SP 2018: Grupa F
13

Njemačka brani titulu prvaka svijeta, Meksiko i Švedska u borbi za drugo mjesto

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a sada nastavljamo s predstavljanjem grupa. Slijedi predstavljanje četiri selekcije koje čine grupu F: Njemačka, Meksiko, Švedska i Južna Koreja.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe F nakon što smo predstavili grupu A, grupu B, grupu C, grupu D i grupu E.

Reprezentacija Njemačke važi za glavnog favorita grupe F, a pored jednog od favorita za osvajanje Mundijala, bitku za prolazak u drugu fazu vodit će reprezentacije Meksika i Švedske. Južna Koreja, s kojom je reprezentacija BiH nedavno igrala prijateljsku utakmicu, svoju priliku tražit će iz drugog plana.

Njemačka

Pobjedom protiv Saudijske Arabije u generalnoj probi pred nastup na Svjetskom prvenstvu, Njemačka je prekinula pomalo nevjerovatan niz od čak pet utakmica u kojima nisu ostvarili pobjedu, a prije pobjede protiv Saudijaca, poraženi su od Brazila u Berlinu i od Austrije u Klagenfurtu. Činjenica, ekipa Joachima Löwa ne igra u prepoznatljivoj formi u posljednje vrijeme, ali aktuelni prvak svijeta uvijek je jedan od glavnih kandidata za osvajanje Mundijala.

Prije četiri godine Njemačka je u Brazilu posramila domaćina u polufinalu pobjedivši ga sa 7:1, a u finalu su golom Marija Götzea savladali Argentinu u produžecima i stigli su do četvrtog naslova prvaka svijeta, a prvog od kada se računa kao Ujedinjena Njemačka (tri titule prvaka svijeta u periodu od 1950.-1990. osvojila je Zapadna Njemačka). Ovo će im biti 18. nastup na Mundijalu, a do plasmana u Rusiju stigli su sa maksimalnih deset pobjeda u grupi C pored Sjeverne Irske, Češke, Norveške, Azerbejdžana i San Marina.

Iako se činilo da će i na ovo prvenstvo Njemačka stići bez prevelike bure, selektor Löw odlučio je uskratiti zvijezdu Manchester Cityja Leoryja Sanea poziva u Rusiju, što je izazvalo puno raznoraznih komentara, a razlog je navodno arogantno ponašanje ovog 22-godišnjaka. S druge strane, Marco Reus napokon je dočekao veliko takmičenje s reprezetnacijom nakon što je propustio i Svjetsko prvenstvo 2014. godine i Evropsko 2016. godine, a sigurno je da će upravo on biti glavni igrač Elfa i pokretna snaga koja će ih pokušati odvesti do samog vrha.

Jedini problem koji bi Njemačka mogla imati je nedavna povreda Mesuta Ozila koji je već godinama nosioc igre ove reprezentacije, ali bi se veznjak Arsenala trebao oporaviti najkasnije do druge ili treće utakmice grupne faze.

Selektor Joachim Löw na klupu Njemačke stigao je 2006. godine, a prije toga trenirao je Austriju iz Beča, Tirol iz Innsbrucka, Adanaspor, Karlsruher, Fenerbahce i Stuttgart. U igračkoj karijeri najveći trag ostavio je igrajući za Freiburg. S reprezentacijom Njemačke došao je do polufinala Evropskog prvenstva 2012. i 2016. godine, izgubio je u finalu 2008. godine, osvojio je jedno prvo i jedno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu i Kup konfederacije 2017. godine.

Spisak igrača Njemačke:

Golmani: Manuel Neuer (Bayern Minhen), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona) i Kevin Trapp (Paris St-Germain).

Odbrana: Jerome Boateng (Bayern Minhen), Matthias Ginter (Borussia Monchengladbach), Jonas Hector (Cologne), Mats Hummels (Bayern Minhen), Joshua Kimmich (Bayern Minhen), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlin), Antonio Rudiger (Chelsea) i Niklas Sule (Bayern Minhen).

Vezni red: Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Paris St-Germain), Leon Goretska (Schalke), Ilkay Gundogan (Manchester City), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Mesut Ozil (Arsenal) i Sebastian Rudy (Bayern Minhen).

Napad: Mario Gomez (Stuttgart), Thomas Muller (Bayern Minhen), Marco Reus (Borussia Dortmund) i Timo Werner (RB Leipzig).

