{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EUFOR će naredne dvije sedmice vježbati u BiH, očekuje se pojačan vojni saobraćaj

S
30.8.2013. u 08:28
3
16
EUFOR će naredne dvije sedmice vježbati u BiH, očekuje se pojačan vojni saobraćaj
3
EUFOR će naredne dvije sedmice vježbati u BiH, očekuje se pojačan vojni saobraćaj
Danas počinje vojna vježba "Brzi odgovor dva" u okviru koje vojnici iz sastava Rezervnih snaga EUFOR-a iz Slovačke i Austrije stižu u BiH da bi izveli integrisanu obuku sa Višenacionalnim bataljonom EUFOR-a, te uvježbavali operacije podrške miru sa Oružanim snagama BiH.
Iz EUFOR-a je saopšteno da je "Brzi odgovor dva" rutinska vježba koja će trajati dvije naredne sedmice i tokom koje će biti povećan vojni saobraćaj i aktivnosti širom BiH.

Održavanje ovih vježbi planira se unaprijed, a održavaju se dva puta godišnje, u martu i aprilu, odnosno augustu i septembru.

EUFOR navodi da je ovaj događaj planirao u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona u BiH i namjerava da svede ometanje javnosti na najmanju moguću mjeru.

Vojnici jedne slovačke pješadijske čete krenuće u BiH da bi uvježbavali svoje aktiviranje u rezervnim snagama EUFOR-a, dok druga četa rezervnih snaga stiže iz Austrije u nedjelju, 1. septembra.

Rezervne snage EUFOR-a čine jedinice iz šest zemalja EU koje se mogu brzo rasporediti i pozvati u vrlo kratkom roku kao pojačanje stalno stacioniranim trupama.

Višenacionalni bataljon EUFOR-a, koji se sastoji od dvije pješadijske čete, stacioniran je u BiH, a dodatne trupe su van BiH i spremne za djelovanje u slučaju ugroženosti stabilnog i bezbjednog okruženja.

Ovaj mehanizam za angažovanje snaga za brzo djelovanje uvježbava se redovno i vježba "Brzi odgovor dva" nadovezuje se na uspjeh postignut prilikom vježbe održane u aprilu, koja je predstavljala prvo značajnije uvježbavanje ovog postupka, navodi se u saopštenju.

Angažovanje dvije čete rezervnih snaga EUFOR-a od danas do 12. septembra ponovo će rezultirati povećanjem broja vojnika pod kontrolom EUFOR-a za oko 300 ljudi.

Vježba "Brzi odgovor dva" osmišljena je tako da demonstrira opredjeljenje EU, partnera i drugih međunarodnih organizacija ka davanju podrške bezbjednom i stabilnom okruženju u BiH i da potvrdi sposobnost EUFOR-a da poveća broj svojih trupa.

Vježba će biti izvedena u raznim fazama, od aktiviranja i brzog raspoređivanja dvije čete lake pješadije iz Austrije i Slovačke, do njihovog integrisanja u strukturu EUFOR-a.

U posebnoj fazi će se Višenacionalnom bataljonu EUFOR-a, koji se normalno sastoji od mađarskih i turskih četa, a za ovu priliku pojačan austrijskom i slovačkom četom, pridružiti i jedna vojna jedinica Oružanih snaga BiH.

Za 4. septembar planirano je da pojačani Višenacionalni bataljon bude raspoređen u kasarni u Rajlovcu, a ostali elementi EUFOR-a pripremat će pješadijske vodove Oružanih snaga BiH za zajedničku obuku u Livnu.

Završni dio ove faze obuke bit će održan od 8. do 12. septembra u Mostaru i Livaču gdje će vojnici EUFOR-a i Oružanih snaga BiH imati zajedničku obuku, uz podršku lokalnih organa za provođenje zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: