{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čelnici EUFOR-a poželjeli dobrodošlicu učesnicima vježbe "Brzi odgovor 2013"

F
16.4.2013. u 15:11
0
0
Čelnici EUFOR-a poželjeli dobrodošlicu učesnicima vježbe "Brzi odgovor 2013"
0
Čelnici EUFOR-a poželjeli dobrodošlicu učesnicima vježbe "Brzi odgovor 2013"
József Szpisják (Foto: Klix.ba)
Komandant EUFOR-a general-major Dieter Heidecker i načelnik štaba EUFOR-a brigadni general József Szpisják poželjeli su danas dobrodošlicu učesnicima vojne vježbe "Brzi odgovor 2013".
Ceremonija je upriličena u bazi "Archer" u Butmiru, odnosno hangaru gdje su smješteni helikopteri tipa "Black Hawk".

Heidecker je naglasio važnost uloge EUFOR-a i zahvalio se zemljama učesnicama na vrijednoj podršci i predanosti.

Szpisják je istakao da cijeni izvanredan rad njegovog osoblja kao preduslov za uspješan početak vježbe.

Podsjetio je da će u izvođenje vježbe aktivno biti uključeno oko 800 pripadnika osoblja.

Otkako je u decembru 2004. preuzeo misiju od SFOR-a, EUFOR uspješno garantira mir i održava sigurno i stabilno okruženje, na taj način doprinoseći povećanoj stabilnosti u BiH.

"Kada je u septembru 2012. smanjen broj trupa raspoređenih u okviru EUFOR-a, Operacije Althea, to je urađeno u svjetlu značajnog poboljšanja sigurnosne situacije u ovoj zemlji i sve većeg angažmana bh. vlasti", navedeno je u saopćenju EUFOR-a.

Nadalje, podsjećaju, to smanjenje je provedeno uz saznanje da EUFOR, u slučaju potrebe, može brzo rasporediti tzv. "Snage iza horizonta" da bi održao sigurnost i stabilnost.

Takvo raspoređivanje redovno se uvježbava s ciljem obučavanja i provjere ovog ključnog kapaciteta.

U okviru najveće ovogodišnje operativne vježbe ovog tipa već su uspješno provedeni aktivacija, brzo raspoređivanje i integracija dvije čete lake pješadije iz Ujedinjenog kraljevstva i Mađarske u strukturu EUFOR-a.

Prvi dio faze uvježbavanja odvijat će se od 18. do 20. aprila u bazi "Butmir" u Sarajevu i obližnjoj kasarni u Rajlovcu.

U posebnoj fazi ove vojne vježbe EUFOR će angažirati jedinicu iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u okviru zamišljenog scenarija jedne operacije podrške miru.

Cilj je poboljšanje njihove obučenosti i međunarodne interoperabilnost.

U ovoj fazi uvježbavanja, a koja počinje 20. aprila, učestvovat će jedna četa OS BiH s pridodanim elementima, a odigrat će se u području Kalinovika i Pazarića.

Faza obuhvata i organiziranje pokazne vježbe kombiniranih vojnih sposobnosti za visoke zvanice i predstavnike domaćih i međunarodnih medija, koja će biti održana u kasarni u Pazariću 25. aprila 2013.

Ove aktivnosti su zamišljene tako da se OS BiH omogući sticanje dodatnog iskustva u zajedničkom radu u okviru međunarodnih vojnih snaga, da bi bio nastavljen razvoj OS BiH kao moderne oružane snage do nivoa potrebnog za euroatlantsku integraciju.

Robustan program osposobljavanja i obuke EUFOR-a namijenjen je ojačavanju OSBiH te njenim sposobnostima i vještinama potrebnim za službu i pozitivan doprinos u međunarodnim misijama u inostranstvu.

Osim provođenja vojnih operacija EUFOR također podržava proces normalizacije i vladavinu zakona u BiH u tijesnoj saradnji sa širom međunarodnom zajednicom i njenim organizacijama.

EUFOR je, navedeno je u saopćenju, predan u pružanju pomoći agencijama za provođenje zakona u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

Vojna vježba EUFOR-a "Brzi odgovor 2013" završit će 27. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: