Prognoza FHMZ-a
60

Izgledi vremena za naredne dvije sedmice: Još nekoliko dana kiše, a onda stiže vrućina

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne jači razvoj oblačnosti u centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne, kao i ponegdje na istoku i sjeveru Hercegovini može usloviti lokalne pljuskove, koji mogu biti praćeni grmljavinom.

Kako je navedeno u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), puhat će slab do umjeren vjetar u Hercegovini, a u zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni.

"U ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu i sjeveru zemlje do 18, a dnevna od 22 do 28 °C", stoji u prognozi.

U nastavku su dali i izglede vremena za period od sutra pa sve do 7. juna.

"Do 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme, sa pljuskovima, često praćenim grmljavinom te lokalno pojavom gradom posebno na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku. U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa povremene i umjernim padavina pljuskovitog karaktera", kažu iz FHMZ-a.

Dodali s da od 27. do 31. maja raste vjerovatnoća za duže sunčane periode, ali i dalje su izgledni lokalni i povremeni pljuskovi.

"Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina, do kraja maja, očekuje se u Hercegovini. Od 1. juna do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno, sunčano i toplo vrijeme", dodaju iz FHMZ-a.

Do 31. maja, kako su naglasili, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C.

"Od 1. juna do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 29 u Hercegovini do 32 °C", naglašava se u prognozi FHMZ-a.