Pitanje državne imovine
287

Višković: Uvijek sam pomagao siročićima pa ću dati i BiH malo imovine, neka se igraju

A. L.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Govoreći o državnoj imovini, premijer Republike Srpske Radovan Višković na današnjoj sjednici NSRS-a pokušao je biti ironičan, pa je nazvao Bosnu i Hercegovinu "siročićima" kazavši kako će im dati "malo imovine da se igraju".

Citirao je opoziciju kazavši kako BiH nastavlja članstvo u međunarodnim organizacijama, između ostalog i u Ujedinjenim nacijama.

"Da, i tu je tačka", kazao je Višković dodavši da je sve ostalo na entitetima.

"BiH nema dalje nigdje, sve je poslije 'entiteti'. I imovina, i privatizacija državnih preduzeća iz bivše Socijalističke Republike BiH... I onda kažete da vi ne podržavate strane okupatore, hoštaplere koji ovdje dolaze da nama kroje sudbinu. Kako kada očekujete da oni nametnu zakon o imovini po kojem bi ta ista BiH dobila neku imovinu", kazao je Višković.

Dodaje da BiH od imovine danas "nema ništa".

"Ona može dobiti ako se ja i Nermin Nikšić dogovorimo da nešto damo. Vjerujte mi, uvijek sam pomagao siročiće, pa pomogao bih i tu BiH. Dao BiH im nešto, neka se i oni malo igraju, eto neka imaju neke imovine", rekao je Višković.

Kazao je da u Ustavu piše "51 prema 49" Federacija u odnosu na RS.

"Šta je to - vode, vazduha, magle? Imovine, teritorije! Imamo entitetsku liniju koja je povučena u Dejtonu. Šta ona dijeli? Narod? Nije tačno. Ja imam više nego korektne odnose s bošnjačkim narodom i to nikad niko neće pokvariti", rekao je Višković.