SP 2018: Grupa B
15

Ronaldo i Portugal u zadnjem pohodu na svjetsku titulu, Španija je i dalje brutalno dobra

Piše: O. T.
Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Sardar Azmoun, Medhi Benatia (s lijeva na desno). (Foto: EPA-EFE)
Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Sardar Azmoun, Medhi Benatia (s lijeva na desno). (Foto: EPA-EFE)
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Predstavljanje stadiona na kojem će se igrati utakmice je iza nas, podsjećanje na neke historijske trenutke smo također arhivirali, a vrijeme je da krenemo s predstavljanjem grupa. Nakon grupe A, predstavit ćemo četiri selekcije koje čine grupu B: Španija, Portugal, Maroko i Iran.

O stadionima Svjetskog prvenstva u Rusiji i o historiji svjetskih prvenstava mogli ste čitati na našem portalu, a uvertiru za Svjetsko prvenstvo nastavljamo predstavljanjem grupe B nakon što smo predstavili grupu A.

Španija je ponovo brutalno dobra i bez obzira na neuspjehe zabilježene na posljednja dva velika takmičenja, opet dolazi kao jedan od glavnih favorita za naslov. Portugalci kao šampioni Evrope možda ne djeluju ubitačno, ali ubitačno nisu djelovali ni prije Eura pa su otišli do kraja. Iran i Maroko su imali sreću da dođu do Mundijala, ali i nesreću da upadnu među divove - od njih se očekuje povratak kući nakon 3. kola.

Portugal

Portugal igra tek sedmo svjetsko prvenstvo, a najbolji rezultat napravio je 1966. godine kada je debitirao i na kraju osvojio treće mjesto. Do Rusije je stigao osvajanjem prvog mjesta u grupi B evropskog dijela kvalifikacija nakon što je ostvario devet pobjeda i poraz u ogledima protiv Švicarske, Mađarske, Farskih Ostrva, Latvije i Andorre. Portugalci su trenutno na sjajnom četvrtom mjestu FIFA-ine rang-liste.

Ponovo Portugal ne djeluje impresivno, u suštini dolazi sa sličnim kvalitetom koji je imao i na mnogim prethodnim velikim takmičenjima. Ipak, kao što smo već naveli, takav je stigao i na Euro 2016. godine i osvojio ga. A niko ne može reći da je ovaj Portugal slabiji od onog koji je igrao u Francuskoj. Odbrana jeste oslabila - Pepe, Bruno Alves i Jose Fonte nisu bolji, vjerovatno su lošiji nego ranije - ali, tu je mnogo igrača koji su napredovali. Tu prvenstveno mislimo na Cedrica Soaresa, Adriena Silvu, Williama Carvalha i Bernarda Silvu. Očekivano, na spisku nema "wonderkida" od prije dvije godine Reanata Sanchesa koji oživljava karijeru, a spisak su "fulili" i Nelson Semedo i Andre Gomes, dvojac iz Barcelone.

No, sva imena sklonite u jednu stranu, svijet će opet gledati šta može Cristiano Ronaldo. Kako stari, sve je lukaviji i mudriji, to pokazuje i nova Liga prvaka u džepu. Liga prvaka s novim naslovom za naboljeg strijelca tog takmičenja. Pa ako je Ronaldo i nešto slabiji nego ranije - učinak u Realu govori da nije - pomoć koju će imati sada sigurno bi trebala biti veća, jer već smo se osvrnuli na igrače koji su sada sigurno kvalitetniji nego ranije.

Porgualci ne briljiraju u pripremnim mečevima u ovoj kalendarskoj godini. I četiri meča imaju pobjedu (Egipat 2:1), dva remija (Tunis 2:2, Belgija 0:0) i poraz (Holandija 0:3). Ali, ne otpisujte ih, grupa im nije teška, ne "križaju" se s najjačim ekipama - vjerovatno će ih zapasti Urugvaj koji, istini za volju nije lagan - što će reći da im nije pretežak put do osam najboljih. Tada je sve moguće.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak igrača Portugala:

Golmani: Anthony Lopes (Lyon), Beto (Goztepe) i Rui Patricio (Sporting Lisbon).

