Komentari (134)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zahvaljujuci Islamskoj zajednici i SDA Bosnjaci nemaju pojma ko su. Oni istovrmeno nose zastavu sa ljijanima, tursku zastavu, plavo zutu i zelenu zastavu sa arapskim slovima...
@IstinaSamoIstina Matija Mazuranic, dva puta zvanicno isao u Bosnu, i popisivao stanovnike. Nijednog Hrvata nije popisao. Katolicka crkva nekoliko puta interno popisivala narod u Bosni, i nijednog Hrvata u njihovim dokumentima. I onda se onaj sa kamena naziva Hrvatom.
Religijs je uvijek bila tajno oruzje u rukama velikodrzavne ideologije. Uz pomoc religije su postepeno nametnuli rigidni srpski/hrvatski identitet namjerno mijesajuci vjeru i naciju stanovnistvu u okolnim zemljama pretvarajuci ih u polliticko-vojnu snagu za teritorijalno sirenje. Recimo do 1892 u BiH su se sva tri danasnja konst naroda izjasnjavali kao Bosnjaci, a da ne govorimo o ranom periodu Osmanske vladavine ili vremenu Bosanske kraljevine.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Turci su okupirali hrišćanske zemlje i tada je jedina podjela bila na hrišćane i muslimane. Hrišćani su plaćali poreze dok su oni koji su prihvatili islam bili u kud i kamo povoljnijem statusu. Sva imovina je bila vlasništvo sultana kojom su upravljali niži novoi vlasti. Jedina pismenost kod hrišćana se tada zadržala u crkvi pošto Turci nisu otvorili tim narodima niti jednu jedinu školu te zato i jeste podjela naroda Balkana po vjeri.
Što se tiće Zapadne Evrope ona je u potpunosti bila pod šapom Vatikana sve do pojave reformista, husita, luteranaca i kalvinista. Zbog toga su Evropom tekle rijeke krvi. Poredjenje Balkana sa Amerikom je potpuno neumjesno. Amerika se jedino može porediti sa SSSR-om. Jedina razlika je u političkoj ideologiji mada sa porazom Juga i to je upitno.
Bosnjacki kongres!!!Ko su ti bosnjaci?Na vasu zalost ima ustav koji jasno kaze da 3 naroda ili nacije cine bih, tako da, suplja li je ovo prica,,,
Na ovaj prostor su dosla samo DVA identifikovna naroda odnosno plemena: Srbi i Hrvati. I stvorili su male srednjovjekovne drzavice kao: Duklju, Zetu, Rasku, Travujnu, Zahumlje i Bosnu. Takodje su asimilirali Vlahe i Ilire. Srbija je samp KONOTACIJA tog nekog plemena... Nauca sta je novi i siri pojam nacija
Kako ovi pokatoliceni srbi sa kamenjara i pokatoliceni Bosnjani pokusavaju da iskrive istoriju.Ni na jednom popisu ih nije bilo sve do 20. Vijeka. A kazu da su nacije nastali u 19. vijeku. A da su narodi jos stariji. Pa ako su nastale u 19. Vijeku, gdje ste onda vi u popisima katolicke crkve. Kazu da su oni znali da su Hrvati oduvijek, ali su zaboravili samo tokom 400 godina turske vladavine u Bosni. Pa kako ste zaboravili, da ste Hrvati 400 godina, a pravi Hrvati vam bili u susjedstvu.
@Rabija1 Morali su svecenici godinama da ih “podsjecaju” u crkvama da su oni Hrvati. Pa kako ih nije sramota ovako bezocni lagati. Pokatoliceni Bosnjani, glume vece Hrvate od Hrvata iz Zagorja.
90% stanovnistva Bosne se nekoc zvalo Bosnjanima/Bosnjacima bez obzira na vjeru, ali eto sa porastom kleronacionalistickih pokreta krajem 19 stoljeca, pobjegose Bosnjaci u Srbe i Hrvate jer su se molili istom Bogu na drugaciji nacin.
@HODInoviprofil Na ovaj prostor su dosla samo DVA identifikovna naroda odnosno plemena: Srbi i Hrvati. I stvorili su male srednjovjekovne drzavice kao: Duklju, Zetu, Rasku, Travujnu, Zahumlje i Bosnu. Takodje su asimilirali Vlahe i Ilire. Srbija je samp KONOTACIJA tog nekog plemena... Nauca sta je novi i siri pojam nacija
Čujte dovoljno je malo zagrebati u vlastitoj familiji dvije - tri generacije i svima bi trebalo biti jasno...
Albanci imaju i hrišćane i muslimane, a ne vidim da se nešto svadjaju oko toga.
Sad kad onaj pokatoliceni srbo, najveci Hrvat sa kamenjara, dr Nino Raspudic, raspali po ljudima na TV Herceg Bosne. A vec pise i kolumnu za Poskok i novu bajku o Hrvatima sa kamenjara.
O kakvom građanluku je riječ?
Bože dragi,šta sve neće izmisliti ovi mozgovi,tkz Krug99!Naravno,večeras jedna od udarnih vijesti naFtv dnevniku!Pa kako vas više nije stid i sram!Izmišljate,namećete samo svoju istinu,jer sve druge su fašizam,stalno prizivate rat,sukobe...Marvo nesposobna,odjebite više,dosta vas je!
Ja stručnjaka i intelekcije
@Lovorko1 Jesu to oni Hrvati, sto su na katedrali u Sarajevu napisali “Bosnjaci katolici grada Sarajeva”. Jesu to oni Hrvati sa kamenjara, Slobodan, Dragan, Radovan,Milos, Dejan……..Srbo jedan pokatoliceni. Jos vam svecenici nisu iskorijenili, da ne dajete djeci servska imena.
svi smo bi bosanci i hercegovci čak i ove ofajle koji se nazivaju po nekim drugim drzava
Istorijski, to u Bosni nikad nije bio slucaj. Do 19. vijeka. Tada, Srbin iz Leskovca (poznatiji kao 'srpski Manchester') i Hrvat iz Oshtarija (kod Karlovca), poceli, kazu, da se 'nacionalno osvjestavaju'. Rekli im Ilija Garasanin, tj. Ante Starcevic. A kako su se osvijestil? Viidimo svaki dan. Jedan umislio da Bosna ne postoji, a 'Bosanac' mu samo neka 'geografska odrednica'. Drugi, da je Kupres u srzi Hrvatske. I to najosvjesteniji medju njima. Nakon dva stoljeca osvjestavanja?!
Ovo je tačno, ali uglavnom jer srbi tako poimaju naciju, naime srbin ne može biti niko sem svetosavaca, svi ostali su izdajnici, vere, nacije, đedova, jednostavno kod tog naroda je evolucija zakasnila, hrvati se nažalost sve više ugledaju na srbe i od svoje nacije prave sprdnju kao što je srpska, Budućnost je u Albanskoj i Bošnjačkoj naciji, jer su jedine zdrave na ovim prostorima
Ne lupetaj, kakav Musa Ćazim Ćatić? on nema veze sa vama, a te što si nabrajao, to ti je isto kao da kažeš da je Kusturica musliman jer se zove Emir, da bi čovjek bio tzv "Srbin" on mora da vjeruje u sve mitove koji dolaze sa srpskom nacijom, mora da se kune u genocid nad "Turcima" odnosno muslimanima, "srbin musliman" je oksimoron, to bi bilo kao da ponosan Jevrej bude u Hamasu, teoretski moguće, ali praktično nemoguće, to je ipak jedna ozbiljna dijagnoza.