SP 2018: Grupa H
11

Opasna Kolumbija i uvjerljiva Poljska favoriti najneizvjesnije grupe na Mundijalu

Klix.ba
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a sada nastavljamo s predstavljanjem grupa. Slijedi predstavljanje četiri selekcije koje čine grupu H: Poljska, Senegal, Kolumbija i Japan.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe H nakon što smo predstavili grupu A, grupu B, grupu C, grupu D, grupu E, grupu F i grupu G.

Posljednju grupu smatraju ujedno najneizvjesnijom i bez izrazitog favorita, a mnogi su mišljenja da sve četiri ekipe imaju realne šanse za plasman u šesnaestinu finala.

Poljska

Jedan od dva favorita grupe H je Poljska, koja je počela polako stvarati kontinuitet kvalitetnih rezultata. Ovo je osmo prvenstvo na kojem će Poljska učestvovati, a realno je da ovaj put dolazi sa znatno većim ambicijama nego što je dolazila 2002. i 2006. godine. Ova generacija Poljske, uvjerljiva u kvalifikacijama, ima potencijal za uspjeh, a to je najmanje plasman u drugu fazu Svjetskog prvenstva.

Od još legendarnog Zbigniewa Bonieka iz osamdesetih godina prošlog stoljeća Poljska nije imala veću zvijezdu od Roberta Lewandowskog. Već četiri sezone predvodi napad njemačkog giganta Bayerna, za kojeg je postigao ukupno 151 pogodak. Prava je mašina za gol, a i najbolji je strijelac Poljske svih vremena.

Društvo u ofanzivnom dijelu pravit će mu dvojac iz Napolija, Arkadiusz Milik i Piotr Zielinski, a vrijedi istaći još Juventusovog golmana Wojciecha Szczesnyjog te defanzivnog veznog WBA-a Grzegorza Krychowiaka.

Igrači reprezentacije Poljske:

Golmani: Bartosz Bialkowski (Ipswich), Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech Szczesny (Juventus);

Odbrana: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Thiago Cionek (SPAL), Kamil Glik (Monaco), Artur Jedrzejczyk (Legia Varšava), Michal Pazdan (Legia Varšava), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund);

Vezni igrači: Jakub Blaszczykowski (Wolfsburg), Jacek Goralski (Ludogorec), Kamil Grosicki (Hully City), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich Albion), Rafal Kurzawa (Gornik Zabrze), Karol Linetty (Sampdoria), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva), Piotr Zielinski (Napoli);

Napadači: Dawid Kownacki (Sampdoria), Robert Lewandowski (Bayern), Arkadiusz Milik (Napoli), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht).

Foto: AFP
Foto: AFP

Senegal

Nakon pauze od 16 godina, Senegal je ponovo na Svjetskom prvenstvu. Afrička reprezentacija se tek drugi put u historiji plasirala na svjetsku smotru najboljih, no i ovaj put dolazi s velikim ambicijama. Podsjetimo, Senegal je bio hit Svjetskog prvenstva 2002. godina, kada je došao do četvrtfinala te ušao u historiju najboljih afričkih timova na Mundijalu. Inače, većina igrača Senegala dolazi iz francuskog i engleskog prvenstva, a imaju kvalitet možda i na razini iz 2002. godine.

Zvijezda ekipe je Sadio Mane. Nogometni hljeb od 2014. godine zarađuje u Engleskoj, a prošla sezona bila mu je najbolja, postigao je 20 golova. Mane je ofanzivac Liverpoola, finaliste Lige prvaka. Na Anfield je stigao u junu 2016. godine u transferu vrijednom 38 miliona eura. Prije dolaska u Redse nastupao je za Southampton.

U veznoj liniji tu su još Keita Balde iz Monaca i Idrissa Gueye iz Evertona, a posebno je kvalitetna posljednja linija na čelu s stoperima Napolija Kalidouom Koulibalyjem i Salifom Saneom iz Hannovera.

Igrači reprezentacije Senegala:

Golmani: Abdoulaye Diallo (Stade Rennais), Khadim Ndiaye (Horoya), Alfred Gomis (Ferrara);

Odbrana: Saliou Ciss (Valenciennes), Kalidou Koulibaly (Napoli), Kara Mbodji (Anderlecht), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Lamine Gassama (Adanaspor), Moussa Wague (Eupen);

Vezni igrači: Idrissa Gueye (Everton), Salif Sane (Hannover 96), Cheikhou Kouyate (West Ham United), Cheikh Ndoye (Birmingham City), Alfred Ndiaye (Wolverhampton Wanderers), Pape Alioune Ndiaye (Stoke City)

Napadači: Moussa Sow (Bursaspor), Mame Diouf (Stoke City), Sadio Mane (Liverpool), Moussa Konate (Amiens), Diafra Sakho (Stade Rennais), Ismaila Sarr (Stade Rennais), Mbaye Niang (Torino), Keita Balde (Monaco).