Meksiko

Neposredno prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, mediji u Meksiku objavili su skandaloznu informaciju da je osam reprezentativaca nakon utakmice protiv Škotske umjesto s porodicom otišlo na privatnu zabavu na kojoj je prisustvovalo čak 30 VIP eskort dama. Ipak, Meksikance takva informacija nije previše zabrinula niti je poremetila atmosferu u ekipi, a cilj popularnih "El Tricolora" na Mundijalu u Rusiji jeste prolazak u drugu fazu.

Ovo će za Meksiko biti 16. nastup na Svjetskom prvenstvu, a najbolji rezultat im je plasman u četvrtfinale 1970. i 1986. godine, u oba navrata kada su bili domaćini turnira. Na posljednjem Mundijalu u Brazilu, Meksiko je u grupi A prošao u drugu fazu zajedno s domaćinom, a u ključnom trećem meču za prolazak dalje savladali su Hrvatsku sa 3:1, da bi u četvrtfinalu doživjeli poraz od Holandije rezultatom 2:1.

Meksiko će, kao i u Brazilu, predstavljati gotovo identičan tim s igračima koji se itekako dobro poznaju, a na Mundijalu u Rusiji nastupit će i legendarni 39-godišnji Rafael Márquez. Kao i svake kvalifikacije, Meksiko je bez većih problema završio prvi u zoni Centralne Amerike s osvojenim 21 bodom, a u generalnoj probi pred nastup na Svjetskom prvenstvu izgubili su od Danske sa 2:0.

Selektor Meksika Juan Carlos Osorio Arbeláez na klupu ove reprezentacije stigao je 2015. godine umjesto Miguela Herrere, a potpisao je trogodišnji ugovor koji ga s reprezentacijom veže do kraja Mundijala. On je postao prvi Kolumbijac koji vodi Meksiko, a u martu ove godine odbio je produžiti saradnju s Nogometnim savezom Meksika.

Spisak igrača Meksika:

Golmani: Guillermo Ochoa (Standard Liege), Alfredo Talavera (Toluca) i Jesus Corona (Cruz Azul).

Odbrana: Carlos Salcedo (Eintracht Frankfurt), Diego Reyes (Porto), Hector Moreno (Real Sociedad), Hugo Ayala (Tigres), Edson Alvarez (America), Jesus Gallardo (Monterrey) i Miguel Layun (Sevilla).

Vezni red: Rafael Marquez (Atlas), Hector Herrera (Porto), Jonathan Dos Santos (LA Galaxy), Giovani Dos Santos (LA Galaxy), Andres Guardado (Real Betis) i Marco Fabian (Eintracht Frankfurt).

Napad: Javier Hernandez (West Ham), Raul Jimenez (Benfica), Oribe Peralta (America), Jesus Manuel Corona (Porto), Carlos Vela (Los Angeles FC), Javier Aquino (Tigres) i Hirving Lozano (PSV Eindhoven).

Švedska

Nakon Evropskog prvenstva u Francuskoj i odlaska Zlatana Ibrahimovića, reprezentacija Švedske doživjela je puno promjena u svom sastavu, no bez obzira na to, Šveđani su se bez ikakvih problema navikli na "život poslije Zlatana" i samo dvije godine nakon njegovog odlaska opet su osigurali učešće na velikom takmičenju - Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Upravo je Zlatan Ibrahimović bio glavni sinonim kada je u pitanju ova reprezentacija i period u kojem su se oni spremali za nastup na Mundijalu. Šveđani su kvalifikacije završili na drugom mjestu iza puno snažnije Francuske, a već u toj fazi uspjeli su eliminisati Holandiju koja je završila na trećem mjestu i ostala je bez plasmana u Rusiju. Nakon toga, Šveđani su u baražu imali minimalne šanse protiv Italije, ali su zahvaljujući hrabroj i borbenoj igri u obje utakmice izbacili Azzure, sačuvali su svoju mrežu na San Siru i sasvim zasluženo su čekirali svoju kartu za Rusiju.

Nakon toga, Ibrahimović se često oglašavao u javnosti s izjavama da će igrati za Švedsku ukoliko to bude želio, ali je na kraju ipak prelomio da će ostati iza odluke da se povukao iz reprezentacije i da nije dio ekipe koja je izborila plasman na Mundijal. Njegovim odlaskom, glavnu riječ u ekipi uzeo je igrač Leipziga Emil Forsberg, kao i defanzivac Manchester Uniteda Victor Lindelof. U posljednje dvije provjere pred Mundijal, Švedska je i protiv Danske i protiv Perua uspjela sačuvati svoju mrežu.

Ovo će im biti 12. nastup na Svjetskom prvenstvu, a najbolji rezultat ostvarili su 1958. godine kada su kao domaćini poraženi u finalu od Brazila.

