SP 2018: Grupa G
7

Belgija i Engleska "rezervisani" za osminu finala, Tunis i Panama se nadaju senzaciji

Piše: K. H.
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a sada nastavljamo s predstavljanjem grupa. Slijedi predstavljanje četiri selekcije koje čine grupu G: Belgija, Engleska, Tunis i Panama.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe G nakon što smo predstavili grupu A, grupu B, grupu C, grupu D, grupu E i grupu F.

Reprezentacije Belgije i Engleske ubjedljivo su najveći favoriti za prolazak u drugu fazu Svjetskog prvenstva u grupi G, a priliku da naprave veliko iznenađenje i iznenade favorite iz drugog plana čekat će reprezentacije Tunisa i Paname.

Belgija

Nakon što je odlučio izostaviti Radju Nainggolana sa spiska igrača koji putuju na Svjetsko prvenstvo, selektor reprezentacije Belgije Roberto Martinez preuzeo je veliku odgovornost i svakako da će biti glavni krivac ukoliko Crveni đavoli dožive razočaranje kao što je to bilo u Brazilu.

Ovo će za Belgiju biti 13. učešće na Svjetskom prvenstvu, a najbolji rezultat ostvarili su 1986. kada su na Svjetskom prvenstvu u Meksiku završili kao četvrti. Belgiju će u Rusiji predvoditi sjajni Kevin de Bruyne i Eden Hazard, a ekipa koja pored ovakva dva majstora u svom rosteru ima golmana Thibauta Courtoisa, defanzivce Jan Vertonghen i Toby Alderweireld, veznjake Diresa Mertensa i Axela Witsela i napadače Romelua Lukakua i Michyja Batshuayija svakako da je jedan od glavnih favorita za osvajanje Mundijala.

Belgijanci su u kvalifikacijama za smotru najboljih igrali u grupi sa Bosnom i Hercegovinom, a u oba susreta doživjeli smo poraz. Prvo smo u Briselu izgubili sa 4:0, a onda u ključnom meču koji nas je mogao odvesti u baraž izgubili smo na Grbavici rezultatom 4:3. Belgija je grupu H završila sa devet pobjeda i jednim remijem, a Romelu Lukaku bio je treći strijelac evropskih kvalifikacija sa 11 postignutih pogodaka.

U četiri prijateljske utakmice koje su odigrali u ovoj godini, Belgija je sa savladala Saudijsku Arabiju sa 4:0, Egipat sa 3:0 i Kostariku sa 4:1, a jedini remi imali su protiv Portugala kada su odigrali meč bez pogodaka. Na Mundijalu u Rusiji, Belgijanci će vrlo vjerovatno igrati u formaciji 3-4-3 koju je Martinez tokom čitavih kvalifikacija uigravao, a pravu snagu i koliko zaista mogu trebali bi pokazati tek nakon poprilično lagane grupne faze koja ih očekuje.

Selektor Roberto Martinez na klupu Belgije stigao je 2016. godine, a prije toga trenirao je Everton od 2013. do 2016. godine. Najveći uspjeh u klupskom nogometu ostvario je 2013. godine s Wiganom kada je u finalu FA cupa savladao Manchester City.

Igrači reprezentacije Belgije:

Golmani: Koen Casteels (Wolfsburg), Thibaut Courtois (Chelsea) i Simon Mignolet (Liverpool).

Odbrana: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Meunier (Paris St-Germain), Thomas Vermaelen (Barcelona) i Jan Vertonghen (Tottenham).

Vezni red: Yannick Carrasco (Dalian Yifang), Kevin de Bruyne (Manchester City), Mousa Dembele (Tottenham), Leander Dendoncker (Anderlecht), Marouane Fellaini (Manchester United), Eden Hazard (Chelsea), Thorgan Hazard (Borussia Monchengladbach), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Youri Tielemans (Monaco) i Axel Witsel (Tianjin Quanjian).

