Odluka 23. maja
104

Broj država koje će biti konsponzori rezolucije o Srebrenici se znatno povećao, među njima još jedna sila

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kako Klix.ba saznaje iz diplomatskih izvora broj kosponzora rezolucije o Srebrenici se do ovog trenutka popeo na 38, a moguće je da još neke od država se pridruže u naredna dva dana.

Naime, krajem mjeseca aprila bilo je 28 država koje su kosponzori, a nakon što su iz Srbije najavili da će glasanje biti drugog maja broj kosponzora se povećao na 32. Tada su se pridružili Poljska, Luksemburg, Belgija i Estonija.

Nakon toga je Srbija najavila da će glasanje o rezoluciji biti 16. maja i rezoluciju su kao kosponzori podržale još tri države: Island, Maršalovi otoci i Norveška.

Do 20. maja, bilo je 38 država koje su postali kosponzori rezolucije, a priljučile su se i Australija, Andora i Mikronezija.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka. U New Yorku trenutno borave i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Srbija i Rusija pokušavaju da što više država ubijede da glasaju protiv obilježavanja genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a Mađarska je najavila da će biti protiv rezolucije.