Iznenadna vojna vježba
3

Kina testirala sposobnost preuzimanja moći, Tajvan bio u pripravnosti

A. Ku.
Foto: Taiwan News
Foto: Taiwan News
Kina izvodi dvodnevnu vojnu vježbu koja je usmjerena na Tajvan u znak kazne za, kako je navedeno, separatistička poteze novog predsjednika Tajvana.
Vježbe su najavljene iznenada jučer, a u njih su uključene vojne jedinice iz zračnih snaga, mornarice, i obalska straža s mapama koje prikazuju pet ciljanih područja u moru oko glavnog ostrva Tajvana.

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da vježbe koje se izvode u petak testiraju sposobnost njene vojske da "preuzme vlast" i zauzme ključna područja, u skladu s krajnjim ciljem Pekinga da pripoji Tajvan.

Tajvanska vlada i narod odbacuju mogućnost kineske vladavine, iako se kineski vladar Xi Jinping nije odrekao upotrebe sile za zauzimanje ostrva.

Zapadna obavještajna služba tvrdi da je Xi rekao Narodnooslobodilačkoj vojsci da bude sposobna za invaziju do 2027. godine.

Kina je poslala 19 ratnih brodova, 16 brodova pomorske policije i 49 ratnih aviona, od kojih je 35 prešlo srednju liniju između Kine i Tajvana.

Kao odgovor, Tajvan je podigao mlazne avione, stavio svoje snage u stanje pripravnosti i prebacio protivbrodske raketne sisteme u obalna područja.

Novi tajvanski predsjednik Lai Ching-te rekao je da ima povjerenja u vojsku koja će zaštititi Tajvan.

Kineska zvanična državna novinska agencija Xinhua rekla je da su vježbe bile "legitimne, pravovremene i potpuno neophodne, jer se djela 'nezavisnosti Tajvana' u bilo kojem obliku ne mogu tolerisati".