Napad: Michy Batshuayi (Chelsea), Nacer Chadli (West Brom), Romelu Lukaku (Manchester United) i Dries Mertens (Napoli).

Engleska

Za razliku od svih prethodnih takmičenja na kojem je Gordi Albion tradicionalno razočarao i englesku, ali i svjetsku javnost, Svjetsko prvenstvo u Rusiji mogla bi biti prekretnica za nogomet na Otoku. Kao glavni razlog za to jeste činjenica da je ovo možda i prvo takmičenje na kojem Englezi nemaju nikakvih imperativa i da će potpuno rasterećeni i s jednom novom generacijom igrača doći u Rusiju.

Jedna od najvećih snaga koju trenutni tim Engleske ima jeste kvalitet samog Premiershipa, odnosno broj kvalitetnih menadžera koji rade u ovoj ligi i pod čijim vodstvom igra većina trenutnih reprezentativaca. Tako od 23 igrača koja su dobili poziv njih 17 nastupa za Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham ili Chelsea. Što se tiče igrača koji nisu dobili poziv, najviše pažnje privukao je golman Joe Hart koji je nakon tri velika takmičenja izgubio status reprezentativca, a poziv nije otišao ni na adresu Arsenalovog Jacka Wilshera koji je u prošlosti bio jedan od najboljih igrača Gordi Albiona.

Na putu do Rusije, Engleska je bez većih problema završila prva u grupi F ispred Slovačke i Škotske, a na deset utakmica ostvarili su osam pobjeda i dva remija. U prijateljskim mečevima pred nastup na Mudnijalu, Engleska je savladala Nigeriju sa 2:1 i Kostariku sa 2:0, a treba napomenuti da je selektor Southgate izveo dvije totalno različite ekipe u ove dvije utakmice.

Selektor Gareth Southgate na mjesto trenera Engleske stigao je 2016. godine nakon afere Sama Allardycea koji je snimljen kako otvoreno priča o načinu na koji se može prevariti finansijski fair-play, a prije toga od 2013. godine trenirao je mladu U-21 reprezentaciju Gordi Albiona i Middlesbrough.

Spisak igrača Engleske:

Golmani: Jack Butland (Stoke), Jordan Pickford (Everton) i Nick Pope (Burnley).

Odbrana: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Gary Cahill (Chelsea), Fabian Delph (Manchester City), Phil Jones (Manchester United), Harry Maguire (Leicester), Danny Rose (Tottenham), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Tottenham), Kyle Walker (Manchester City) i Ashley Young (Manchester United).

Vezni red: Dele Alli, Eric Dier (obojica Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United) i Ruben Loftus-Cheek (Chelsea).

Napad: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Jamie Vardy (Leicester) i Danny Welbeck (Arsenal).

Tunis

Za reprezentaciju Tunisa nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bit će peti nastup na smotri najboljih, a u dosadašnjim pokušajima nikada nisu prošli grupnu fazu.

Do plasmana u Rusiju, Tunis je došao nakon što je u grupi A afričkih kvalifikacija završio ispred Konga, Libije i Gvineje, a u šest utakmica ostvarili su četiri pobjede i dva poraza, a najveći uspjeh u historiji reprezentacije jeste osvajanej Afričkog kupa nacija 2004. godine kada su bili domaćini ovog takmičenja.

Što se samog terena tiče, ekipu Tunisa krasi izuzetno borben i disciplinovan pristup igri, a u kvalifikacijama primili su samo četiri pogotka na šest utakmica. U generalnim probama pred nastup na Svjetskom prvenstvu, Tunis je remizirao sa Portugalom i Turskom - oba meča završila su rezultatom 2:2, a u posljednjoj provjeri poraženi su od Španije s minimalnih 1:0.

Golman ove reprezentacije Mouez Hassen u dvije prijateljske utakmice protiv Portugala i Turske simulirao je povredu kako bi njegovi saigrači mogli iftariti, a taj potez jedan je od onih koji će biti "zaštitni" znak ove reprezentacije u Rusiji.

