BiH
0

Heidecker: BiH mora riješiti problem viška naoružanja

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlasti Bosne i Hercegovine moraju da riješe problem viška naoružanja, jer predstavlja prijetnju sigurnosti, ponovio je večaras komandant EUFOR-a generalmajor Dieter Heidecker.

"Za rješavanje tog pitanja zainteresirana je kompletna međunarodna zajednica i svi su čvrsto na stanovištu da pomognu BiH da se taj problem što prije riješi", kazao je generalmajor Heidecker.

Istučući da je to posao domaćih političara, Heidecker je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da će EUFOR pružiti podršku u rješavanju tog velikog problema u BiH, jer predstavlja prijetnju stabilnom i sigurnom okruženju.

Također, ti viškovi naoružanja predstavljaju i veliki problem za Oružne snage BiH, čiji je veliki broj pripadnika angažiran na njegovom čuvanju, s druge strane jako puno novca i resursa se troši na čuvanje.

Generalmajor Dieter Heidecker ističe da bi se taj novac mogao upotrijebiti mnogo bolje, za obuku u međunarodnim misijama i za ono što bi vojnici trebalo da rade.

Govoreći o aktivnostima EUFOR-a, podsjetio je i da je nedavno održana vojna vježba EUFOR-a "Brzi odgovor" te naglasio da će četa Irskih gardista, iz Velike Britanije, nastaviti s aktivnostima obuke s pripadnicima multinacionalnih snaga EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

"Tokom vježbe jasno smo prezentirali sposobnost Oružanih snaga BiH da, kao jedna moderna oružana sila, rame uz rame djeluje s pripadnicima Oružanih snaga zemalja učenicima u Misiji EUFOR-a", naglasio je Heidecker i podsjetio da je jedan od glavnih zadataka EUFOR-a rad na osposobljanju i obuci pripadnika Oružanih snaga BiH, kako bi oni što prije usvojili standarde zapadnih zemalja i što prije napredovali na putu euroatlanskih integracija.

Glasnogovornik EUFOR-a Gareth Jones podsjetio je da je danas na poligonu Manjača kod Banje Luke uspješno okončanje takmičenja u četiri vojne vještine te da je od devet timova najbolja ekipa bila Oružanih snaga BiH, na drugom mjestu bio je tim Irske garde iz Velike Britanije, a treće mjesto ponovo je zauzeo još jedan tim Oružanih snaga BiH.

"To je veliki rezultat za Oružane snage BiH i oni su osvojili nagradu - sablju, koju je donirala Britanska ambasada u BiH", kazao je Jones i izrazio nadu da će se takvo takmičenje održati i slijedeće godine u BiH.

I zamjenica britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Jo Lomas izrazila je podršku pješadijskoj četi Irske garde koja boravi u Banjoj Luci, a dio je rezerve EUFOR-ovog kontigenta.

"EUFOR još uvijek predstavlja glavno osiguranje bilo kakvim izazvovima miru i sigurnosti ove zemlje", kazala je Lomas.

Komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker i zamjenica britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Jo Lomas večeras su u Banjoj Luci upriličili prijem kojim je obilježeno uspješno okončanje takmičenja u vojnim vještinama.