Zamjerke kriterijima
46

Bolnice u FBiH (ne)zadovoljne načinom planirane raspodjele sredstava za finansijsku konsolidaciju

E. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada FBiH usvojila je Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH i on je već upućen u parlamentarnu i to hitnu proceduru. Usvajanjem zakona zdravstvenim ustanovama bi se skinuo veliki teret dugovanja koja imaju u svom poslovanju.
Dugovi zdravstvenih ustanova najteži su kamen oko vrata zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, a usvajanje zakona koji je Vlada FBiH usvojila na HDZ-ovo insistiranje ustabililo bi poslovanje i omogućilo zdravstvenim ustanovama da novac kojim raspolažu usmjere na poboljšanje ovog sektora. S tim u vezi kontaktirali smo zdravstvene ustanove i pitali šta misle o prijedlogu, načinu i proceduri te na koji način planiraju utrošiti sredstva.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da su njihova mišljenja uslovna s obzirom na to da se još uvijek radi o prijedlogu te da bi po donošenju zakona trebali biti doneseni i podzakonski akti kojim bi se otklonile provedbene dileme i pitanja, kao i principi postupanja prema povjeriocima, kao i dostupnost podataka.

"KB Zenica nema dugovanja po osnovu poreskih obaveza. Također, nemamo neizmirenih obaveza prema radnicma. Imamo obaveza prema dobavljačima, koje prelaze rok od 60 dana. Procedura podnošenja zahtjeva će vjerovatno biti razrađena kroz podzakonske akte. Predviđena sredstva bi trebala biti utrošena na dugovanja prema dobavljačima i restruktuiranje tj. modernizaciju i proširenje kapaciteta. Naša dugovanja su uglavnom riješena kroz dugoročni kredit, a za potpunu i dugoročnu sanaciju zdravstvenih ustanova bit će potrebna ozbiljna reforma zdravstvenog sistema i stroga disciplina u naplati doprinosa za zdravstveno osiguranje", kazao je Skomorac.

Dodao je da su zadovoljni planiranim sredstvima s obzirom na to da do sada nisu dobijali ništa, ali i da svaka finansijska pomoć dobro dođe.

"Naša je obaveza da sredstva utrošimo na najbolji način i time omogućimo finansijsku stabilnost ustanove i osiguramo daljnji razvoj bolnice kroz poboljšanje uslova rada, nabavku opreme i edukaciju mladih doktora", dodao je Skomorac.

Iz Županijske bolnice Livno su kazali da su im potpuno nejasni kriteriji kojim se odlučivalo o raspodjeli prihoda te smatraju da su političke prirode. Ističu da finansijske obaveze njihove ustanove obuhvataju dugovanja po osnovu PIO/MIO doprinosa, za zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti, poreza i drugih prihoda, komunalnih usluga i isporučene robe za nužan rad ustanove, kao i neisplaćenih neto plata uposlenika.

"S obzirom na to da je Vlada FBiH utvrdila prijedlog zakona i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnoj proceduri, nadamo se da iznos 3 miliona KM, koji je predviđen za našu ustanovu, nije konačan te da će biti uvećan, jer uvidom u iznose predviđene za druge bolnice, postavljamo ponovo pitanje na osnovu kojih kriterija su izvršene dodjele sredstava?", rekla nam je direktorica Mladenka Perković.

Dodala je da su tri miliona KM mizerna te da isplata od 1 miliona KM godišnje nije dostatno za sanaciju bilo kakvih dugovanja. Dug Županijske bolnice livno iznosi oko 14,7 miliona KM.

Iz Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" iz Bihaća su nam kazali da su obaveze bolnice u visini sredstava koja su predviđena te iznose oko 18 miliona KM.

"Novac će ustanova usmjeriti na plaćanje duga prema dobavljačima, jer su izmirene obaveze za PIO/MIO i zdravstvo, odnosno doprinosi prema radnicima, a dugovanja prema dobavljačima datiraju više godina i mogla bi sanirati dugovanja. Ova finansijska pomoć mnogo znači ustanovi, jer je samo prošle godine izdvojena pomoć (zbog COVID-19) s viših nivoa vlasti te smo sretni da se ona realizira", kazali su nam iz bihaćke bolnice.

Direktor JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik Emir Abdulović je kazao da bolnica nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema dobavljačima, PIO/MIO, i druga te da će sredstva biti usmjerena na razvoj novih zdravstvenih usluga.

"Zamjerki na način raspodjele novca imamo, za koju smatramo da je izvršena potpuno neravnomjerno, bez logičkih kriterija, bez javno objavljenih podataka, koji su utjecali na raspodjelu sredstava prema zdravstvenim ustanovama. Ovakvom raspodjelom sredstava učinjena je nepravda prema zdravstvenim ustanovama koje su iskazale pozitivno poslovanje i koje su se domaćinski odnosile prema povjerenim im javnim sredstvima. Budući da smo dobili najmanji iznos, a koji je određen za naredne tri fiskalne godine, ne znači nam puno. Suštinski će nam omogućiti da pružimo neke nove usluge našim pacijentima, ali s tim iznosom ne možemo napraviti ništa veliko", izjavio je Abdulović.

Ranije su iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja je izostavljena iz Plana finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama na području FBiH, poručili Vladi FBiH da preispita svoju odluku te da će u konačnici cijenu plaćati građani Kantona Sarajevo.

Iz Opće bolnice tvrde da su potpuno zatečeni prijedlogom zakona kojim je Opća bolnica Sarajevo ostala jedina opća bolnica u Federaciji BiH, za koju ovim planom nisu planirana nikakva finansijska sredstva.

Iz Opće bolnice Tešanj i SKB Mostar su nam kazali da nisu u mogućnosti komentarisati Prijedlog zakona i način na koji će utrošiti sredstva, dok iz UKC Tuzla i Sarajevo te bolnice u Goraždu i Opće bolnice u Travniku nismo dobili nikakav odgovor.