Selektor Tunisa Nabil Maâloul na klupu ove reprezentacije stigao je 2017. godine, a prije toga trenirao je Kuvajt. Ovo mu je drugi mandat na klupi Tunisa nakon što se 2013. godine kratko zadržao na ovoj poziciji.

Spisak igrača Tunisa:

Golmani: Farouk Ben Mustapha (Al Shabab), Mouez Hassen (Nice) i Aymen Mathlouthi (Al Baten).

Odbrana: Rami Bedoui (Etoile du Sahel), Yohan Benalouane (Leicester), Syam Ben Youssef (Kasimpasa), Dylan Bronn (Gent), Oussama Haddadi (Dijon), Ali Maaloul (Al Ahly), Yassine Meriah (CS Sfaxien) i Hamdi Nagguez (Zamalek).

Vezni red: Wahbi Khazri (Rennes), Anice Badri (Esperance), Mohamed Amine Ben Amor (Etoile Sportive du Sahel), Ferjani Sassi (Al Nasr) i Ellyes Skhiri (Montpellier).

Napad: Saifeddine Khaoui (Marseille), Fakhreddine Ben Youssef (Al Ettifaq), Saber Khalifa (Club Africain), Bassem Srarfi (Nice), Naim Sliti (Lille), Ahmed Khalil (Club Africain) i Ghaylen Chaaleli (Esperance).

Panama

Nogometna reprezentacija Paname plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Rusiji ostvarila je najveći uspjeh u historiji, a pored toga osam puta su učestvovali na CONCACAF Gold Cupu gdje su 2005. i 2013. godine bili drugoplasirani.

Ova pomalo i nepoznata reprezentacija do Rusije je stigla nakon što je u petoj rundi preokrenula rezultat protiv Kostarike, savladavši je sa 2:1, čime su uspjeli preskočiti SAD-e i ostavit ih bez plasmana na Mundijal.

Panama je definitivno najslabija reprezentacija koja je uspjela čekirati kartu za Mundijal, ali svakako da ih nijedan protivnik iz grupe ne smije podcijeniti i da će oni strpljivo čekati svoju priliku.

U prijateljskim mečevima pred odlazak u Rusiju, Panama je izgubila od Norveške sa 1:0, a protiv Sjeverne Irske remizirali su bez pogodaka.

Selektor Paname Hernán Darío Gómez Jaramillo na klupu ove reprezentacije stigao je 2014. godine, a prije toga trenirao je kolumbijski Independiente Medellín, kao i reprezentaciju Kolumbije koju je trenirao od 2010. do 2011. godine.

Spisak igrača Paname:

Golmani: Jose Calderon (Chorrillo), Jaime Penedo (Dinamo Bucharest) i Alex Rodriguez (San Francisco).

Odbrana: Felipe Baloy (Municipal CSD), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Erick Davis (Dunajska Streda), Fidel Escobar (San Miguelito), Michael Murillo (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Luis Ovalle (Olimpia) i Roman Torres (Seattle Sounders).

Vezni red: Jose Luis Rodriguez (Gent), Yoel Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador) i Alberto Quintero (Universitario).

Napad: Abdiel Arroyo (Alajuelense), Ismael Diaz (Deportivo La Coruna), Blas Perez (Municipal), Luis Tejada (Sports Boys) i Gabriel Torres (CD Huachipato).

Raspored utakmica:

  1. kolo (18. juni): Belgija - Panama (18:00 sati, Olimpijski stadion u Sočiju)

  2. kolo (18. juni): Tunis - Engleska (21:00 sat, Volgograd arena)

  3. kolo (23. juni): Belgija - Tunis (15:00 sati, Otkritie Arena)

  4. kolo (24. juni): Engleska - Panama (15:00 sati, Nizhny Novgorod stadion)

  5. kolo (28. juni): Engleska - Belgija (20:00 sati, Kaliningrad Stadium)

  6. kolo (28. juni): Panama - Tunis (21:00 sati, Mordovia Arena)