BiH
0

800 vojnika učestvuje u vježbi Brzi odgovor 2

Klix.ba
Oko 200 pripadnika EUFOR-a, 250 pripadnika Rezervnih snaga i visoki oficiri Glavne komande EUFOR-a okupili su se u bazi Butmir na svečanosti povodom početka vježbe Brzi odgovor 2, koja će trajati dvije sedmice.

Komandant EUFOR-a, general-major Dieter Heidecker, otvorio je jučer svečanost ističući značaj uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Osnovno za ovu vježbu je da EUFOR još uvijek garantira mir i održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u BiH", rekao je on.

U slučaju potrebe, EUFOR može brzo rasporediti svoje rezervne snage u cilju održavanja sigurnosti i stabilnosti u BiH. Da bi se uvježbala i provjerila ova ključna sposobnost EUFOR-a, redovno se izvode vježbe raspoređivanja snaga. Operativna vježba koja se izvodi ovog mjeseca je posljednja u nizu vojnih vježbi koje EUFOR stalno izvodi i to će biti praktično uvježbavanje raspoređivanja i integriranja dvije čete lake pješadije, jedne iz Austrije i druge iz Slovačke.

Desetodnevna vježba se fokusira na regionalnu sigurnost, a glavni cilj je integriranje Rezervnih snaga u Višenacionalni bataljon EUFOR-a i izvođenje vježbe obuke za operacije podrške miru zajedno sa Oružanim snagama BiH (OS BiH).

Ostali ciljevi su procjena interoperabilnosti oružanih snaga partnerskih zemalja EU, poboljšanje nivoa gotovosti EUFOR-a za raspoređivanje Rezervnih snaga i jačanje veza i saradnje između EUFOR-a i drugih agencija, uključujući i lokalne organe za provođenje zakona.

U prvoj fazi ove vježbe, trupe EUFOR-a će u bazi Butmir u Sarajevu i obližnjoj kasarni u Rajlovcu izvoditi jednosedmični program situacione obuke, uključujući operacije konvoja i zadatke partoliranja, kako bi se pripremili za drugu sedmicu i vježbu terenske obuke. Ova obuka će također obuhvatiti i vježbu iskrcavanja pješadije i djelovanje u situacijama ugroženosti sigurnog i stabilnog okruženja u zemlji.

U drugoj fazi će biti angažirano oko 800 vojnika, uključujući i jedinice OS BiH prilikom izvođenja vježbe terenske obuke. Cilj ove faze je da se osigura obuka za OS BiH i da im se omogući rad sa međunarodnim vojnim jedinicama kako bi postigli napredak na putu ka euro-atlantskim integracijama. Kulminacija ove jednosedmične zajedničke vježbe terenske obuke će biti demonstracija kombiniranih vojnih sposobnosti pred visokim zvanicama i predstavnicima lokalnih i međunarodnih medija u kasarni OS BiH u Livču 12. septembra 2013. godine.

Planirano je da vježba “Brzi odgovor 2” traje do 13. septembra 2013. g., kada će se čete iz Austrije i Slovačke vratiti u svoje matične baze.

“EUFOR je posvećen pružanju pomoći BiH i njenim oružanim snagama na uspješnom putu ka euro-atlantskim integracijama i sticanju sposobnosti i vještina potrebnih za sudjelovanje u međunarodnim operacijama podrške miru u inostranstvu i davanje pozitivnog doprinosa tim operacijama”, izjavio je Heidecker.