Krug 99
324

Hadžidedić: Samo je na Balkanu nacija izvedena iz religijskog identiteta

FENA
Zlatko Hadžidedić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zlatko Hadžidedić (Foto: T. S./Klix.ba)
Uspostavljanje nacije na etno-regijskom nivou je recept za sve buduće konflikte, a ukoliko se ne prihvati građanski model nacije na zapadnom Balkanu, konflikt je neizbježan, ocijenio je ekspert za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić.

Obraćajući se medijima uoči početka sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Nacija i konflikti na Balkanu", Hadžidedić je kazao da je poimanje nacije na zapadnom Balkanu potpuno suprotno od poimanja nacije u ostatku svijeta te da je na Balkanu nacija izvedena iz religijskog identiteta.

Istakao je da etno-religijski model nacije nužno vodi u konflikt, jer se nikada ne može uspostaviti trajna podjela koja će ograditi narode zasnovane na etničkim karakteristikama i identitetima, jer je interakcija uvijek prisutna.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Ali, ukoliko posmatrate naciju kao identitet izveden iz religijskog ili etničkog identiteta, nužno morate protjerati sve pripadnike ostalih etničkih ili religijskih identiteta, kako bi 'stvorili' tu naciju", poručio je Hadžidedić.

Naglasio je da konflikti na Balkanu nikada neće prestati ukoliko se ne prevaziđe taj postojeći oblik nacije.

Također je istakao da nacija uvijek podrazumijeva postojanje određene države ili države koju neki žele stvoriti, "što uvijek podrazumijeva nasilje, jer se države rijetko stvaraju mirnim putem".

"Nacija podrazumijeva teritoriju i teritorijalno razvrstavanje te suverenitet države, ali ne etnički čiste teritorije", zaključio je Hadžidedić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Mirzet Mujčić smatra da je trenutno uređenje BiH neodrživo te da će zasigurno voditi u daljnje konflikte.

Istakao je da u SAD-u postoji samo jedna nacija, američka, a da ni sami ne znaju broj etničkih grupa.

"Svi imaju ista i jednaka prava, bez obzira na rasu i religiju, a takav sistem treba i BiH", istakao je Mujčić.