Veliki problem
59

Kanadere još čekamo, a kiši se nadamo: Hoćemo li biti spremni za sezonu požara?

T. K.
Hoće li kanaderi gasiti požare u Hercegovini? (Foto: Marko Picek/Pixsell)
Hoće li kanaderi gasiti požare u Hercegovini? (Foto: Marko Picek/Pixsell)
Svaka država treba poduzeti sve što je u njenoj moći da se pripremi za sezonu požara, koja je neminovna kada je u pitanju naša zemlja, te da uveliko radi na osnaživanju protupožarnih snaga i planiranja za slučajeve kada isti zažive.

Treba istaći da je i ovo pitanje u nadležnosti entiteta, pa tako Republika Srpska ima svoj, a Federacija BiH svoj plan djelovanja. Ipak, na teritoriji cijele države helikopteri Oružanih snaga nakon saglasnosti Predsjedništva BiH učestvuju u gašenju. Ipak, sve to je nedovoljno.

U nastavku ćemo se fokusirati na politiku FBiH u borbi protiv požara.

Federacija BiH se u ovim situacijama proteklih godina nije dobro nosila, a pomoć susjedne Hrvatske u vidu kanadera je bila od značaja za suzbijanje požara i zaštitu ljudi i njihovih imovina.

Vlada FBiH je 2021. godine usvojila informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu od požara. Tim povodom planirana je kupovina dva aviona-air tractora i dva helikoptera.

Federalna uprava civilne zaštite je bila tada zadužena da Vladi predloži rješenje o imenovanju radne grupe koja će izraditi elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja značajna za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

Cilj elaborata je bio omogućiti Vladi FBiH konačno opredjeljenje o izboru i optimalnom broju letjelica, logističkoj podršci, načinu organizacije i finansiranja te uspostavljanju, funkcionisanju i upotrebi zračnih snaga za gašenje požara i provođenje drugih zadataka zaštite i spašavanja. Nažalost, do međusobne korelacije i provedbe ovih informacija nije došlo.

Federacija BiH je planirala 2022.godine i unajmiti zračne traktore i helikoptersku posadu iz Španije budući da još uvijek nema svoju protupožarnu eskadrilu.

U elaboratu koji je tada pripremila radna grupa za Vladu FBiH, navedeno je kako će glavni cilj biti formirati funkcionalne zračne snage u Federaciji koje će biti optimalno kapacitirane ljudskih i materijalnim resursima. Istaknuto je kako je uspostava jedinice neophodna zbog učestaih i opsežnih požara.

Zračne snage trebale su se formirati u dvije faze, od koje su u prvoj trebali pristupiti nabavci protiv požarnih PP aviona (dva jednosjeda i jedan dvosjed), a u drugoj fazi nabavljali bi se helikopteri. Tada je istaknuto kako bi bilo optimalno nabaviti tri helikoptera, ali da nabavka ovisi od budžeta FBiH.

Nažalost tu je i stala priča vezano za ove incijative. Iz FUCZ-a još nemaju informacije da li će imati svu potrebnu opremu za ove poduhvate. Vlada FBiH također ne pridaje mnogo značaja ovoj temi, a sporost u provedbi ovih nužnih stvari samo dodatno ljuti građane, pogotovo one pogođenih dijelova.

Kao posljedica u FBiH je svake sezone izražen problem u vezi s požarima, pogotovo u Hercegovini. Hrvatska je pomagala svojim kanaderima koliko je bila u mogućnosti, no to zasigurno nije i ne može biti adekvatno riješenje za ovo pitanje.

Ukoliko se i ove godine ne pripremimo kako treba, ako se ne obistine najave odgovornih za ovu problematiku, to će zasigurno dovesti do još većih gubitaka, a nada u kišu i dalje ostaje velika uzdanica u borbi protiv požara.