Prednosti i nedostaci
0

Šta su tenk-kornjače koje Rusija koristi u agresiji na Ukrajinu

B. R.
Ruski tenk-kornjača na ukrajinskom ratištu (Foto: Twitter)
Ruski tenk-kornjača na ukrajinskom ratištu (Foto: Twitter)
Rusija je krajem 2021. godine počela zavarivati metalne oklope preko kupola svojih tenkova kako bi ih zaštitila od ukrajinskih napada. Oklopi su se pokazali neučinkovitima, a pojedini Zapadni analitičari su ih u šali nazvali oklopima za emocionalnu podršku.

U međuvremenu je unaprijeđena ova zaštita na tenkovima zbog kojih su nazvani tenk-kornjača. Koliko god metal preko tenka izgledao neadekvatno, u prošlosti je ipak bio učinkovit. Ovakav oblik zaštite datira još od Prvog svjetskog rata, kada se koristio na brodovima. Njome se onemogućava da granata dođe do glavnog oklopa. Naknadni metalni oklop se koristio i u Drugom svjetskom ratu.

Ruska vojska se nada da će se na ovaj način zaštititi od ukrajinskih dronova. Naime, ruski modifikovani tenkovi, uglavnom T-72, dio su 5. motorizovane brigade. Prema jednom od NATO-ovih zvaničnika, dronovima su posljednjih mjeseci uništene dvije trećine ruskih tenkova.

Dronovi nose male naboje koji nisu dovoljno snažni da probiju debeli prednji tenkovski oklop. Shodno tome, ciljaju se ranjivi tenkovski dijelovi, kao što su krov i bokovi. Izgleda da je upravo zavareni metalni oklop namijenjen za zaštitu od napada na spomenute dijelove.

Osim toga, oklopi predstavljaju kamuflažu kada tenk miruje, kao i zaštitu za pješadiju koja se kreće uz tenk. Na pojedinim oklopima su i radiofrekvencijski ometači kako bi se spriječili napadi dronovima.

Međutim, korištenje ovog oklopa ima nedostatke. Naime, zbog ovog oklopa je tenk dodatno usporen, onemogućeno je okretanje kupole te je ozbiljno ograničena vidljivost iz tenka. Šta znače ovi nedostaci pokazalo se nakon jedne nedavne borbe, kada se jedan od četiri tenk-kornjače vratio u bazu.

Kako piše britanski list Economist, tenk-kornjače su poput oklopa u kasnom srednjem vijeku. Jesu učinkoviti kao zaštita od dronova, ali su nepraktični na ratištu.