Novo istraživanje
95

Okeani kriju planine skrivenog šećera

D. B.
Skrivene ispod valova i u dubinama, okeani sadrže ogromne rezerve šećera kojih ranije uopće nismo bili svjesni, tvrde naučnici.

Zahvaljujući novom istraživanju naučnici su otkrili da morska trava na dnu okeana može pohraniti/sadržavati ogromne količine slatkih tvari ispod svojih vijugavih listova.

Šećer je prisutan u formi saharoze koja je glavni sastojak šećera koji se koristi u kuhinji, a morska trava ga ispušta na okeansko dno i područje koje je zapravo sloj korijenja pod nazivom rizosfera. To znači da je koncentracija šećera na morskom dnu oko 80 puta veća od uobičajene.

Ispod morske trave širom svijeta bi moglo biti do 1,3 miliona tona saharoze, tvrdi tim istraživača, a to je dovoljno za oko 32 miliona konzervi Coca-Cole. Jasno je da je ovdje riječ o značajnoj količini "skrivenog" šećera.

"Morska trava proizvodi šećer tokom fotosinteze. U prosječnim svjetlosnim uvjetima ove biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metabolizam i rast. Ali, u uvjetima većike količine svjetlost, npr. u podne ili tokom ljeta, biljke proizvode više šećera nego što mogu iskoristiti ili uskladištiti. tako da oslobađaju višak saharoze u rizosferu", rekla je Nicole Dubilier, morski mikrobiolog s Instituta Max Planck u Njemačkoj.

Međutim, iznenađuje činjenica da ovaj višak šećera ne konzumiraju mikroorganizmi u okruženju. Čini se da morska trava ispušta fenolne spojeve na isti način kao i mnoge druge biljke. Ova hemijska jedinjenja, koja se nalaze u crnom vinu, kafi i voću, kao i na drugim mjestima u prirodi, zapravo imaju antimikrobna svojstva koja inhibiraju metabolizam većine mikroorganizama i usporavaju ih.

Istraživači su testirali svoju hipotezu u stvarnom polju morske trave kako bi potvrdili da li se to zaista događa, a koristili su tehniku masene spektrometrije.

"U našim eksperimentima smo dodali fenole izolovane iz morske trave mikroorganizmima u rizosferi. I zaista, konzumirano je mnogo manje saharoze u odnosu na period kada fenosli nisu bili prisutni", kazala je Maggie Sogin, morski mikrobiolog.

Mala količina mikroba je ipak napredovala zahvaljujući saharozi uprkos prisustvu fenola, Istraživači smatraju da ovi "mirkobni spercijalisti" možda daju nešto zauzvrat morskoj travi poput nutrijenata koji su potrebni za rast.

Morske trave su izuzetno važne za "plavi ugljik", a riječ je o ugljiku "zarobljenom" u svjetskim okeanima i obalnim ekosistemima. Morska trava može "usisati" dvostruko više ugljika od šume iste veličine na kopnu i čak 35 puta brže.