BiH
1

Mađarski vojnici stigli u bazu EUFOR-a u Butmiru

FENA
Austrijske vojnike koji su u misiji u stanju pripravnosti u EUFOR-ovoj bazi Butmir u Sarajevu, jučer je smijenio novi kontingent mađarskih vojnika, saopćeno je danas iz EUFOR-a.

U skladu sa Aneksom 1A Dejtonskom mirovnom sporazumu i revizijom koja se vrši svake godine (trenutno važeća Rezolucija 2074 Vijeća sigurnosti UN-a), EUFOR ima mandat da osigura održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Prisutne vojne snage uključuju i Višenacionalni bataljon (MNBN), koji se sastoji od jedne motorizirane čete iz Austrije ili Mađarske (koje se smjenjuju) i jedne motorizirane čete iz Turske.

Angažirane austrijske i mađarske snage se smjenjuju svakih 12 mjeseci.

Primopredaja dužnosti između četa obavljena je na svečanosti kojom je predsjedavao načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják.

Na svečanosti je zvanično obilježena primopredaja odgovornosti između austrijske pješadijske čete, koja odlazi, i novopristigle mađarske pješadijske čete.

Višenacionalni bataljon EUFOR-a je manevarska vojna jedinica locirana u BiH, u kojoj je 154 austrijskih vojnika upravo završilo svoju misiju, a smjenile su ih novopristigli vojnici.

U isto vrijeme, stigla je zamjena i za devet oficira i podoficira Mađarskih oružanih snaga koji su bili na dužnosti u Komandi Višenacionalnog bataljona.

Brigadni general Szpisják pohvalio je vojnike zbog njihove profesionalnosti i posvećenosti, a također je iskoristio priliku da uruči medalje Evropske unije za odbrambenu i sigurnosnu politiku vojnicima koji nisu mogli prisustvovati prethodnoj svečanosti dodjele medalja.

Komandant Višenacionalnog bataljona pukovnik Alfred Steingresz iskreno se zahvalio svim vojnicima koji su služili pod njegovom komandom proteklih šest mjeseci.

Pohvalio ih je zbog toga što su izvršavali svoje dužnoati na veoma posvećen i profesionalan način. Pukovnik Steingresz poželio je dobrodošlicu osoblju nove čete i istakao kako je ponosan na visok moral i standarde koje je Višenacionalni bataljon pokazao tokom vremena provedenog na službi u BiH.

Zahvaljujući novoj strukturi snaga EUFOR-a, koje su ojačane Rezervnim snagama, Višenacionalni bataljon ima odličnu priliku da izvodi obuku sa snagama za pojačanje EUFOR-a.

U aprilu su u Sarajevo stigle jedna četa od 117 vojnika iz Mađarskih odbrambenih snaga i jedna četa iz Velike Britanije da bi učestvovale u dvosedmičnoj međunarodnoj vjezbi "Brzi odgovor".

Slična vježba će biti održana u periodu od 2. do 13. septembra, kada će dvije čete iz Austrije i Slovačke stići kao pojačanje EUFOR-u.

Čete koje su u stanju pripravnosti u sastavu Rezervnih snaga EUFOR-a su obično stacionirane van BiH.

Vježbom "Brzi odgovor" uvježbava se sposobnost EUFOR-a da brzo integrira i rasporedi svoje čete Rezervnih snaga.

Tokom posebnog dijela vježbe, vojnici Oružanih snaga BiH će također vježbati zajedno s međunarodnim snagama, kako bi poboljšali svoju interoperabilnost.

Jedan od glavnih napora EUFOR-a je pružanje pomoći OSBiH pri osposobljavanju i obuci, a ova vježba je savršena platforma da se omogući ova aktivnosti i osigura da OSBiH dostignu međunarodne standarde.

General Szpisják je zatvorio svečanost pohvalivši visoke profesionalne standarde ovih vojnika i dodavši da su oni sa lakoćom položili ovaj test. Poželio je pripadnicima austrijske čete sve najbolje i sretan povratak kući.