SP 2018: Grupa A
10

Domaćin je uvijek favorit, Urugvaj je uvijek neugodan, a svi čekaju Salaha

Piše: O. T.
Igor Akinfeev, Mohamed Salah, Luis Suarez, Fahad Al-Muwallad (s lijeva na desno). (Foto: EPA-EFE)
Igor Akinfeev, Mohamed Salah, Luis Suarez, Fahad Al-Muwallad (s lijeva na desno). (Foto: EPA-EFE)
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a vrijeme je da krenemo s predstavljanjem grupa. Krenimo redom, od grupe A gdje se nalaze Rusija, Saudijska Arabija, Egipat i Urugvaj.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupa.

Rusija kod kuće pokušava vratiti dio stare slave, Urugvaj na pogon Edinsona Cavanija i Luisa Suareza vjeruje u velike stvari, Saudijska Arabija se nada senzaciji, a Egipat čeka Mohameda Salaha i ozdravljenje njegovog ramena. To je kratki uvod u grupu A, jednu od najujednačenijih grupa na prvenstvu.

Rusija

Rusi su u sklopu Sovjetskog saveza skupili nastupe na sedam različitih svjetskih prvenstava, a najbolji rezultat ostvaren je 1966. godine kada su bili četvrti. Od osamostaljenja nastupili su na tri svjetska prvenstva i nijednom nisu prošli grupnu fazu. Na ovo Svjetsko prvenstvo plasirali su se kao domaćini. Na FIFA-inom renkingu Rusija trenutno zauzima 66. mjesto.

Domaćin uvijek ima dodatni vjetar u leđa zbog toga što igra na domaćem terenu, ali Rusi imaju mnogo razloga da budu skeptični pred početak prvenstva. Od završetka Eura 2016. godine gdje su zapeli u grupi, Rusi su odigrali 20 prijateljskih utakmica u kojima su upisali samo pet pobjeda pri čemu su postigli tek 26 golova i primili čak 30. Brojke su veoma loše za domaćina, a sve te utakmice vodio je Stanislav Čerčesov koji je preuzeo ekipu nakon Eura.

Veliki hendikep za Ruse su povrede koje ih muče pa tako na prvenstvu neće biti Viktora Vasina, štopera iz CSKA Moskve te Georgija Džikije, štopera iz Spartak Moskve, a najveći hendikep je neigranje također povrijeđenog Aleksandra Kokorina, napadača Zenita iz Sankt Petersburga.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Rusije:

Golmani: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Vladimir Gabulov (Club Brugge) i Andrei Lunev (Zenit St Petersburg).

Odbrana: Vladimir Granat, Fjodor Kudrjašov (obojica Rubin Kazanj), Ilija Kutepov (Spartak Moskva), Andrei Semenov (Akhmat Grozny), Sergej Ignaševič, Mario Fernandes (obojica CSKA Moskva) i Igor Smolnikov (Zenit St Petersburg).

Vezni red: Juri Gazinskij (Krasnodar), Aleksandr Golovin, Alan Džagoev (obojica CSKA Moskva), Aleksandr Erohin, Juri Žirkov, Daler Kuzjaev (svi Zenit St Petersburg), Roman Zobnin, Aleksandr Samedov (obojica Spartak Moskva), Anton Mirančuk (Lokomotiv Moskva) i Denis Čerišev (Villarreal).

Napad: Artem Džjuba (Arsenal Tula), Aleksei Mirančuk (Lokomotiv Moskva) i Fjodor Smolov (Krasnodar).

Selektor Stanislav Čerčesov je imao uspješnu igračku karijeru te je skupio nastupe i za Sovjetski savez i za Rusiju. Kao trener vodio je nekoliko ruskih timova, među ostalim, Dinamo Moksvu i Spartak Moskvu, a prije preuzimanja reprezentacije u sezoni 2015/16. vodio je Legiju iz Varšave s kojom je osvojio duplu krunu u Poljskoj.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija igra svoje peto svjetsko prvenstvo te prvo nakon 2006. godine. Najveći rezultat na svjetskim prvenstvima ostvarili su 1994. godine kada su ujedno i debitirali. Tada su prošli grupnu fazu takmičenja. Saudijsci su bez poraza prošli drugu rundu azijskih kvalifikacija, a pravi rezultat napravili su u trećoj rundi kada su u grupi B osvojili drugo mjesto iza Japana te ispred Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka i Tajlanda. Trenutno s Malijem dijele 67. mjesto FIFA-ine rang-liste.

Interesantan je podatak da je Saudijce na Svjetsko prvenstvo odveo Bert van Marwijk, holandski stručnjak koji je vodio Holandiju do srebra na Mundijalu 2014. godine. Cijela ta priča vezana za Van Marwijka je poprilično komična i ostavlja vrlo lošu sliku o ljudima koje vode Nogometni savez Saudijske Arabije. Naime, Van Marwijku je istekao ugovor nakon uspješnih kvalifikacija, ali došlo je do velikog neslaganja i Holanđanin je odbio produžiti ugovor kazavši "da ne želi da mu iko govori kako da radi posao". Potom je doveden Argentinac Edgardo Bauza koji je trajao samo 62 dana da bi Saudijci ponovo tražili Van Marwijka da se vrati što je on ponovo odbio. Van Marwijk će ipak biti na Mundijalu pošto je u međuvremenu dobio posao na selektorskoj klupi Australije.

