Nastavak pravne borbe
83

Državni zastupnici predali apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke Vlade RS-a i zemljišta na Jahorini

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnici SDA, DF-a i NES-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su apelaciju Ustavnog sudu povodom rješavanja spora s RS-om, a koji se tiče državnog zemljišta na Jahorini.
U dokumentu koji je upućen Ustavnom sudu BiH, zastupnici su dostavili Zahtjev za rješavanje spora s RS-om i Vladom RS-a.

"Spor je prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti BiH i obaveza entiteta da ispunjavaju iste, i to donošenjem Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem. Navedenom odlukom je raspolagano s dijelom državne imovine koja se odnosi, uglavnom, na šumsko zemljište, a čije je raspolaganje u isključivoj nadležnosti BiH. Pokušali smo zaštititi državne interese obraćajući se neposredno donosiocu ove odluke Vladi RS-a, ali pošto je izostala adekvatna reakcija primorani smo se obratiti vama i od vas zatražiti zaštitu državnih interesa", stoji u zahtjevu.

Zahtjev su uputili zastupnici SDA, DF-a i NES-a: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić.

Cijelo sluačaj se odnosi na odluku Vlade RS-a iz 28. decembra 2023. godine u kojoj je donesena Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem licitacijom, a ista je objavljena u "Sl. glasnik RS", br. 114/2023 dana 29.12.2023. godine.

Ovom Odlukom Vlada RS-a je odredila način i uslove prodaje nepokretnosti koje su svojina RS-a, a koje se nalaze u obuhvatu posebnog područja Jahorina na lokaciji Vučiji most.

Predmet prodaje koja je ovom Odlukom odobrena su nepokretnosti upisane u LN-337 ko. Jahorina ukupne površine 56.405 metara kvadratnih, uglavnom šuma i pašnjak.

Prodaja se treba izvršiti licitacijom, a početna cijena iznosi 41.172.730,00 KM (slovima: četrdeset jedan milion sto sedamdeset dvije hiljade sedam stotina trideset konvertibilnih maraka). Definisali ste i uslove koje trebaju ispunjavati zainteresirani subjekti, kao i postupanje nakon okončanja licitacije.