Kapitalni projekt
482

Završen elaborat za novu zgradu Kantonalne bolnice Zenica, ovo su dalji koraci

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Izgradnja nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica najavljen je kao najveći projekt kantonalne vlasti, a koliko je blizu njena izgradnja te koji su dalji koraci na realizaciji ovog projekta kazao nam je premijer Nezir Pivić.

S obzirom na dugogodišnju političku igru grada i kantona vezanih za utvrđivanje vlasništva zemljišta koja je bila praćena i sudskim odlukama, završena je postignutim sporazumom kojim je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dao saglasnost za gradnju nove zgrade što je ideja i projekat Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Izgradnja nove zgrade pružit će pacijentima kvalitetnije usluge i ugodniji boravak, a ljekarima bolje uslove za rad. Načina za gradnju nove zgrade je mnogo, a u narednim mjesecima kantonalna vlada i Uprava Kantonalne bolnice Zenica moraju uraditi mnogo posla kako ovaj projekt i najava ne bi ostali samo izgovorena riječ.

U razgovoru za Klix.ba premijer kantona Nezir Pivić je kazao da je prvi korak na putu gradnje nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica taj da bolnica preda Gradskoj upravi Zenica zahtjev za pravo građenja.

"Kada odobre mi imamo stvorene preduslove da radimo projekt i da krenemo s realizacijom istog. Važno je da imamo riješene imovinsko-pravne donose i da nijedan projekt kao raniji neće imati tih problema shodno dogovoru s gradonačelnikom Kasumovićem", kaže Pivić.

Ističe da će sva planirana veća ulaganja u aktuelnu zgradu bolnice zaustavitijer sve odjele žele smjestiti u kompleks novih zgrada Kantonalne bolnice Zenica.

"Naravno, to sve nećemo moći uraditi odjednom, radit ćemo fazno zbog premještanja pacijenata, ali prioritet nam je gradnja, a ne obnova i rekonstrukcija postojeće bolnice", dodao je Pivić.

Obrazložio je da će se raditi brzo kako se ne bi gubilo vrijeme, ali i da su već održane konsultacije u vezi s finansiranjem ovog projekta te da ima dosta pozitivnih informacija i da će izabrati onu koja je povoljna za građane i kanton.

Kako saznajemo, Kantonalna bolnica Zenica već je uradila elaborat o budućoj zgradi KBZ na više stotina stranica te će isti u narednim danima predati u Ured kabineta gradonačelnika Fuada Kasumovića, Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Zenice kako bi dobili pravo građenja.

Grad Zenica trenutno provodi nekoliko veoma bitnih projekata za Grad Zenicu i građane, a jedan od njih je i izgradnja nove zgrade Službe Hitne pomoći koji se finansira sa 3,7 miliona KM od Grada Zenice, 3,5 miliona KM je osigurano od Vlade ZDK te dva miliona od Vlade FBiH.