Tako je krajem novembra prošle godine kormilo preuzeo Juan Antonio Pizzi koji je u osam prijateljskih mečeva kao selektor upisao tri pobjede, dva remija i tri poraza uz gol-razliku 9:10. Pizzi je promijenio stil igre i ekipa više teži ka posjedu lopte nego ka kontranapadima, ali je veliko pitanje kako će to izgledati na Svjetskom prvenstvu kada će Pizzi po prvi put voditi reprezentaciju u nekoj zvaničnoj utakmici.

Salem al-Dawsari, Yahya al-Shehri i Fahad al-Muwallad su najveća nada za Saudijce pošto se radi o tri ofanzivca koji su drugi dio sezone proveli redom u Villarrealu, Leganesu i Levanteu, ali je njihova forma upitna zbog toga što su svi skupa skupili samo tri nastupa u tim klubovima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Spisak igrača Saudijske Arabije:

Golmani: Mohammed Alowais, Yasser Almosailem (obojica Al Ahli) i Abdullah Almuaiouf (Al Hilal).

Odbrana: Mansoor Alharbi (Al Ahli), Yasser Alshahrani, Mohammed Alburyak (obojica Al Hilal), Motaz Hawsawi (Al Ahli), Osama Hawsawi (Al Hilal), Omar Othman (Al Nassr) i Ali Albulayhi (Al Hilal).

Vezni red: Abdullah Alkhaibari (Al Shabab), Abdulmalek Alkhaibri, Abdullah Otayf (obojica Al Hilal), Taiseer Aljassam, Hussain Almoqahwi (obojica Al Ahli), Salman Alfaraj, Mohamed Kanno (obojica Al Hilal), Hatan Bahbir (Al Shabab), Salem Aldawsari (Al Hilal) i Yahia Alshehri (Al Nassr).

Napad: Mohammed Alsahlawi (Al Nassr), Muhannad Asiri (Al Ahli) i Fahad Almuwallad (Al Ittihad).

Selektor Juan Antonio Pizzi je imao odličnu igračku karijeru koju je proveo, među ostalim, u Valenciji, Barceloni i Portu, a skupio je i 22 nastupa za Španiju. Kao trener je radio u južnoameričkim klubovima te u Valenciji, a ogroman uspjeh napravio je vodeći Čile s kojim je 2016. godine osvojio Copa Americu. On nije uspio s Čileom izboriti plasman na Mundijal u Rusiju, ali će za razliku od Čilea on ipak biti na Mundijalu.

Urugvaj

Za Urugvaj ovo će biti 13. svjetsko prvenstvo, a najveće uspjehe Urugvajci su ostvarili 1930. i 1950. godine kada su bili šampioni. Sjajan rezultat napravili su i 2010. godine kada su bili četvrti. Do prvenstva u Rusiji stigli su osvajanjem drugog mjesta u južnoameričkim kvalifikacijama. Urugvaj je trenutno 17. reprezentacija svijeta.

Radi se o reprezentaciji koja ima "i glavu i rep" te koja je sposobna napraviti zaista velike stvari na ovom prvenstvu. Na svakom mjestu Urugvajci imaju vrhunske nogometaše. Krenemo li od golmana Muslere pa preko Godina i Gimeneza i sve do Suareza i Cavanija, vidjet ćemo da je riječ o timu koji želite izbjeći. Na sve to dolazi "stari vuk" na klupi, 71-godišnji Oscar Tabarez koji od 2006. godine vodi Urugvajce.

Sve osim prolaska grupe bilo bi ogromno razočarenje za ovaj tim, a osmina finala će im vrlo vjerovatno donijeti veoma teškog protivnika - Portugal ili Španiju. Ekipa sigurno ima veliki motiv pošto je ovo posljednje Svjetsko prvenstvo u kojem će 31-godišnji Suarez, 31-godišnji Cavani i 32-godišnji Godin igrati u punom naponu snage. Dodatni motiv je i poprilični neuspjeh na Mundijalu 2014. godine kada su ispali u osmini finala od Kolumbije i neuspjeh na Copa Americi 2016. godine kada su zaustavljeni u grupi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Urugvaja:

Golmani: Fernando Muslera (Galatasaray), Martin Silva (Vasco da Gama) i Martin Campana (Independiente).

Odbrana: Diego Godin, Jose Maria Gimenez (obojica Atletico Madrid), Sebastian Coates (Sporting Lisbon), Maximiliano Pereira (Porto), Gaston Silva (Independiente), Martin Caceres (Lazio) i Guillermo Varela (Penarol).

Vezni red: Nahitan Nandez (Boca Juniors), Lucas Torreira (Sampdoria), Matias Vecino (Inter Milan), Rodrigo Bentancur (Juventus), Carlos Sanchez (Monterrey), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro), Diego Laxalt (Genoa), Cristian Rodriguez (Penarol) i Jonathan Urretaviscaya (Monterrey).

