vijesti
0

Na Sarajevski aerodrom 15. aprila slijeće Antonov

FENA
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo, u sklopu vježbe EUFOR-a pod nazivom "Brzi odgovor 2013", 15. aprila predviđeno je slijetanje vojnog aviona tipa Antonov iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Avion tipa Antonov, jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu, sletit će na Međunarodni aerodrom Sarajevo kako bi dopremio vozila i teret za trupe iz Ujedinjenog Kraljevstva koje učestvuju u vježbi EUFOR-a “Brzi odgovor 2013”.

Ovaj golemi avion, koji može prevoziti i do 80 tona tereta, je jedinstveno sredstvo koje omogućava brže raspoređivanje trupa i tereta. Dolazak aviona je u 08 sati, a odlazak u 11.30 sati.

U sklopu ove vježbe EUFOR-a predviđen je i Dan za visoke zvanice (DVD) u kasarni “Zaim Imamović” u Pazariću

Vježba “Brzi odgovor 2013” održat će se od 15. do 28. aprila 2013. godine i njome će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da uspješno aktivira, brzo rasporedi i integrira čete koje su u stanju pripravnosti u okviru naših rezervnih snaga stacioniranih van Bosne i Hercegovine (BiH).

Ovogodišnje raspoređivanje dvije čete lake pješadije, jedne iz Velike Britanije i jedne iz Mađarske, rezultirat će porastom broja vojnika u BiH pod kontrolom EUFOR-a za oko 300.

Iz ovoga je jasno da je EUFOR zadržao sposobnost da podrži mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Pripadnici OS BiH bit će angažirani tokom faze izvođenja vježbe s ciljem dalje profesionalne obuke i unapređivanja međunarodne interoperabilnosti. U ovom periodu doći će do primjetnog povećanja pokreta trupa na raznim lokacijama u BiH.

Raspoređivanje trupa započet će 15. aprila kada čete iz sastava rezervnih snaga budu krenule iz svojih baza prema BiH i isturenom zbornom mjestu u bazi “Butmir”, a završit će se 17. aprila.

Prvi dio faze uvježbavanja i obuke odigrat će se od 18. do 20. aprila u bazi “Butmir” i obližnjoj kasarni “Rajlovac” u Sarajevu. Drugi dio faze uvježbavanja i obuke, u kojem će učestvovati i jedna četa i pridodani elementi iz sastava OS BiH, počet će 20. aprila.

Ova faza će se odigrati u Kalinoviku i Pazariću, a između ostalog će se sastojati i od demonstracije kombiniranih vojnih operacija za visoke zvanice koja će se održati u kasarni “Zaim Imamović” u Pazariću, 25. aprila ove godine. Vježba će se završiti 27. aprila.

EUFOR smatra važnim objasniti javnosti da ovaj porast vojnih aktivnosti nije ništa zbog čega treba brinuti, jer se radi o rutinskoj vojnoj vježbi.

Neophodno je da EUFOR zadrži sposobnost da izvršava svoje ključne vojne zadatke, kako bi se očuvalo sigurno i stabilno okruženje u BiH.

Profesionalizam i sposobnost OS BiH je nešto čima se Bosna i Hercegovina može ponositi, a njihovi vojnici stiču neophodan nivo profesionalizma za uspješnu euro-atlantsku integraciju, saopćio je Ured za odnose s javnošću EUFOR-a.