Selektor Janne Andersson na klupu reprezentacije Švedske stigao je nakon Evropskog prvenstva 2016. godien, a prije toga trenirao je IFK Norrköping, Orgryte IS i Halmstads BK.

Spisak igrača Švedske:

Golmani: Robin Olsen (Copenhagen), Karl-Johan Johnsson (Guingamp) i Kristoffer Nordfeldt (Swansea).

Odbrana: Mikael Lustig (Celtic), Victor Lindelof (Manchester United), Andreas Granqvist (Krasnador), Martin Olsson (Swansea), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Filip Helander, Emil Krafth (obojica Bologna) i Pontus Jansson (Leeds United).

Vezni red: Sebastian Larsson (Hull), Albin Ekdal (Hamburg), Emil Forsberg (RB Leipzig), Gustav Svensson (Seattle Sounders), Oscar Hiljemark (Genoa), Viktor Claesson (Krasnador), Marcus Rohden (Crotone) i Jimmy Durmaz (Toulouse).

Napad: Marcus Berg (Al Ain), John Guidetti (Alaves), Ola Toivonen (Toulouse) i Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren).

Južna Koreja

Reprezentaciju Južne Koreje mogli smo upoznati u nedavnom prijateljskom meču protiv Bosne i Hercegovine koji su na kraju izgubili rezultatom 3:1, a nakon toga Južna Koreja remizirala je s Bolivijom bez pogodaka i u posljednjem prijateljskom susretu, onom koji se igrao danas, poraženi su od Senegala rezultatom 2:0.

Južna Koreja je do plasmana na Svjetsko prvenstvo stigla drugim mjestom u grupi A sa četiri pobjede, tri remija i tri poraza iz deset utakmica, a protivnici su im bili Iran, Sirija, Uzbekistan, Kina i Katar. Na deset utakmica postigli su 11 pogodaka i primili su 10 golova.

Prva zvijezda tima svakako je napadač Tottenhama Heung-Min Son, a tu su pored njega i nogometaš Swanseasja Sung-Yong Ki. Od igrača koji igraju u Evropi, treba dodati Koo Ja-cheola koji igra za Augsburg, Lee Seung-wooa koji igra za Veronu i napadača Red Bull Salzburga Hwang Hee-chan.

Ovo će im biti deseti nastup na Svjetskom prvenstvu, a najbolji rezultat ostvarili su 2002. godine kada su uz Japan bili domaćini prvenstva i osvojili su četvrto mjesto.

Selektor reprezentacije Južne Koreje Shin Tae-yong na ovu poziciju stigao je 2017. godine, a prije toga trenirao je U-20 i U-23 tim ove selekcije. U igračkoj karijeri nosio je 23 puta dres reprezentacije, a tokom čitave karijere igrao je u Seongnamu gdje je za 12 godina upisao 296 nastupa.

Spisak igrača Južne Koreje:

Golmani: Kim Seung-gyu (Vissel Kobe), Kim Jin-hyeon (Cerezo Osaka) i Cho Hyun-woo (Daegu FC).

Odbrana: Kim young-gwon (Guangzhou Evergrande), Jang Hyun-soo (FC Tokyo), Jung Seung-hyun (Sagan Tosu), Yun Yong-sun (Seongnam FC), Oh Ban-suk (Jeju United), Kim Min-woo (Sangju Sangmu), Park Joo-ho (Ulsan Hyundai), Hong Chul (Sangju Sangmu), Go Yo-han (FC Seoul) i Lee Yong (Jeonbuk Hyundai Motors).

Vezni red: Ki Sung-yueng (Swansea), Jung Woo-young (Vissel Kobe), Ju Se-jong (Asan Mugunghwa), Koo Ja-cheol (Augsburg), Lee Jae-sung (Jeonbuk Hyundai Motors), Lee Seung-woo (Hellas Verona) i Moon Seon-min (Incheon United).

Napad: Kim Shin-wook (Jeonbuk Hyundai Motors), Son Heung-min (Tottenham) i Hwang Hee-chan (Red Bull Salzburg).

Raspored utakmica

  1. kolo (17. juni): Njemačka - Meksiko (18:00 sati, Luzhniki stadion)

  2. kolo (18. juni): Švedska - Južna Koreja (15:00 sati, Nizhny Novgorod stadion)

  3. kolo (23. juni): Južna Koreja- Meksiko (18:00 sati, Rostov Arena)

  4. kolo (23. juni): Njemačka - Švedska (21:00 sati, Fisht Olympic stadion)

  5. kolo (27. juni): Južna Koreja - Njemačka (17:00 sati, Kazan arena)

  6. kolo (27. juni): Meksiko - Švedska (19:00 sati, Centralni stadion u Yekaterinburgu)