SP 2018: Grupa E
38

Brazil želi šestu titulu prvaka svijeta, Srbija se nada prolasku u drugi krug

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a sada nastavljamo s predstavljanjem grupa. Slijedi predstavljanje četiri selekcije koje čine grupu E: Brazil, Švicarska, Kostarika i Srbija.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe E nakon što smo predstavili grupu A, grupu B, grupu C i grupu D.

Nakon tragičnog ispadanja u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine koje su igrali na domaćem terenu i blamaže zbog poraza od Njemačke rezultatom 7:1, Brazilci će predvođeni Neymarom i nekim novim mladim snagama pokušati doći do šestog naslova prvaka svijeta, a svoju priliku za prolazak u narednu fazu iz drugog plana će tražiti Švicarska, Srbija i Kostarika.

Brazil

Posljednji poraz u takmičarskoj utakmici reprezentacija Brazila doživjela prije gotovo dvije godine kada su poraženi od Perua rezultatom 1:0, nakon čega su završili svoje učešće na Copa Americi. Ubrzo nakon toga, Dunga je postao bivši, a ne mjesto novog selektora došao je Tite i od tog dana stvari su se u reprezentaciji Brazila promijenile za 180 stepeni.

Brazilci su na poprilično furiozan način završili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji sa 12 pobjeda iz 18 utakmica i samo jednim porazom, a na kraju su osvojili 41 bod, čak deset više od Urugvaja koji je završio na drugom mjestu. Iako zvuči nevjerovatno, ključnu promjenu Tite je napravio u defanzivnom dijelu ekipe, a Brazil je u 18 utakmica primio samo 11 pogodaka.

Upravo ta odbrana i čvrsta igra, pored sjajnog i ubojitog napada koji predvodi Neymar, trebali bi biti glavni adut Brazila koji je prema kladionicama, ali i igri koju prikazuju prvi favorit za osvajanje Mundijala. Snagu Brazila na svojoj koži najbolje je osjetila Austrija koja je u Beču u generalnoj probi Brazilaca pred Mundijal poražena sa 3:0, kao i Hrvatska koja je na Anfieldu izgubila sa 2:0.

Navijače Brazila svakako da najviše raduje činjenica da se prva zvijezda tima Neymar oporavio od povrede stopala i da će biti spreman za Svjetsko prvenstvo. Nakon povrede koju je doživio pred polufinale Mundijala 2014. godine zbog čega nije igrao u kobnom meču protiv Njemačke, izostanak Neymara s turnira u Rusiji bila bi prava tragedija za Brazil, ali uz pomoć medicinskog tima napadač PSG-a oporavio se neposredno prije Svjetsko prvenstva i bit će vođa nove generacija Karioka koja će prvu priliku za trofej imati u Rusiji.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Brazila:

Golmani: Alisson (Roma), Ederson (Manchester City), Cassio (Corinthians).

Defanzivci: Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Inter), Pedro Geromel (Gremio), Marcelo (Real Madrid), Danilo (Manchester City), Filipe Luis (Atletico Madrid), Fagner (Corinthians).

Vezni red: Willian (Chelsea), Fernandinho (Manchester City), Paulinho (Barcelona), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona), Renato Augusto (Bejing Guoan), Fred (Shakhtar).

Napad: Neymar (PSG), Gabriel Jesus (Manchester City), Roberto Firmino (Liverpool), Doulgas Costa (Juventus), Taison (Shakthar).

Selektor Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite, Brazil je preuzeo nakon Copa Amerike 2016. godine i od tada je napravio pravu revoluciju u selekciji Karioka. Prije toga s velikim uspjehom bio je trener Corinthiansa, a posao na klupi Brazila prvi mu je u selektorskoj karijeri. Od kada je sjeo na klupu Brazila, Tite je promijenio čak 16 različitih kapitena želeći svakom igraču pokazati da imaju bitnu kariku u ekipi.

Švicarska

Reprezentacija Švicarske lagano je mogla postati i najveći gubitnik evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nakon što su u grupi B zajedno sa Portugalom, Mađarskom, Farskim Otocima, Latvijom i Andorom zabilježili devet pobjeda u deset mečeva, ali jedan poraz od Portugalaca ostavio ih je na drugom mjestu i bez direktnog plasmana u Rusiju.

Ipak, ekipa koju s klupe predvodi bh. stručnjak Vladimir Petković u baražu se susrela sa Sjevernom Irskom, a pobjeda u prvom meču koju im je donio Ricardo Rodriguez s bijele tačke bila im je dovoljna za plasman na Svjetsko prvenstvo. U drugom meču koji se igrao u Baselu rezultat je bio 0:0, a podsjećamo, sudija Ovidiu Hategan (37) priznao je pogrešku iz prvog meča kojom je Švicarskoj donio pobjedu, no popravke nije bilo i Švicarci su čekirali kartu za Mundijal u Rusiji.

U pripremnim utakmicama reprezentacija Švicarske pokazala je svoju pravu snagu. Prvo su u martu savladali Grčku sa 1:0 i Panamu sa čak 6:0, a u posljednje dvije provjere remizirali su sa Španijom 1:1 i sigurno su savladali Japan sa 2:0. Kada se pogleda tim koji je igrao u Brazilu i onaj koji bi trebao igrati u Rusiji, jasno se vidi da Švicarci nisu previše mijenjali posljednjih godina i upravo to iskustvo i dobro poznavanje ekipe trebao bi biti njihov glavni adut na Mundijalu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Švicarske:

Golmani: Roman Burki (B. Dortmund), Gregor Kobel (Hoffenheim), Yvon Mvogo (RB Leipzig), Yann Sommer (B. Monchengladbach).

Odbrana: Manuel Akanji (B. Dortmund), Johan Djourou (Antalyaspor), Niko Elvedi (B. Monchengladbach), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Jacques Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (AC Milan), Fabian Schar (Deportivo la Coruna), Silvan Widmer (Udinese).

Vezisti: Valon Behrami (Udinese), Blerim Džemaili (Bologna), Edmilson Fernandes (West Ham), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt), Remo Freuler (Atalanta), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (B. Monchengladbach), Steven Zuber (Hoffenheim).

Napad: Breel Embolo (Schalke), Haris Seferović (Benfica), Josip Drmić (B. Monchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb).

Selektor Švicarske Vladimir Petković na klupu ove reprezentacije došao je 2014. godine, zamijenivši Ottmara Hitzfelda neposredno prije kraja Svjetskog prvenstva. Prije toga Petković je trenirao Lazio s kojim je imao puno uspjeha, a Mundijal u Rusiji bit će mu drugo veliko takmičenje nakon što je na Evropskom prvenstvu sa Švicarskom došao do osmine finala gdje je izgubio od Poljske nakon penala.

Srbija

Nakon puno turbulencija zbog odlaska Slavoljuba Muslina s klupe reprezentacije Srbije i loših rezultata u prijateljskim utakmicama, Srbijanci su u generalnoj probi za Svjetsko prvenstvo razbili Boliviju sa 5:1 i prepuni euforije i želje za dokazivanjem putuju na smotru najboljih u Rusiju.

Umjesto Muslinove 3-4-3 formacije, Krstajić je od svog dolaska promijenio sistem igre u 4-2-3-1, a prva zvijezda tima i igrač od kojeg se najviše očekuje u reprezentaciji Srbije je veznjak Lazija i jedan od najperspektivnih nogometaša svijeta Sergej Milinković-Savić. Upravo bi Mundijal u Rusiji mogao odrediti njegovu budućnost, a ukoliko se pokaže u pravom izdanju, odmah po okončanju Svjetskog prvenstva mogao bi napraviti transfer u jedan od najvećih klubova svijeta i to za više od 100 miliona eura.

Pored njega, javnost u Srbiji ima velika očekivanja od iskusnih bekova Kolarova i Ivanovića, veznjaka Matića i napadača Mitrovića, a okosnicu tima pored pomenutih igrača trebali bi činiti Filip Kostić, Adem Ljajić i Dušan Tadić.

Srbija je plasman na Svjetsko prvenstvo izborila prvim mjestom u grupi D ispred Irske, Velsa i Austrije, ali igre i učinak ekipe koju je tada prevodio Muslin sigurno se ne mogu mjeriti sa svim onim što će pokazati u Brazilu i pod vodstvom novog trenera.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Srbije:

Golmani: Vladimir Stojković (Partizan), Marko Dmitrović (Eibar), Predrag Rajković (Maccabi) i Aleksandar Jovanović (Aarhus).

Odbrana: Antonio Rukavina (Villarreal), Branislav Ivanović (Zenit), Duško Tošić (Guangzhou), Aleksandar Kolarov (Roma), Milan Rodić (Crvena zvezda), Miloš Veljković (Werder), Nikola Milenković (Fiorentina), Uroš Spajić (Krasnodar) i Matija Nastasić (Schalke).

