BiH
2

U petak počinje EUFOR-ova vježba "Brzi odgovor 2"

FENA
Vojnici iz sastava Rezervnih snaga EUFOR-a iz Slovačke i Austrije od 30. augusta stižu u Bosnu i Hercegovinu kako bi izveli integriranu obuku sa Višenacionalnim bataljonom EUFOR-a, a također i uvježbavali operacije podrške miru sa Oružanim snagama BiH (BiH).

To je rutinska vježba koja će trajati dvije naredne sedmice i tokom koje će doći do povećanog vojnog saobraćaja i aktivnosti širom BiH. Ove vježbe se planiraju unaprijed i održavaju dva puta godišnje, u martu/aprilu i augustu/septembru.

EUFOR je ovaj događaj planirao u tijesnoj saradnji sa lokalnim agencijama za provođenje zakona i namjerava da svede ometanja javnosti na najmanju moguću mjeru. Sutra počinje vježba “Brzi odgovor 2”, kada će vojnici jedne slovačke pješadijske čete, koja je jedna od jedinica u sastavu Rezervnih snaga EUFOR-a, krenuti u BiH kako bi uvježbavali svoje aktiviranje u Rezervnim snagama.

Druga četa Rezervnih snaga stiže iz Austrije u nedjelju, 1. septembra. Rezervne snage EUFOR-a su snage iz šest zemalja EU koje se mogu brzo rasporediti i pozvati u vrlo kratkom roku kao pojačanje stalno stacioniranim trupama EUFOR-a.

Višenacionalni bataljon EUFOR-a, koji se sastoji od dvije pješadijske čete, stacioniran je u BiH, a dodatne trupe su van BiH i spremne za djelovanje u slučaju ugroženosti sigurnog i stabilnog okruženja.

Ovaj mehanizam za angažiranje snaga za brzo djelovanje uvježbava se redovno i vježba “Brzi odgovor 2” nadovezuje se na uspjeh postignut prilikom nedavne vježbe održane u aprilu ove godine, koja je predstavljala prvo značajnije uvježbavanje ovog postupka.

Angažiranje dvije čete Rezervnih snaga EUFOR-a od 30. augusta do 12. septembra ponovo će rezultirati povećanjem broja vojnika pod kontrolom EUFOR-a za oko 300.

Vježba “Brzi odgovor 2” je osmišljena tako da demonstrira opredjeljenje EU, partnera i drugih međunarodnih organizacija ka davanju podrške sigurnom i stabilnom okruženju u BiH i da potvrdi sposobnost EUFOR-a da poveća broj svojih trupa.

Ovo će se postići uvježbavanjem svih praktičnih faza prijema trupa, njihovog integriranja i provjere vojnih rezultata, kako bi se osiguralo da one odgovaraju svojoj namjeni.

Učesnici će također uvježbavati euroatlantske tehnike i taktike vezane za operacije podrške miru sa Oružanom snagama BiH i morati pokazati efikasnu komandu, kontrolu i komunikaciju.

Vježba će biti izvedena u raznim fazama, od aktiviranja i brzog raspoređivanja dvije čete lake pješadije iz Austrije i Slovačke, do njihovog integriranja u strukturu EUFOR-a.

U posebnoj fazi će se Višenacionalnom bataljonu EUFOR-a, koji se normalno sastoji od mađarskih i turskih četa, a za ovu priliku pojačan austrijskom i slovačkom četom, pridružiti i jedna bh. vojna jedinica.

Pojačani Višenacionalni bataljon će 4. septembra biti raspoređen u vojnoj kasarni u Rajlovcu, a ostali elementi EUFOR-a će pripremati pješadijske vodove Oružanih snaga BiH (OSBiH) za zajedničku obuku u Livnu.

Završni dio ove faze obuke će se održati od 8. do 12. septembra u Livču i Mostaru i okolini, gdje će trupe EUFOR-a i OSBiH imati zajedničku obuku, uz podršku lokalnih organa za provođenje zakona.

Tokom ove faze, OSBiH će imati mogućnost da još više unaprijede svoju profesionalnu obuku i međunarodnu interoperabilnost.

Zajednička obuka sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine predstavlja značajnu priliku za kolektivnu obuku i poboljšava sposobnost OSBiH za učešće u mirovnim operacijama u inostranim misijama u sklopu euroatlantskih saveza.

To je također i dobra prilika za vojnike raznih nacionalnosti da efikasno rade zajedno u timovima i da se integriraju u moderne oružane snage. Vojnici iz OSBiH se brzo približavaju nivou profesionalizma potrebnim za uspješne euroatlantske integracije, što se već vidjelo tokom njihovog aktivnog učešća u međunarodnim misijama podrške miru i sigurnosti u inostranstvu.

Kulminacija ove vježbe obuke će biti javna manifestacija tokom koje će biti demonstrirane kombinirane vojne sposobnosti visokim zvanicama i predstavnicima medija 12. septembra.

Nakon toga, svi vojnici će ponovo biti raspoređeni u bazu Butmir, iz koje će se pripadnici Rezervnih snaga EUFOR-a vratiti u svoje matične baze, saopćeno je iz EUFOR-a