeva, kasarna 'Maršal Tito' je potpuno raspodijeljena. Odluku su donijele vlasti FBiH, kantona i Grada Sarajevo. Nikakve veze to nije imalo sa institucijama BiH. Kako onda ti ljudi koji su to uradili sada mogu da pozivaju da sve bude imovina BiH?", izjavio je Ivanić.

On je mišljenja da visoki predstavnik ne treba nametati zakon o državnoj imovini jer to "neće prihvatiti niko u RS-u. ni vlast ni opozicija".

"Ja bih se ponovo vratio na davni dogovor iz Doboja po kome sve što treba institucijama BiH, pripada tim institucijama, a sve ostalo je vlasništvo entiteta. Bilo kakav pokušaj da se to dramatično promijeni, da se imovina digne na nivo BiH, bio bi štetan."

Povodom ove izjave kontaktirali smo Mladena Ivanića i pitali ga na osnovu čega je izjavio da su gradske, kantonalne i entitetske vlasti "raspodijelile" imovinu kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu, kada su to zapravo učinile institucije BiH tj. Parlamentarna skupština BiH u slučaju zemljišta gdje je izgrađena Ambasada SAD-a u Sarajevu, a u ostalom dijelu Vijeće ministara BiH.

Ivanić odgovara: "A ostatak?", kada smo konstatovali da nije precizirao, Ivanić dodaje: "Govorim o većini. Nisam razdvojio, rekao sam generalno. Pa evo vi to iskomentarišite i uredu."

Iako je, kaže, govorio o cjelini bivše kasarne, a ne samo o dijelu koji su institucije BiH prodale Ambasadi SAD-a, provjerili smo šta se dogodilo sa "ostatkom".

Zanimljivo, i u tom slučaju su institucije BiH odradile svoj posao, a ne niži nivoi vlasti kako tvrdi bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji bi morao znati šta se dešavalo tih godina s obzirom da je bio ministar vanjskih poslova BiH, zatim delegat u Domu naroda Parlamenta BiH te član Predsjedništva BiH.

Prije nego dođemo do odgovora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) koji detaljno govori na koji način su institucije Bosne i Hercegovine dodijelile zemljište Univerzitetu, naglasimo da su institucije Bosne i Hercegovine na isti način prostore bivših kasarni dale i univerzitetima u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Dakle, državne institucije, a ne entitetske, kantonalne ili gradske.

U nastavku objavljujemo detaljan hronološki odgovor Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na naše pitanje čije je vlasništvo zemljište na kojem se nalazi Kampus Univerziteta u Sarajevu i kada je i kako došlo do knjiženja te imovine.

  • Odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine o utvrđivanju namjene i prenošenje prava korištenja zgrada - objekata bivše Kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu na Univerzitet u Sarajevu, broj: 104/96 od 03.05.1996. godine, preneseno je pravo korištenja i upravljanja na zemljištu, te zgradama objektima bivše Kasarne "Maršal Tito", na Univerzitet u Sarajevu. Republičko javno pravobranilaštvo Sarajevo, kao zastupnik imovinskih interesa države, dalo je saglasnost da se izvrši prenos prava raspolaganja na predmetnim nekretninama na Univerzitet u Sarajevu.
  • Primopredaja zemljišta, objekata i instalacija bivše Kasarne "Maršal Tito" izvršena je dana 27. 05. 1997. godine između Univerziteta u Sarajevu, kao primaoca i Armije BiH kao ranijeg vlasnika.