Napad: Cristhian Stuani (Girona), Maximiliano Gomez (Celta Vigo), Edinson Cavani (Paris St-Germain) i Luis Suarez (Barcelona).

Selektor Oscar Tabarez poznat pod nadimkom "učitelj" broji svoje 71. ljeto, a ukupno 12. na klupi Urugvaja. On je Urugvajce vodio i od 1988. do 1990. godine kada je osvojio srebro na Copa Americi 1989. godine izgubivši finale od Brazila nakon što je prethodno nokautirao Diega Maraonu i njegovu Argentinu. Odveo je Urugvaj i na Mundijal 1990. godine gdje je u osmini finala ispao od Italije. U trenerskoj karijeri kratko je vodio i Milan, trenirao je Boca Juniorse, a ogroman rezultat napravio je s Urugvajem osvajanjem Copa Americe 2011. godine i osvajanjem četvrtog mjesta na Mundijalu 2010. godine. Međunarodna federacija za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) ga je 2011. godine proglasila najboljim trenerom svijeta.

Egipat

Epipat igra svoje treće svjetsko prvenstvo i prvo nakon 1990. godine. Do ovog prvenstva stigli su osvajanjem prvog mjesta u grupi E u okviru treće runde afričkih kvalifikacija. Bili su prvi ispred Ugande, Gane i Konga. Sada se nalaze na 46. mjestu FIFA-ine rang-liste.

Reprezentacija Egipta najveće nade polaže u Mohameda Salaha, ofanzivca koji iza sebe ima sezonu iz snova u dresu Liverpoola. Ipak, Salah je zadobio povredu ramena zbog koje je napustio finale Lige prvaka u kojem su Redsi poraženi od Real Madrida. Još uvijek nije poznato u kakvoj će fizičkoj spremi Salah dočekati Mundijal, a najavljeno je da će se reprezentaciji priključiti 9. juna u Kairu što znači da će propustiti pripremne mečeve pred Mundijal. U pet prijateljskih mečeva odigranih ove godine Egipat ima dva remija i tri poraza što nije obećavajuće bez obzira što nije riječ o takmičarskim mečevima.

Pored Salaha, najveća snaga Egipta leži u selektoru Hectoru Cuperu koji u 35 mečeva na klupi reprezentacije ima 20 pobjeda, sedam remija i osam poraza. Ekipa nije postigla puno golova (51), ali je ključ u odličnoj odbrani koja je primila samo 22 gola. Vođa odbrane je štoper West Bromwicha Ahmed Hegazi, a veznim redom rukovodi Mohamed Elneny, veznjak Arsenala. Broj primljenih golova pokazuje koliko su Egipćani čvrsti, a takvoj ekipi je prijeko potreban neko poput Salaha, da završava kontranapade. To je dodatni razlog zašto svi "gledaju" u njegovo rame.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Spisak reprezentacije Egipta:

Golmani: Essam El Hadary (Al Taawoun), Mohamed El-Shennawy i Sherif Ekramy (obojica Al Ahly).

Odbrana: Ahmed Fathi, Saad Samir, Ayman Ashraf (svi Al Ahly), Mahmoud Hamdy (Zamalek), Mohamed Abdel-Shafy (Al Fateh), Ahmed Hegazi (West Brom), Ali Gabr (Zamalek), Ahmed Elmohamady (Aston Villa) i Omar Gaber (Los Angeles FC).

Vezni red: Tarek Hamed, (Zamalek), Abdallah Said (Al Ahli), Sam Morsy (Wigan Athletic), Mohamed Elneny (Arsenal), Ramadan Sobhi (Stoke City) i Mahmoud Hassan (Kasimpasa).

Napad: Mohamed Salah (Liverpool), Marwan Mohsen (Al Ahly), Shikabala (Zamalek), Amr Warda (Atromitos) i Mahmoud Kahraba (Al Ittihad).

Selektor Hector Cuper je "životno djelo" napravio u Mallorci i Valenciji krajem 20. i početkom 21. stoljeća. S Mallorcom je izborio plasman u Ligu prvaka što je historijski uspjeh tog tima, dok je Valenciju dvije sezone uzastopno vodio do finala Lige prvaka i, nažalost, oba puta gubio (od Reala 2000. i Bayerna 2001. godine). S obzirom da nije dobio pretešku grupu, mogao bi i Egiptu donijeti veliku radost, a sam plasman na Mundijal već je ogroman uspjeh.

Raspored utakmica:

  1. kolo (14. juni): Rusija - Saudijska Arabija (18:00 sati, Lužniki)

  2. kolo (15. juni): Egipat - Urugvaj (17:00 sati, Jekaterinburg Arena)

  3. kolo (19. juni): Rusija - Egipat (21:00 sati, Krestovskij)

  4. kolo (20. juni): Urugvaj - Saudijska Arabija (18:00 sati, Kosmos Arena)

  5. kolo (25. juni): Urugvaj - Rusija (18:00 sati, Kosmos Arena)

  6. kolo (25. juni): Saudijska Arabija - Egipat (17:00 sati, Volgograd Arena)