Odbrana: Bruno Alves (Rangers), Cedric Soares (Southampton), Jose Fonte (Dalian Yifang), Mario Rui (Napoli), Pepe (Besiktas), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Ricardo Pereira (Porto) i Ruben Dias (Benfica).

Vezni red: Adrien Silva (Leicester), Bruno Fernandes (Sporting Lisbon), Joao Mario (West Ham), Joao Moutinho (Monaco), Manuel Fernandes (Lokomotiv Moskva) i William Carvalho (Sporting).

Napad: Andre Silva (AC Milan), Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Gelson Martins (Sporting Lisbon), Goncalo Guedes (Valencia) i Ricardo Quaresma (Besiktas).

Selektor Fernando Santos rođen je 10. oktobra 1954. godine u Lisabonu. U trenerskoj karijeri vodio je tri najveća portugalska kluba Porto, Sporting Lisabon i Benficu, a u Grčkoj je vodio Panathinaikos, AEK i PAOK, kao i reprezentaciju te zemlje. Dakle, gledajući Portugal i Grčku, vodio je sami šlag fudbala u tim zemljama. Izostao mu je tek Olympiacos. Klupu Portugala preuzeo je 23. sepbembra 2014. godine nakon što je Paulo Bento zbog poraza od Albanije dobio otkaz. Bez problema je odveo Portugal na Euro 2016. godine i poprilično iznenađujuće osvojio naslov prvaka. Grčku je odveo na Euro 2012. i Mundijal 2014. gdje je ispao u osmini finala.

Španija

Španija će igrati svoje 15. svjetsko prvenstvo, a najbolji rezultat ostvarili su 2010. godine kada su dominirali svjetskim nogometom i osvojili zlato. Lagano su se plasirali na Mundijal u Rusiju nakon što su u grupi G bili ubjedljivo prvi ispred Italije, Albanije, Izraela, Makedonije i Lihtenštajna. Sada su, pomalo neobično, tek deseta reprezentacija svijeta i, primera radi, u leđa gledaju Švicarskoj (šesta), Poljskoj (osma) i Čileu (deveti).

Nema potrebe za prevelikim zaustavljanjem na ovoj reprezentaciji, Španija je od 2008. godine i tog Eura koji su osvojili i kada su započeli, svaki put na veliko takmičenje dolazili kao veliki favoriti bez obzira što su na Mundijalu 2014. godine ispali u grupi te prije dvije godine na Euru ispali u osmini finala. Ovaj put imaju dovoljan broj imena koji ranije nisu nosili reprezentaciju, dovoljan broj igrača koji će dobiti veliku minutažu, koju ranije nisu imali, a to su Isco, Asensio, Koke i Niguez, tu je i David Silva koji je sada važniji nego ikad ranije. Takav epilog je možda i najvažniji za Španiju, jer riječ je o igračima koji se nisu mogli zasititi dosadašnjim uspjesima, koji su gladni uloge da nose svoju zemlju.

Za razliku od trijumfalnih velikih takmičenja, na klupi sada ne sjedi "mudrac" poput Luisa Aragonesa ili Vicentea del Bosquea, nego trener koji se još nije dokazao Julen Lopetagui. Odradio je vrhunske kvalifikacije, još uvijek ne zna za poraz od kako vodi Španiju (19 mečeva, 13 pobjeda i šest remija), ali reprezentaciji kao što je Španija mjerilo su samo utakmice na velikom takmičenju.

Lopetegui je izostavio neka zvučna imena kao što su igrači Chelseaja Alvaro Morata, Cesc Fabregas i Marcos Alonso, ali Španija to sebi može dozvoliti. Opet je jaka i spremna da ide do kraja. Žrijeb je i više nego povoljan tako da bi do četvrtfinala morala doći bez većih turbulencija, posebno ako osvoji prvo mjesto u grupi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak reprezentacije Španije:

Golmani: Pepe Reina (Napoli), David de Gea (Manchester United) i Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao).

Odbrana: Nacho Fernandez, Sergio Ramos, Dani Carvajal (svi Real Madrid), Gerard Pique, Jordi Alba (obojica Barcelona), Alvaro Odriozola (Real Sociedad), Nacho Monreal (Arsenal) i Cesar Azpilicueta (Chelsea).