Vezni red: Nemanja Matić (Manchester United), Luka Milivojević (Crystal Palace), Marko Grujić (Cardiff), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Adem Ljajić (Torino), Filip Kostić (HSV), Dušan Tadić (Southampton), Andrija Živković (Benfica), Nemanja Radonjić (Crvena zvezda), Mijat Gaćinović (Eintracht) i Nemanja Maksimović (Valencia).

Napad: Aleksandar Mitrović (Fulham), Aleksandar Prijović (PAOK) i Luka Jović (Eintracht)

Selektoru Srbije Mladenu Krstajiću posao na klupi reprezentacije Srbije ujedno je i prvi trenerski posao u karijeri. Nakon što je Slavoljub Muslin dobio otkaz na klupi ove reprezentacije, Orlovi su imenovali ovog proslavljenog nogometaša za novog selektora, a od tada je na šest utakmica upisao tri pobjede, jedan remi i dva poraza.

Kostarika

Kada su izvučene grupe za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, reprezentacija Kostarike kao potpuni autsajder izgledala je u grupi pored Italije, Urugvaja i Engleske. Ipak, nakon tri hrabre utakmice, pobjeda protiv Urugvaja i Italije te remija s Engleskom, popularni Tikosi kao najveće iznenađenje završili su prvi u grupi D, poslavši kući Talijane i Engleze.

San Kostarike nastavljen je i u drugoj fazi kada su nakon boljeg izvođenja penala savladali Grčku, ali su u četvrtfinalu poraženi od Holandije, također nakon penala, čime su završili jednu od najljepših priča Mundijala 2014. godine, zbog čega će ih svi na potpuno drugi način shvatiti u Rusiji.

U pripremnim utakmicama, Kostarika je u martu savladala Škotsku sa 1:0, ali je istim rezultatom poražena od Tunisa, dok su u junskim utakmicama savladali Sjevernu Irsku sa 3:0 i doživjeli su poraz od faktički drugog sastava Engleske sa 2:0.

Slično kao i na Mundijalu u Brazilu, Kostariku će i u Rusiji predvoditi sjajni Bryan Ruiz, a podršku će mu i ovaj put pružiti Joel Campbell. Kostarika je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo završila na trećem mjestu centralne Amerike, sa tri pobjede, četiri remija i tri poraza, pet bodova manje od Meksika i tri više od Paname koja je također izborila plasman na Mundijal.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Kostarike

Golmani: Keylor Navas (Real Madrid), Patrick Pemberton (Liga Deportiva Alajuelense), Leonel Moreira (Herediano)

Odbrana: Cristian Gamboa (Celtic), Ian Smith (Norrkoping), Ronald Matarrita (New York City), Bryan Oviedo (Sunderland), Oscar Duarte (Espanyol), Giancarlo Gonzalez (Bologna), Francisco Calvo (Minnesota United), Kendall Waston (Vancouver Whitecaps), Johnny Acosta (Aguilas Dorados)

Vezni red: David Guzman (Portland Timbers), Yeltsin Tejeda (Lausanne-Sport), Celso Borges (Deportivo La Coruna), Randall Azofeifa (Herediano), Rodney Wallace (New York City), Bryan Ruiz (Sporting Lisbon), Daniel Colindres (Saprissa), Christian Bolanos (Saprissa)

Napadači: Johan Venegas (Saprissa), Joel Campbell (Real Betis), Marco Urena (LAFC)

Selektor Kostarike Óscar Ramírez na klupu Tikosa došao je 2015. godine, a ime je stekao trenirajući Alajuelense s kojim je osvojio pet titula prvaka. U igračkoj karijeri deset godina je igrao za Alajuelense, a od 1997-1999. godine nosio je dres Saprissa.

Raspored utakmica:

  1. kolo (17. juni): Kostarika - Srbija (16:00 sati, Cosmos arena)

  2. kolo (17. juni): Brazil - Švicarska (21:00 sati, Rostov arena)

  3. kolo (22. juni): Brazil - Kostarika (15:00 sati, Krestovsky stadion)

  4. kolo (22. juni): Srbija - Švicarska (20:00 sati, Kaliningrad stadion)

  5. kolo (27. juni): Srbija - Brazil (21:00 sati, Otkritie arena)

  6. kolo (27. juni): Švicarska - Kostarika (21:00 sati, Nizhny Novgorod stadion)