BiH
44

Avad Bahto: Strukture u samom Sindikatu su opstruirale proteste radnika

Piše: E. G.
Vanredni kongres Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) bit će održan danas, na Međunarodni praznik rada, u Sarajevu, kada se očekuje usvajanje odluke o stupanju u generalni štrajk 27. maja.

Avad Bahto, predsjednik Sindikata BH Telecoma i potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, za Klix.ba kaže kako bi u četvrtak trebale biti donesene izmjene Statuta SSSBiH i da je zbog toga bilo potrebno organizirati Vanredni kongres.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović, za Klix.ba je prije dva dana kazao da će Savez samostalnih sindikata BiH istaknuti zahtjeve među kojima će biti povećanje cijene rada, donošenje Zakona o zaštiti na radu, izmjena Zakona o stečajnom postupku, te izmjena Zakona o prekršajima.

Osim toga, Savez će zahtijevati povezivanje staža za preko 50.000 radnika, smanjenje naknada političkim strankama, radnim komisijama i odborima, te donošenje određenih mjera vezanih za smanjenje ili ukidanje naknada za članove nadzornih odbora.

U BiH svi imaju razloga za proteste

"To su u principi i stavovi SSSBiH koji se ponavljaju već unazad nekoliko godina, s tim da smo kao savez u nekoliko posljednjih mjeseci fokus stavili na proces donošenja zakokonske regulative koja bi trebala da ubrza proces revizije privatizacije i s druge strane, jako je bitano i donošenje seta antikoruptivnih zakona", kaže Bahto.

Kada je u pitanju generalni štrajk, Bahto kaže da je njegov stav da ne postoji nijedan sindikat niti radnička grupacija koja nema razloga za štrajk i proteste u ovakvom stanju u državi.

"Ogroman je broj radnika koji se nalaze u nekakvom statusu robova, a to za mene znači da idete na posao i radite osam sati, a zauzvrat nemate plaću, topli obrok, niti bilo šta drugo. Svi ti radnici imaju razloga za štrajk i protest, trebali su takvo što podržati i ranije, ali po mom mišljenju nisu u dovoljnoj mjeri. Što se tiče ostalih koji ostvaruju neka prava i dobiju plaću svaki mjesec, to je toliko neizvijesno. Tako da svi manje ili više imaju obavezu i pravo zbog brige šta će se s njima desiti sutra, da izađu na proteste i idu u štrajk", kaže Bahto.

Komentirajući razloge zbog kojih se SSSBiH nije učestvovao aktivno u februarskim protestima i zbog čega ih nije na neki način predvodio, Bahto kaže da su ti protesti bili potpuno opravdani te da su oni svakako trebali biti energičniji i dugotrajniji.

"Neki granski sindikati su podržali te proteste, pa i učestvovali u njima. Zašto sam SSSBiH nije stao iza tih protesta, pa mislim da se radi o nečemu što leži kao obaveza Savezu. Kada kao institucija ili organizacija organizirate proteste, imate određene vrlo bitne zakonske obaveze. Ukoliko jeste uradili neku grešku u svemu tome, onda ste za to i odgovorni i morate to kontrolisati u smislu da to ne preraste u incident, destrukciju i slično. Suštinski svi mi, građani u ovoj zemlji, imamo razloga protestovati svaki dan", kaže Bahto.

Prokomentirao je i kritike upućene Savezu, a u kojima se navodilo da nije predvodio radnike u borbi za njihova prava zbog političke pozadine ili naklonosti njegovog rukovodstva strukturama vlasti.

Politički pritisak na sindikate

"Takve kritike su prisutne. Što se tiče mene imam dojam da ukupan SSSBiH još uvijek nije pripremljen na brzo djelovanje i reagiranje na neke društvene tokove, kao što su bili ti protesti. Iz tog razloga mislim da je na neki način iskazana i nespremnost da se odraguje na brz i institucionalno ispravan način i onda je najlakša opcija bila biti u pasivnom statusu. Iz objektivnih razloga naću ću za to pravdanje, ali suštinski ti protesti su trebali biti kontinuirani i na njihovom čelu je trebao biti SSSBiH. To je moj stav već godinama", naglašava Bahto.

SSSBiH je imao nekoliko pokušaja organiziranja protesta u proteklim godinama. Formalno ih je organizirao bar jednom godišnje, ali to nikada nije rezultiralo masovnim okupljanjima.

"Ono što se dešavalo svaki put jeste da se SSBiH, i svi mi zajedno, bojao odziva na proteste. Činjenica je da odziv nije kompatibilan onome što je činjenično stanje u društvu. Nije bilo adekvatnog odgovora članstva. Otvoreno je pitanje, radi li se tu o nepovjerenju članstva prema Savezu ili nekom opstruktivnom djelovanju unutar Saveza ili nečemu trećem. Reći ću vam da ima svega. Također, neko je i permanentno radio na prikazivanju tih protesta kroz neku negativnu prizmu, a to je urodilo plodom u interesu onih koji nisu htjeli da se stvari kanališu i pomaknu s mrtve tačke. Ne pričam ja o nečemu što je izvan Saveza, već i o strukturama u Savezu, i o našim kolegama i kolegicama i čitavim granskim sindikatima koji su radili na opstrukciji i potrebi da se ne učestvuje u protestima, ni u organizacionom smislu ni u smislu realizacije", navodi naš sagovornik.

On potvrđuje da je politički utjecaj i pritisak na sve nivoe Sindikata konstantno prisutan i da to opterećuje samo sindikalno organiziranje i djelovanje.

"Pritisak i politički utjecaj su prisutni od najnižeg nivoa organizovanja, pa do vrha Sindikata. U posljednje vrijeme to je vrlo dominantno", dodaje Bahto.