Foto: AFP
Foto: AFP

Kolumbija

Poljska možda ima blago širi kadar od Kolumbije, ali južnoamerička reprezentacija dolazi na svoje drugo uzastopno prvenstvo s još većim ambicijama nego prošli put, kada je pomalo nesretno ispala u četvrtfinalu od domaćina Brazila. Glavna zvijezda će ponovo biti James Rodriguez, jedan od najboljih igrača Svjetskog prvenstva u Brazilu, ali za razliku od tog prvenstva, Falcao će ovaj put predvoditi ofanzivu Kolumbije, a u dobroj formi dolazi i Carlos Bacca. Kolumbijci imaju napadački moćan tim i još ako budu disciplinirani u odbrani, mogu ponoviti Brazil i plasman u četvrtfinale.

Ekipu predvodi nogometna zvijer Radamel Falcao, golgeter Monaca. Najbolje igre Falcao je pružao u periodu od 2009. do 2013. godine, kada je nosio dres Porta i Atletico Madrida. Tada je spadao među pet najboljih napadača svijeta, mada je i sada, u 32. godini, itekako opasan. Uostalom tigar, kako mu je nadimak, najbolji strijelac Kolumbije svih vremena.

Kolumbija je itekako opasna po bočnim pozicijama pa tu imamo Juana Cuadrada iz Juventusa s jedne i Josea Izquierda iz Brightona s druge strane. Vrijedi istaći Tottenhamovog stopera Davinson Sancheza, kao i desnog beka PSV-a Santiaga Ariasa.

Igrači reprezentacije Kolumbije:

Golmani: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Deportivo Cali), Jose Cuadrado (Once Caldas);

Odbrana: Cristian Zapata (AC Milan), Oscar Murillo (Pachuca), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Yerry Mina (Barcelona), Johan Mojica (Girona), Frank Fabra (Boca Juniors), Davinson Sanchez (Tottenham);

Vezni igrači: Wilmar Barrios (Boca Juniors), Carlos Sanchez (Espanyol), Abel Aguilar (Deportivo Cali), James Rodriguez (Bayern München), Juan Cuadrado (Juventus), Mateus Uribe (Club America), Jefferson Lerma (Levante), Juan Quintero (River Plate);

Napadači: Carlos Bacca (Villarreal), Radamel Falcao (Monaco), Luis Muriel (Sevilla), Miguel Borja (Palmeiras), Jose Izquierdo (Brighton&Hove Albion).

Foto: AFP
Foto: AFP

Japan

Japan bi imao solidne šanse u Rusiji da nije u nacionalnom timu atmosfera totalno uzdrmana smjenom bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića s mjesta selektora samo nekoliko mjeseci prije prvenstva. Halilhodžić je realno procijenio da Japan i nema baš toliki kvalitet da može napadačkim nogometom komotno igrati grupu, a da su zvijezde poput Keisuke Honde ili Shinjija Okazakija ipak teret za ekipu, više nego što joj stvarno koriste.

Čak sedam japanskih nogometaša nastupa u Njemačkoj, a najveće ime svakako je Shinji Kagawa, ofanzivac Borussije Dortmund. Od odlaska u Evropu iz Serezo Osake još 2010. godne, Kagawa je igrao samo za dva kluba - Borussiu i Manchester United. Zanimljivo da je transfer iz Osake u Borussiju iznosio samo 350.000 eura. U redovima Samuraja je od 2007. godine i skupio je 89 nastupa uz 29 golova.

U ekipi vrijedi još izdvojiti stopera Mayu Yoshidu iz Southamtpona, Hirokija Sakaija, desnog beka iz Marseillea te Yoshinorija Mutoa, napadača Mainza.

Igrači reprezentacije Japana:

Golmani: Eiji Kawashima (Metz), Masaaki Higashiguchi (Gamba Osaka), Kosuke Nakamura (Kashiwa Reysol);

Odbrana: Naomichi Ueda (Kashima Antlers), Gen Shoji (Kashima Antlers), Yuto Nagatomo (Galatasaray), Wataru Endo (Urawa Reds), Hiroki Sakai (Olympique Marseille), Tomoaki Makino (Urawa Reds), Gotoku Sakai (Hamburger SV), Maya Yoshida (Southampton);

Vezni igrači: Keisuke Honda (Pachuca), Gaku Shibasaki (Getafe), Genki Haraguchi (Fortuna Düsseldorf), Shinji Kagawa (Borussia Dortmund), Takashi Usami (Fortuna Düsseldorf), Takashi Inui (Eibar), Hotaru Yamaguchi (Cerezo Osaka), Makoto Hasebe (Eintrach Frankfurt), Ryota Oshima (Kawasaki Frontale);

Napadači: Shinji Okazaki (Leicester City), Yoshinori Muto (Mainz), Yuya Osako (Köln).

Foto: AFP
Foto: AFP

Raspored utakmica:

  1. kolo (19. juni): Kolumbija - Japan (14:00, Saransk)

  2. kolo (19. juni): Poljska - Senegal (17:00, Moskva)

  3. kolo (24. juni): Japan - Senegal (17:00, Jekaterinburg)

  4. kolo (24. juni): Poljska - Kolumbija (20:00, Kazan)

  5. kolo (28. juna): Senegal - Kolumbija (16:00, Samara)

  6. kolo (28. juni): Japan - Poljska (16:00, Volgograd)