19. godišnjica obnove
172

Dan kad je Stari most izronio iz Neretve: Pogledajte spektakularnu bakljadu i noćni skok

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Spektakularnom bakljadom i noćnim skokom u Neretvu s jedinstvenog luka Starog mosta u Mostaru večeras je svečano obilježena 19. godišnjica obnove i ponovne izgradnje nadaleko poznatog UNESCO-ovog spomenika kulture.
U prelijepom ambijentu s upaljenim bakljama počasni skok je izveo iskusni mostarski skakač Emel Tiro ostavljajući bez daha brojne turiste i posjetioce stare mostarske gradske jezgre.

Jedinstveni događaj u Mostaru su brojni građani i njihovi gosti okupljeni na platou ispod Starog mosta i spektakl u tom gradu nastojali ovjekovječiti za trajna sjećanja i društvene mreže, tako da slike najvećeg grada na Neretvi bez sumnje ove noći plijene pažnju šire javnosti.

Time su Mostarci u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara simbolički, odaslali čestitke i poruke zahvalnosti svima koji su dali doprinos i uzeli učešće u obnovi ovog remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća.

Stari most je izuzetnim angažmanom Mostaraca, od simbola mržnje i rata, izgrađen kao Most mira i danas je najveća turistička atrakcija u gradu i regiji.

Proces obnove bio je uzbudljiv, težak i ponekad nepredvidiv te je s pripremnim radovima trajao više od sedam godina, a u njegove nove temelje i savršen luk svoj trud ugradila je cijela Međunarodna zajednica na čelu sa Svjetskom bankom.

Simbol Mostara i BiH

Stari most kao simbol Mostara i Bosne i Hercegovine i remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, koji su pripadnici HVO-a srušili u proteklom ratu 9. novembra 1993. godine, nakon višegodišnje obnove svečano je otvoren na današnji dan 2004. godine.

Svečanost otvaranja obnovljenog Starog mosta upriličena je u prisustvu mnogobrojnih delegacija, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, članova kraljevske porodice te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija i više od pet stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Projekt obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Holandija i Hrvatska. Ukupna cijena obnove starog dijela Mostara, porušenog u ratu, koštala je oko 15 miliona dolara. Dio sredstava za obnovu je doniran, a dio su krediti "pod posebno povoljnim uslovima".

Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan ne samo građevinski projekt, nego i projekt obnove u ratu porušenih veza među ljudima između obala rijeke Neretve.

Stari most u Mostaru ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom.

S oba kraja završava jednim odbrambenim tornjem - to su Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju "mostari" (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Turistička atrakcija

Mostar godišnje posjeti stotine hiljada turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim umjetnicima, a slike UNESCO-ovog spomenika iz grada na Neretvi obilaze svijet predstavljajući Mostar i našu zemlju.

Obnova Starog mosta u Mostaru svake godine se obilježava na poseban način uz evociranje sjećanja na rekonstrukciju koja je s pripremama trajala sedam godina.

Dan kada je Stari izronio iz Neretve Klub skakača u vodu Mostari svake godine obilježi skokom s luka najljepšeg mosta u ledenu Neretvu.