Vezni red: Andres Iniesta, Sergio Busquets (obojica Barcelona), Saul Niguez, Koke (obojica Atletico Madrid), Isco, Marco Asensio (obojica Real Madrid), Thiago Alcantara (Bayern Munich) i David Silva (Manchester City).

Napad: Iago Aspas (Celta Vigo), Rodrigo (Valencia), Diego Costa (Atletico Madrid) i Lucas Vazquez (Real Madrid).

Selektor Jolen Lopetegui je najveće uspjehe ostvario vodeći juniorsku i mladu reprezentaciju Španije, a s obje je bio prvak Evrope. Između rada u omladinskim selekcijama Španije i dolaska na selektorsku klupu seniorskog tima, dvije godine je trenirao Porto s kojim je najveći uspjeh ostvario izborivši četvrtfinale Lige prvaka 2015. godine. Ipak, u Portu nije donio trofeje tako da se njegov period u tom klubu može pripisati kao neuspjeh. Španija mu je dodijelila veliku ulogu, a on tek treba da dokaže da je dorastao zadatku.

Maroko

Maroku je ovo peti mundijal, a najbolji rezultat pamte iz sad već daleke 1986. godine. Marokanci su u Meksiku došli među šesnaest najboljih, u grupi su bili čak ispred jedne Engleske. Maroko je do Rusije stigao kao osvajač Grupe C, trećeg kruga afričkih kvalifikacija. Iza njega je ostala i favorizirana Obala Slonovače. Trenutno je smješten na 41. mjesto na FIFA-inom renkingu.

Uslovno rečeno, najveća slabost Marokanaca je na golu, jer Munir Mohand Mohamedi je skupio samo šest nastupa za Numanciju u minuloj sezoni od čega samo jedan u ligi. A Numancia se takmičila u drugom razrezu španskog nogometa. Ipak, ohrabrenje je što ispred Munira "vedri i oblači" kapiten Mehdi Benatija, štoper Juventusa koji je ranije nastupao za Romu i Bayern Minhen, a tu je i Realov talentirani desni bek Achraf Hakimi.

Najveća snaga Marokanaca je u veznom redu gdje imaju nekoliko zaista vrlo dobrih igrača s velikim iskustvom u evropskom nogometu. Tu su Ajaxov "playmaker" Hakim Ziyech, zatim Younes Belhanda iz Galatasarayja, Karim El Ahmadi iz Feyenoorda, Nordin Amrabat iz Leganesa i M'barek Boussoufa iz Al Jazire. Boussoufin sadašnji klub ne ulijeva samopouzdanje, ali on je svakako slavu stekao igrajući u Anderlechtu, Anžiju i Lokomotivu iz Moskve.

Svi pobrojani igrači iz veznog reda, osim El Ahmadija, su rođeni kreativci što zna biti problem, ali selektor Hervé Renard je uspio povezati ekipu i stvoriti timski duh. Maroko je zaista opasan i imao je pravu nesreću da se nađe u grupi zajedno s Portugalom i Španijom.

Foto: AFP
Foto: AFP

Spisak reprezentacije Maroka:

Golmani: Mounir El Kajoui (Numancia), Yassine Bounou (Girona) i Ahmad Reda Tagnaouti (Ittihad Tanger).

Odbrana: Mehdi Benatia (Juventus), Romain Saiss (Wolves), Manuel Da Costa (Istanbul Basaksehir), Nabil Dirar (Fenerbahce), Achraf Hakimi (Real Madrid) i Hamza Mendyl (Lille).

Vezni red: M'barek Boussoufa (Al Jazira), Karim El Ahmadi (Feyenoord), Youssef Ait Bennasser (Caen), Sofyan Amrabat (Feyenoord), Younes Belhanda (Galatasaray), Faycal Fajr (Getafe) i Amine Harit (Schalke).

Napad: Khalid Boutaib (Malatyaspor), Aziz Bouhaddouz (St Pauli), Ayoub El Kaabi (Renaissance Berkane), Nordin Amrabat (Leganes), Mehdi Carcela (Standard Liege), Hakim Ziyech (Ajax) i Youssef En Nesyri (Malaga).

Selektor Herve Renard je karijeru gradio uglavnom na klupama afričkih reprezentacija. Prije Maroka vodio je Zambiju u dva navrata te po jednom Angolu i Obalu Slonovače. Veliki rezultat napravio je u drugom mandatu na klupi Zambije kada je 2012. godine osvojio Afrički kup nacija. Isti trofej osvojio je i s Obalom Slonovače tri godine kasnije, a nakon kratkog boravka u Lilleu, preuzeo je Maroko kojem je podario plasman na Mundijal.

Iran

Iran igra svoje peto svjetsko prvenstvo i nikada do sada nisu prošli prvi krug. Azijske kvalifikacije prošao je suvereno, bez poraza. Iranci su kvalifikacije završili ispred azijskog diva Južne Koreje, sa šest pobjeda i četiri remija grupi. Iran je trenutno 37. reprezentacija svijeta.

Ekipa je to koja malo zabija, ali i ekstremno malo prima golova. Čak devet utakmica ostali su bez primljenog gola u kvalifikacijskom ciklusu. Najveće nade Iranci polažu u ofanzivce Sardara Azmouna iz Rubin Kazanja, Alirezu Jahanbakhsha iz AZ Alkmaara, Karima Ansarifarda iz Olympiacosa i Samana Ghoddosa, napadača švedskog Ostersundsa, ekipe koja je priredila senzaciju u Evropskoj ligi u minuloj sezoni tako što je izborila plasman u šesnaestinu finala gdje je ispala od Arsenala.

Ipak, Iran je u ovoj grupi najveći autsajder tako da bi i bod u ovoj grupi bio pristojan rezultat za selekciju koja igra svoje drugo uzastopno svjetsko prvenstvo. Najveći nedostatak ove ekipe je slab kvalitet u odbrani, a to može biti ogroman problem u grupi gdje se nalaze Maroko, Španija i Portugal.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Spisak reprezentacije Irana:

Golmani: Alireza Beiranvand (Persepolis), Rashid Mazaheri (Zob Ahan) i Amir Abedzadeh (Maritimo).

Odbrana: Majid Hosseini (Esteghlal), Ramin Rezaeian (Ostende), Mohammad Reza Khanzadeh (Padideh), Morteza Pouraliganji (Alsaad), Pejman Montazeri (Esteghlal), Milad Mohammadi (Akhmat Grozny) i Roozbeh Cheshmi (Esteghlal).

Vezni red: Saeid Ezatolahi (Amkar Perm), Masoud Shojaei (AEK Athens), Mehdi Torabi (Saipa), Omid Ebrahimi (Esteghlal), Ehsan Haji Safi (Olympiacos), Karim Ansarifard (Olympiacos) i Vahid Amiri (Persepolis).

Napad: Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar), Mehdi Taremi (Al Gharafa), Sardar Azmoun (Rubin Kazanj), Reza Ghoochannejhad (Heerenveen), Saman Ghoddos (Ostersunds) i Ashkan Dejagah (Nottingham Forest).

Selektor Irana je Carlos Queiroz, koji već sedam godina predvodi Irance. Portugalski strateg je poznat posebno po dvije činjenice. Kao selektor mlađih portugalskih kategorija stvorio je njihovu zlatnu generaciju s Figom, Rui Costom i ostalim. Nakon što je godinu dana asistirao legendarnom Sir Alexu Fergusonu u Manchester Unitedu, Real Madrid je u njegovoj pojavi i elegantnom držanju našao idealnu zamjenu za gojaznog i neuglednog, ali super uspješnog Vicentea del Bosquea. U ostalim epozodama karijere nije bio niti toliko uspješan, niti tako visoko pozicioniran.

Raspored utakmica:

  1. kolo (15. juni): Maroko - Iran (18:00 sati, Krestovskij Arena)

  2. kolo (15. juni): Portugal - Španija (21:00 sati, Fišt)

  3. kolo (20. juni): Portugal - Maroko (15:00 sati, Lužniki)

  4. kolo (20. juni): Iran - Španija (21:00 sati, Kazanj Arena)

  5. kolo (25. juni): Iran - Portugal (21:00 sati, Mordovija)

  6. kolo (25. juni): Španija - Maroko (20:00 sati, Kalinjingrad)