- Odlukom Vijeća ministara BiH o prenosu prava korištenja i upravljanja zgradama i zemljištem bivše Kasarne "Maršal Tito" Univerzitetu Sarajevo, broj: 124/06 od 05. 07. 2006. godine, preneseno je pravo korištenja i upravljanja zgradama i zemljištem nekadašnjeg kompleksa Kasarne "Maršal Tito", vlasništvo Bosne i Hercegovine na Univerzitet u Sarajevu, u svrhu izgradnje Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Odluka Vijeća ministara BiH o o prijenosu prava korištenja i upravljanja UNSA (Foto: Klix.ba)
Odluka Vijeća ministara BiH o o prijenosu prava korištenja i upravljanja UNSA (Foto: Klix.ba)
  • Dana 14.05. 2019. godine Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine dalo je Mišljenje broj: 01-10-1-M-222/19, iz kojeg proizlazi sljedeće: "Polazeći od navedenih činjenica stjecanja i upisa prava korištenja, upravljanja i raspolaganja u zemljišnoj knjizi, a pri tome imajući u vidu da je odredbama člana 338. Zakona o stvarnim pravima FBiH ("Službene novine Federacije BiH”, broj: 66/13 i 100/13) propisano da se danom stupanja na snagu citiranog zakona pravo upravljanja ili korištenja ili raspolaganja pretvaraju u pravo vlasništva njihovog dosadašnjeg nosioca, Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine nalazi da je na predmetni nekretninama, u smislu zakona, došlo do pretvorbe u Sarajevu".
Dokument Pravobranilaštva BiH (Foto: Klix.ba)
Dokument Pravobranilaštva BiH (Foto: Klix.ba)
  • U odnosu na navedeno Univerzitet u Sarajevu je, putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, dana 10.03. 2020. godine izvršio pretvorbu prava upravljanja/korištenja/raspolaganja u pravo vlasništva na Univerzitet u Sarajevu sa udjelom 1/1.

Što se tiče izjave bivšeg člana Predsjedništva BiH gospodina Mladena Ivanića da je "kasarna Maršal Tito potpuno raspodijeljena, a da su odluku donijele vlasti FBiH, Kantona i grada Sarajevo" obaviještavamo vas da je Parlamentarna skupština BiH dana 22.02. 2005. godine donijela Odluku o prodaji nekretnina broj: 152/05 Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka PSBiH o prodaji zemljišta Ambasadi SAD-a (Foto: Klix.ba)
Odluka PSBiH o prodaji zemljišta Ambasadi SAD-a (Foto: Klix.ba)

Iz navedenog se zaključuje da je Univerzitet u Sarajevu stekao pravo vlasništva na zemljištu i objektima u Kampusu Univerziteta u Sarajevu na osnovu Zakona o stvarnim pravima FBiH, a u skladu sa odlukama i mišljenju nadležnih organa Bosne i Hercegovine."

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero i ranije je govorio da predmet "Maršalke" (bivša kasarna Maršal Tito) treba biti mapa puta kada je u pitanju ustavno i zakonsko uporište za rješavanje pitanja državne imovine uvođenjem titulara vlasništva - države BiH u posjed vlastite imovine.

Dok je i dalje državna imovina tačka spoticanja državne vlasti, eksperata i pravnika, Vlada RS-a je prodala više od 56 duluma državnog zemljišta na Jahorini privatnoj firmi iz Teslića na čijem čelu je odbornik SNSD-a Srđan Klječanin.

Ovime je Vlada RS-a odnosno entitetsko Ministarstvo trgovine i turizma prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Vrijednost ugovora je veća od 41 milion KM, a Klječanin kaže za Klix.ba da je sve regularno i da je Vlada RS-a njemu prodala državno zemljište. Pod državnim zemljištem, ovaj zvaničnik SNSD-a smatra da je entitet vlasnik zemljišta kao i šuma, ali to nije tačno.

Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini.

Saznali smo i da je Ministarstvo trgovine i turizma RS-a na čijem čelu je ministar Denis Šulić (SNSD) nije obustavilo aktivnosti o prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako su dobili upozorenje Pravobranilaštva BiH 11. januara. 2024. godine.

U Pravobranilaštvu je trenutno aktivno više od 1.200 predmeta koji se odnose na zaštitu državne imovine u Bosni i Hercegovini.

OHR je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.

Ono što se očekuje od visokog predstavnika Christiana Schmidta jeste da reaguje na slučaj "Jahorina". U protivnom, ovaj slučaj bi mogao postati praksa i zabrana raspolaganja državnom imovinom više neće imati nikakvog smisla.