{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EUFOR: Na vojnu vježbu Brzi odgovor u BiH dolazi 300 vojnika

A
27.3.2013. u 16:28
4
5
EUFOR: Na vojnu vježbu Brzi odgovor u BiH dolazi 300 vojnika
4
EUFOR: Na vojnu vježbu Brzi odgovor u BiH dolazi 300 vojnika
Foto: Anadolija
Komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general major Dieter Heidecker održao je konferenciju za medije u bazi Butmir kod Sarajeva na kojoj je predstavio vojnu vježbu Brzi odgovor, koja će u četiri faze biti održana od 15. do 28. aprila ove godine.
"Vojnom vježbom Brzi odgovor će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da uspješno aktivira, brzo rasporedi i integrira dvije od četiri čete, koje su u pripravnosti u okviru naših rezervnih snaga. Pored toga, u različitim fazama vježbe će biti angažovani i sastavi Oružanih snaga BiH s ciljem daljeg profesionalnog obučavanja i unapređivanja međunarodne interoperativnosti. U izvođenju vježbe bit će angažovane i agencije za sprovođenje zakona u BiH“, pojasnio je general major Heidecker.

On je naglasio da vježba uključuje raspoređivanje dvije čete lake pješadije iz Velike Britanije i Mađarske, te će kao rezultat toga biti povećan broj vojnika u BiH pod kontrolom EUFOR-a za oko 300.

Glanogovornik EUFOR-a u BiH Gareth Jones, govoreći o detaljima vježbe, rekao je da je Faza 1 vježbe, tzv. Aktivacijska faza ili aktiviranje trupa, započela 13. marta aktiviranjem rezervnih snaga iz Velike Britanije i Mađarske, a ona je samo dio faze planiranja vježbe koja je počela u još u decembru prošle godine.

"Faza 2 se sastoji u raspoređivanju trupa i to je momenat kada će se prvi put u BiH moći vidjeti dolazak trupa i povećano prisustvo vojnih jedinica. Ona započinje 15. aprila kada čete iz rezervnih snaga budu krenule iz svojih baza prema BiH i isturenom zbornom mjestu u bazi Butmir, a završit će se 17. aprila“, rekao je Jones.

On je dodao da je Faza 3 ustvari izvođenje vježbi i ona će se sastojati iz dva dijela. U prvom dijelu će učestvovati rezervne snage i multinacionalni bataljon EUFOR-a u bazi Butmir i kasarni Rajlovac, dok će u drugom dijelu ove faze učestvovati i jedna četa OSBiH.

"Ova faza će se odigrati u Kalinoviku i Pazariću, a između ostalog će se sastojati i od demonstracije kombinovanih vojnih operacija za visoke zvanice, koja će se održati u kasarni Pazarić 25. aprila, a faza uvježbavanja će se završiti 27. aprila“, dodao je Jones.

Prema njegovim riječima, Faza 4 je povlačenje trupa iz sastava rezervnih snaga koje će 28. aprila krenuti ka svojim matičnim bazama, a očekuje se da će se svi elementi rezervnih snaga vratiti u svoje baze do 9. maja.

General major Heidecker je napomenuo da je važno objasniti javnosti da porast vojnih aktivnosti nije ništa zbog čega treba brinuti, jer se radi o vojnoj vježbi.

Istakao je da je u septembru prošle godine broj vojnika EUFOR-a, u okviru vojne operacije ALTHEA Evropske unije, bio smanjen, no, bez obzira na to, EUFOR je prema riječima general majora Heideckera zadržao sposobnosti da podrži mir i stabilnost u BiH.

"Istovremeno, EUFOR usmjerava svoje napore na zadatak ojačavanja OSBiH kroz robusan program osposobljavanja i obuke, koncipiran tako da omogući OSBiH da se nastave razvijati kao moderne oružane snage na nivou koji je potreban za euroatlantske integracije i da se osigura da pripadnici OSBiH posjeduju sposobnosti i vještine potrebne za učešće i pozitivan doprinos u međunarodnim misijama u inostranstvu“, izjavio je general major Heidecker.

On je dodao da, iako je smanjen broj vojnika EUFOR-a stalno raspoređenih u BiH, restruktuiranje snaga je izvršeno uz istovremeno osiguravanje tzv. snaga iza horizonta, čime se omogućava da se broj vojnika brzo poveća u slučaju potrebe.

"Ovaj mehanizam se zasniva na snagama za brzi odgovor, stacioniranim izvan zemlje, ali na visokom stepenu pripravnosti za raspoređivanje u BiH, ako to bude potrebno“, pojasnio je generalmajor.

"Što se tiče trenutne sigurnosne situacije, ona je mirna i stabilna. Siguran sam da se lokalne agencije za sprovođenje zakona mogu nositi sa nemilim događajima, a mi moramo bez obzira na to biti spremni da intervenišemo u slučaju da se za tim javi potreba i po pozivu vlasti ove zemlje“, pojasnio je general major Heidecker.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: