SP 2018: GRUPA D
7

Messi pod pritiskom da razveseli Argentinu, Hrvatska u novoj borbi sa sobom

Piše: O. T.
Leo Messi, Luka Modrić, Gylfi Sigurdsson i Victor Moses (s lijeva na desno). (Foto: AFP)
Leo Messi, Luka Modrić, Gylfi Sigurdsson i Victor Moses (s lijeva na desno). (Foto: AFP)
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a sada nastavljamo s predstavljanjem grupa. Slijedi predstavljanje četiri selekcije koje čine grupu D: Argentina, Island, Hrvatska i Nigerija.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe D nakon što smo predstavili grupu A, grupu B i grupu C.

Nogometni svijet čeka Lionela Messija koji će tokom Svjetskog prvenstva proslaviti svoj 31. rođendan što znači da je ovo vjerovatno njegovo posljednje svjetsko prvenstvo u kojem će u punom naponu snage moći juriti titulu. Messi je jednostavno simbol Argentine i čeka se njihov veliki rezultat. Ogromna očekivanja su i od Hrvatske koja najveću borbu vodi sa sobom. Tu je i ujedinjeni i senzacionalni Island, kao i rastrčana Nigerija, reprezentacija koja među navijačima Bosne i Hercegovine uvijek nudi istu asocijaciju - ofsajd.

Argentina

Argentina broji svoje 21. svjetsko prvenstvo, a do sada je dva puta dolazila do trona (1978. i 1986.). Gaučosi su preživjeli teške kvalifikacije u kojima su tek u posljednjem kolu izborili plasman, a bili su treći iza Brazila i Urugvaja u južnoameričkom dijelu kvalifikacija. Argentina je trenutno peta reprezentacija svijeta.

Drugi na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, drugi na Copa Americi 2015. godine, drugi na Copa Americi 2016. godine. Oproštaj i povratak Lea Messija. Korak do katastrofe i neodlaska u Rusiju. I sad, put za Rusiju. Messi nije navikao na druga mjesta, nije navikao na držanje glave u rukama. Ne igra nogomet da bi to preživljavao. Ne trpi kritike da bi tako živio. Rusija je, barem tako djeluje, njegova posljednja šansa da kao lider odvede Argentinu do samog kraja.

Ali, koliko je do Messija? Argentina ne djeluje ubjedljivo. Već smo rekli da je do Rusije jedva stigla, u fotofinišu i tada jeste Messi presudio, ali protvnik Argentine u posljednjem kolu kvalifikacija bio je Ekvador. Sada ih čekaju mnogo teži timovi. A Argentina je od jednog takvog, od Španije u martu izgubila rezultatom 6:1. Jeste Jorge Sampaoli tada izmiješao karte, jeste Messi tada sjedio na tribinama, ali je taj meč pokazao da Argentina ima staklenu bradu.

Na golu neće biti rezerve Manchester Uniteda Sergija Romera, u odbrani će vjerovatno igrati Federico Fazio i Nicolas Otamendi, u vezi Ever Banega i Lucas Biglia... Nisu to bez veze igrači, ali uporedite snagu Francuske, Brazila, Njemačke, Španije i sličnih. A onda dođemo do napada koji je brutalan, napada u kojem Mauro Icardi nije imao mjesta. Zato Sampaolija i boli glava, kako iskoristiti najjači napad na svijetu? Odgovor još uvijek čekamo.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Argentine:

Golmani: Willy Caballero (Chelsea), Franco Armani (River Plate) i Nahuel Guzman (Tigres).

Odbrana: Gabriel Mercado (Sevilla), Federico Fazio (Roma), Nicolas Otamendi (Manchester City), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolas Taglafico (Ajax), Javier Mascherano (Hebei Fortune), Marcos Acuna (Sporting Lisbon) i Cristian Ansaldi (Torino).

Vezni red: Ever Banega (Sevilla), Lucas Biglia (AC Milan), Angel Di María, Giovani Lo Celso (obojica Paris St-Germain), Manuel Lanzini (West Ham), Cristian Pavon (Boca Juniors), Maximiliano Meza (Independiente) i Eduardo Salvio (Benfica).

Napad: Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuain, Paulo Dybala (obojica Juventus) i Sergio Aguero (Manchester City).

Selektor Jorge Sampaoli je velike stvari pokazai s Čileom na prošlom Svjetskom prvenstvu kada je u grupi ostavio Španiju i poslao je kući, a onda tek nakon penala ispao od Brazila u osmini finala. On je rasplakao Argentinu u finalu Copa Americe 2015. godine kada je u finalu s Čileom srušio Messija i društvo. Sa Sevillom je prekinuo niz Real Madrida od 40 mečeva bez poraza, ali nije napravio neki naročit rezultat osim što je i tamo demonstrirao lepršav stil nogometa. Ipak, najveći ispit ga tek čeka. Rusija.

Island

Island debitira na ovom Svjetskom prvenstvu nakon što je u evropskom dijelu kvaifikacija osvojio sjajno prvo mjesto u grupi I ispred Hrvatske, Ukrajine, Turske, Finske i Kosova. Islanđani su trenutno 22. reprezentacija svijeta.

Island živi nogometni san koji traje već godinama, tačnije od plasmana na Euro 2016. gdje su stigli do četvrtfinala. Već su napravili ogroman rezultat i nisu opterećeni plasmanom u osminu finala, ali daleko od toga da nisu sposobni to ostvariti. Sama činjenica da su u kvalifikacijama bili ispred Hrvatske je dokaz da opet mogu biti ispred Hrvatske, kao i ispred Nigerije i Argentine. Što da ne? Navikli su nas na sjajne stvari.

Riječ je o ekipi koju najviše krasi timski duh. Možda je ovo zapravo ekipa koja je najbolji primjer timskog duha bez obzira na važnost Gylfija Sigurdssona, najveće zvijezde ovog tima. On je i najbolji igrač i najveća mana ovog tima, jer to je valjda jedini igrač zbog kojeg Island može zaboraviti na timski duh i podrediti se snazi pojedinca.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Islanda:

Golmani: Hannes Thor Halldorsson (Randers FC), Runar Alex Runarsson (FC Nordsjælland) i Frederik Schram (FC Roskilde).

Odbrana: Kari Arnason (Vikingur), Ari Freyr Skulason (Lokeren), Birkir Mar Saevarsson (Valur), Sverrir Ingi Ingason (FC Rostov), Hordur Magnusson (Bristol City), Holmar Orn Eyjolfsson (Levski Sofia) i Ragnar Sigurdsson (FC Rostov).

Vezni red: Johann Berg Gudmundsson (Burnley), Birkir Bjarnason (Aston Villa), Arnor Ingvi Traustason (Malmo FF), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Everton), Olafur Ingi Skulason (Kardemir Karabukspor), Rurik Gislason (SV Sandhausen), Samuel Fridjonsson (Valerenga) i Aron Gunnarsson (Cardiff City).

Napad: Alfred Finnbogason (Augsburg), Bjorn Bergmann Sigurdarson (FC Rostov), Jon Dadi Bodvarsson (Reading) i Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven).

Selektor Heimir Hallgrímsson je zubar i selektor. Nogometnu karijeru je izgradio na Islandu, a u reprezentaciju je stigao kao pomoćnik Larsu Lagerbacku od kojeg je mogao učiti prave stvari. S Lagerbackom je vodio tim na Euro 2016. godine, a nakon toga ostao je sam za kormilom.

Hrvatska

Hrvatska igra svoje peto od mogućih šest svjetskih prvenstava, a najbolji rezultat ostvarili su kao debitanti prije 20 godina kada su bili treći. Do Mundijala u Rusiji Hrvati su stigli kroz evropski baraž gdje su bili bolji od Grčke. Trenutno se nalaze 20. mjestu FIFA-ine rang-liste.

Ova ekipa je sposobna za najveće moguće stvari. Dovoljno je pogledati vezni red gdje igraju Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Milan Badelj, kao i napad gdje su Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Nikola Kalinić i Andrej Kramarić. Najveća boljka je odbrana, ali Hrvatska zaista djeluje impresivno. Ipak, već godinama ne može da pronađe pravu kombinaciju koja bi iz najboljih igrača izvukla najbolje, kombinaciju koja bi od sjajnih igrača stvorila sjajan tim.

Ogroman problem Hrvatskoj nude stvari izvan terena, a to su problemi unutar hrvatskog nogometa koji je obilježen suđenjem Zdravku Mamiću. Suđenjem u koje su uključeni i Luka Modrić i Dejan Lovren. Uz sve to, nije mali broj onih koji dugo negoduju zbog uređenja u nacionalnom savezu tako da je atmosfera oko tima jako narušena, to se osjetilo i tokom Eura 2016. godine.

Hrvatska najveći problem ima sama sa sobom i ako tu "utakmicu" pobijedi, onda će i njeni protivnici u Rusiji biti u velikoj opasnosti. A Rusija se zaista čini kao posljednja šansa za veliki rezultat na mundijalima za ovu sjajnu generaciju, jer Modrić, Rakitić i Mandžukić broje četvrto desetljeće, dok Perišić i Lovren kucaju na vrata četvrtog desetljeća.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Hrvatske:

Golmani: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent) i Dominik Livaković (Dinamo)

Odbrana: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen) i Duje Ćaleta Car (Red Bull Salzburg)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter) i Filip Bradarić (Rijeka)

Napad: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke) i Ante Rebić (Eintracht).

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je rođen 26. oktobra 1966. godine u Livnu gdje je počeo i igračku karijeru. Svoju profesionalnu karijeru kao igrač, a kasnije i kao trener gradio je u Hrvatskoj čiju je selektorsku klupu preuzeo pred odlučujući meč grupne faze kvalifikacija protiv Ukrajine u gostima. Nakon što je Hrvatska slavila 2:0, Dalić je dobio šansu i u baražu gdje je u dvomeču s ukupnih 4:1 savladana Grčka. Uspjehom u navedena tri meča Dalić je dobio ugovor do jula 2020. godine.

Nigerija

Nigerija igra svoje šesto svjetsko prvenstvo, a njen najbolji rezultat je plasman u osminu finala dokle je stigla u tri navrata. U grupi B afričkog dijela kvalifikacija Nigerija je bila prva ispred Zambije, Kameruna i Alžira. Trenutno je 48. reprezentacija svijeta.

Nigerija je klasični afrički tim koji ima odlične fizičke karakteristike, a one su itekako osjetljive u veznom redu gdje su John Obi Mikel, Ogenyi Onazi i Wilfred Ndidi, tri igrača koja nude veliki balans ekipi pošto su sposobni da igraju u oba smjera.

Nigerijci se najviše pouzdaju u desnog bočnog igrača Chelseaja Victora Mosesa koji će u reprezentaciju imati drugačiju ulogu nego u klubu. Moses će vjerovatno igrati mnogo bliže golu protivnika. Mana Nigerije je na mjestu golmana, a ni odbrana ne ulijeva veliku sigurnost. Ukoliko uspiju sakriti defanzivne mane, mogu napraviti velike probleme svojim protivnicima.

Ni Nigeriju ne krasi sjajna atmosfera oko reprezentacije pošto je selektor Gernot Rohr optužio novinare da primaju novac kako bi rušili dobru atmosferu unutar tima.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Nigerije:

Golmani: Francis Uzoho (Deportivo La Coruna), Ikechukwu Ezenwa (Enyimba) i Daniel Akpeyi (Chippa United).

Odbrana: William Troost-Ekong, Abdullahi Shehu (obojica Bursaspor), Tyronne Ebuehi (Benfica), Elderson Echiejile (Cercle Brugge), Bryan Idowu (Amkar Perm), Chidozie Awaziem (Porto), Leon Balogun (Brighton) i Kenneth Omeruo (Chelsea).

Vezni red: Mikel John Obi (Tianjin Teda), Ogenyi Onazi (Trabzonspor), Wilfred Ndidi (Leicester), Oghenekaro Etebo (CD Feirense), John Ogu (Hapoel Be'er Sheva) i Joel Obi (Torino, Italy).

Napad: Ahmed Musa, Kelechi Iheanacho (obojica Leicester), Victor Moses (Chelsea), Odion Ighalo (Changchun Yatai), Alex Iwobi (Arsenal) i Simeon Nwankwo (Crotone).

Selektor Gernot Rohr nema upečatljiv rezultat u trenerskoj karijeri koja je obilježena vođenjem nekoliko reprezentacija kao što su Gabon, Niger i Burkina Faso. Nigeriju vodi od 2016. godine i plasmanom na Mundijal ostvario je zadovoljavajući uspjeh. Tokom igračke karijere najviše vremena proveo je u Bordeauxu.

Raspored utakmica:

  1. kolo (16. juni): Argentina - Island (16:00 sati, Otkritije Arena)

  2. kolo (16. juni): Hrvatska - Nigerija (21:00 sati, Kalinjingrad)

  3. kolo (21. juni): Argentina - Hrvatska (21:00 sati, Nižnij Novgorod)

  4. kolo (22. juni): Nigerija - Island (18:00 sati, Volgograd Arena)

  5. kolo (26. juni): Nigerija - Argentina (21:00 sati, Krestovskij)

  6. kolo (26. juni): Island - Hrvatska (21:00 sati, Rostov Arena)