Borba za veća primanja
36

Sindikati: Parlament FBiH neozbiljno shvatio povećanje plata radnicima, mogući protesti

S. Š. U.
Iz Saveza samostalnih sindiakta najavili proteste (Foto: T. S./Klix.ba)
Press konferencija Saveza samostalnih sindikata (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu održana press konferencija Saveza samostalnih sindikata na temu aktuelnih protesta rudara, novcu koji je prikupljen za narod Turske i Sirije te izazovima sa kojima se sindikat suočava.

Prije mjesec dana Savez samostalnih sindikata donio je odluku da se pokrenu aktivnosti na prikupljanju sredstava za područja pogođena razornim zemljotresom u Turskoj i Siriji.

"Ovo je pokazalo jednu veliku solidarnosti želimo da prezentiramo javnosti okvirno koliko smo prikupili sredstava", kazao je Samir Kurtović, predsjednik Sidnikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH prikupio je 132.802 KM.

Sindikat elektroenergetskih radnika donirat će 92.315 KM, dok je Sindikat metalaca prikupio preko 82.000 KM.

Prikupljeno je 75.000 KM od Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja te od Sindikata državnih službenika i namještenika BiH 71.569 KM.

Sindikat rudnika FBiH prikupio je preko 70.000 KM dok je Sindikat BH pošta prikupio 15.000 KM.

Samostalni sindikat šumarstva prikupio je 13.770 KM te Sindikat radnika u trgovini 3.500 KM, dok je Samostalni sindikat radnika HZ HB prikupio 1.000 KM. To je ukupno 564.866 KM.

Iz Sindikata ističu koliko se može uraditi kada se jedinstveno i solidarno odnosi prama nesrećama i katastofama.

Također, prije dvadeset dana je Samostalni sindikat održao sastanak sa Međunarnom organizacijom sindikata i na tom sastanku predstavnici iz Brisela su zbog ranijih problema unutar sindikata predložili da se održi Kongres na kojim će Savez dobiti jedinstvo.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Samir Kurtović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Samir Kurtović (Foto: T. S./Klix.ba)

Predstavnici granskih sindikata dali su svoju saglasnost za održavanje takvog Kongresa, dok tvrde da je to odbio Selvedin Šatorović.

Prikupljeno je ukupno 19 potpisa granskih sindikata koji su za jedinstven i legitiman Kongres.

"Devet je industrijskih sindikata, dok su ostalo sindikati iz javnog sektora. Želim istaći da je ostalo osnovno obrazovanje, BH Telecom i HT Eronet koji nisu potpisali ovaj dokument i oni ne žele novi Kongres i novo jedinstvo", istakao je naglasivši da će akt sa potpisima sindikata biti dostavljen svim kantonalnim vladama i parlamentima kako bi znali ko predstavlja Savez smaostalnih sindikata.

Cilj je osigurati adekvatno predstavljanje radnika koje je potrebno zaštititi.

"Želim istaći da dajemo podršku sindikatu rudara. Jučer i prekjučer smo bili u Zenici i dali smo im podršku te ćemo u narednom periodu pratiti aktivnosti. I ovih 19 grana je spremno da dođe u Zenicu na proteste i da riješimo pitanje rudara i njihovih plata", kazao je Kurtović.

"Ovih 19 granskih sindikata su uvijek bili sa ove strane, da ne bude zabune, to su sindikati koji su se suprotstavili autokratskom i monopolističkom upravljanju koje se dešavalo u Savezu i oni predstavljaju većinu sindikalno organiziranih radnika u FBiH s obzirom da u FBiH imate 530.000 radnika, a sindikalno je organizovano negdje oko 180.000 ljudi", rekao je Zijad Halilović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

Predsjednik Sindikata zdravstva FBiH Zijad Latifović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata zdravstva FBiH Zijad Latifović (Foto: T. S./Klix.ba)

Govorio je i o povećanju plata radnicima za iznos od 100 do 400 KM.

"Moram reći da mi dajemo podršku i Udruženju poslodavaca u ovome trenutku jer je to ako samo saberete 594 KM koliko je sad najniža plata i dodate 400 KM, to vam je 1.000 KM koje smo tražili, ali ne populistički poput kolega, nego na jedan normalan način s obzirom da je tih 400 KM oporezovano sa samo 11 posto, a odnosi se samo na one kojima se povećava plata. Nemoguće je bilo šta uzeti od sadašnjeg stanja, da ne bi neko zloupotrijebio tu priču", naglasio je.

Ponovio je da je važno da se povećavaju sve plate, a ne samo najniža.

"Cijelo vrijeme dok je ovakvo stanje u Savezu samostalnih sindikata industrijske grane su bile uvijek na istoj strani. Moram vam reći da su svih osam sindikata metalaca sa najmanjim primanjima i da su neozbiljno shvatili parlamentarci ovaj zakon, a sad će ga ozbiljnije shvatiti jer ćemo zajedno sa poslodavcima organizirati proteste pred Parlamentom FBiH i natjerati ih da urade ono što moraju uraditi", najavio je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez (Foto: T. S./Klix.ba)

Objasnio je kako od ranije postoji dogovor poslodavcima da će protesti biti organizirani ako se Parlament FBiH ogluši na prijedlog sindikata i poslodavaca.

To je za Klix.ba povrdio predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović ističući da su poslodavci spremni da sve radnike upute na proteste ukoliko se ne pristupi usvajanju predloženih zakonodavnih rješenja koja su na čekanju u Parlamentu FBiH.